TRANSGAZ A PLATIT MILIARDE ACTIONARILOR – Capitalizarea bursiera a cresut de peste doua ori

234

sursa foto: dcnews.ro

Capitalizarea bursiera a compamiei Transgaz SA a crescut de peste doua ori fata de 2008, anul listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ajungand in prezent la aproximativ 3,5 miliarde de lei, in timp ce valoarea dividendelor platite actionarilor a depasit 4 miliarde lei.

Potrivit Transgaz, pe 24 ianuarie 2008, sub simbolul bursier TGN, la categoria Premium, SNTGN Transgaz SA a devenit o companie tranzactionata public, listata la Bursa de Valori Bucuresti. Oferta Publica Initiala (IPO) derulata in urma cu 15 ani a fost una de mare succes pentru piata de capital, fiind o premiera romaneasca sub trei aspecte: cea mai mare valoare a unei oferte pusa in vanzare, cea mai mare cerere de actiuni din Romania, primul IPO din Romania caruia i-a fost atasat un nou instrument financiar numit „drepturi de alocare”.

Companie tranzactionata la bursa

Intre timp, in septembrie 2020, Bursa de Valori Bucuresti a devenit in mod oficial piata emergenta, depasind statutul de piata de frontiera, ceea ce a insemnat o confirmare a calitatii pietei de capital romanesti si a calitatii actului managerial al companiilor tranzactionate pe aceasta piata. Urmare a faptului ca este companie tranzactionata la BVB, SNTGN Transgaz SA anunta ca a castigat foarte mult in ceea ce priveste capitalul reputational, atat din prisma know-how-ului managerial, cat si a rigorilor de transparenta, comunicare si relatii cu investitorii si a intregii experiente acumulate, conlucrand in conditii excelente cu toate institutiile pietei de capital.

Statul, actionar majoritar

Potrivit companiei, capitalizarea bursiera a SNTGN Transgaz SA a crescut de peste doua ori fata de anul listarii, ajungand in prezent la o valoare de aproximativ 3,5 miliarde lei, respectiv la peste 700 milioane euro. In prezent, 58,5097% din actiunile companiei sunt detinute de Statul Roman prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de catre alti actionari persoane fizice si juridice (free-float).

SNTGN Transgaz SA este una dintre societatile cu cea mai atractiva politica de dividend. Astfel, valoarea dividendelor platite actionarilor in cei 15 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti a fost de aproximativ 4 miliarde lei. Prin Planul de Dezvoltare al Sistemului National de Transport Gaze Naturale 2022-2031, SNTGN Transgaz SA propune proiecte majore, strategice de investitie, estimate la 3,4 miliarde euro, investitii pentru dezvoltarea strategica si sustenabila a infrastructurii de transport gaze naturale din Romania si conformarea sa la cerintele reglementarilor europene privind Acordul Verde European si decarbonizarea.

Investitiile

Investitiile propuse vor avea ca rezultat asigurarea unui grad adecvat de interconectivitate cu tarile vecine, crearea unor rute de transport gaze naturale la nivel regional pentru transportul gazelor naturale provenite din diverse noi surse de aprovizionare, crearea infrastructurii necesare preluarii si transportului gazelor naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagra in scopul valorificarii acestora pe piata romaneasca si pe alte piete din regiune. Dar si extinderea infrastructurii de transport gaze naturale pentru imbunatatirea aprovizionarii cu gaze naturale a unor zone deficitare, crearea pietei unice integrate la nivelul Uniunii Europene”, precizeaza compania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole