Grid star
business capital

TRANSPARENTA PRIVIND COSTURILE - 9 din 10 romani vor sa stie cat scot din buzunar pentru reparatia masinii

9 din 10 romani (93%) considera ca ar fi benefica publicarea anuala, cu titlu informativ, de catre o autoritate competenta, a unor preturi de referinta pe piata de reparatii auto, releva un sondaj de opinie efectuat de IRES – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie la solicitarea Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Procentul este similar (92%) si in ceea ce priveste posibilitrtea publicarii anuale, tot cu titlu informativ, a unor preturi de referinta si pentru inchirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele pagubite RCA pe perioada reparatiei celor avariate, arata acelasi sondaj.

Pretul politiei RCA

Pretul politei RCA este influentat de costul despagubirilor, iar astfel de masuri, precum introducerea unor preturi de referinta pentru reparatiile auto si pentru rent-a-car, cu titlu informativ, ar ajuta consumatorii sa fie mai bine informati cu privire la costurile pe care le implica reparatiile in cazul in care ar fi pagubiti RCA, arata UNSAR. Astfel, s-ar putea evita eventuale costuri nejustificate cerute pentru reparatia autovehiculului avariat, costuri care ii afecteaza in cele din urma pe toti platitorii de polite RCA din Romania. Masura NU ar reprezenta o co-plata pentru pagubitii RCA, ci un pas spre normalitate.

Campioni la accidente

“La finalul anului 2022, tara noastra avea peste 10 milioane de vehicule rutiere inmatriculate in circulatie, in crestere cu peste 1 milion in ultimii doi ani. Cu circa 400.000 de accidente rutiere in fiecare an, Romania conduce in topul tarilor europene la acest capitol. Tara noastra se situeaza, de asemenea, si in topul despagubirilor platite in cazul fiecarui accident in baza politelor RCA (dauna medie RCA). Pe scurt: provocam mai multe accidente decat alte tari si platim, in medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Toate acestea in contextul in care numarul accidentelor rutiere si despagubirile platite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenteaza evolutia primelor RCA.

Modificarea legii

In tot acest context, avand in vedere si falimentele recente ale unor asiguratori care practicau preponderent asigurari RCA la prime nesustenabile, devine absolut necesara modificarea corespunzatoare a Legii 132/2017 privind RCA – in sprijinul pagubitilor si al soferilor romani. Reamintim faptul ca, in ciuda dificultatii de a opera pe piata RCA, asiguratorii care au ramas pe aceasta piata au platit anul trecut, in baza politelor RCA, despagubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, in fiecare zi calendaristica a anului 2022, industria de asigurari a platit peste 2 milioane EUR catre pagubitii implicati in accidente rutiere”, precizeaza UNSAR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani