TRANSA A DOUA DIN PNRR: CE SE INTAMPLA – Anuntul Guvernului dupa ce s-a spus ca banii ar fi fost blocati. Este vorba despre peste trei miliarde euro
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) vine cu precizari in legatura cu banii din PNRR, dupa ce s-a speculat ca "Executivul European ar fi blocat a doua transa de bani din PNRR-ul Romaniei”. Potrivit MIPE, cererea de plata nu este in niciun pericol, iar evaluarea documentatiei transmise spre validare urmeaza parcursul procedural firesc.
Cererea de plata numarul II a fost transmisa catre Comisia Europeana in 15 decembrie 2022 si are o valoare de 3.227.690.000 euro (2.147.490.000 euro – sprijin financiar nerambursabil si 1.080.200.000 – sprijin sub forma de imprumut) si a cuprins documentatia de realizare a unui numar de 55 de tinte si jaloane aferente trimestrelor I si II ale anului 2022.
Prima plata a fost facuta
Institutia condusa de Marcel Bolos precizeaza ca toate documentele privind indeplinirea jaloanelor si tintelor aferente, precum si completarile solicitate de catre Comisia Europeana in procesul de validare a tintelor si jaloanelor, au fost transmise in termenele indicate. In cadrul procesului de avizare prealabila, Comisia Europeana poate solicita clarificari suplimentare fata de documentatia prin care un stat membru justifica realizarea tintelor si jaloanelor aferente Cererii de plata, aceasta practica fiind una obisnuita in procesul de analiza a cererilor de plata, nu numai in cazul Romaniei, dar si in cazul altor tari.
In urma autorizarii primei cereri la 22 octombrie, Comisia Europeana a efectuat plata pentru cele 2,6 miliarde de euro. De asemenea, Romania a incasat deja doua transe de prefinantare in valoare cumulata de aproximativ 3,79 miliarde euro, in decembrie 2021 si in ianuarie 2022.
Iata anuntul ministerului Investitiilor:
“Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la faptul ca 'Executivul European ar fi blocat a doua transa de bani din PNRR-ul Romaniei', Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene face precizarea ca cererea II de plata nu este in niciun pericol, iar evaluarea documentatiei transmise spre validare urmeaza parcursul procedural firesc prevazut in prevederile Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta.
Cererea de plata numarul II a fost transmisa catre Comisia Europeana in data de 15 decembrie 2022 si are o valoare de 3.227.690.000 EUR (2.147.490.000 EUR – sprijin financiar nerambursabil si 1.080.200.000 – sprijin sub forma de imprumut) si a cuprins documentatia de realizare a unui numar de 55 de tinte si jaloane aferente trimestrelor I si II ale anului 2022.
Termene respectate
Toate documentele privind indeplinirea jaloanelor si tintelor aferente, precum si completarile solicitate de catre Comisia Europeana in procesul de validare a tintelor si jaloanelor, au fost transmise in termenele indicate. In cadrul procesului de avizare prealabila, Comisia Europeana poate solicita clarificari suplimentare fata de documentatia prin care un Stat Membru justifica realizarea tintelor si jaloanelor aferente Cererii de plata, aceasta practica fiind una obisnuita in procesul de analiza a cererilor de plata, nu numai in cazul Romaniei, dar si in cazul altor State Membre.
In vederea clarificarii tuturor aspectelor necesare, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, va continua in urmatoarea perioada sa raspunda prompt, impreuna cu toti coordonatori de reforma si investitii tuturor cererilor de clarificari ce pot aparea din partea Comisiei Europene.
Mentionam ca, in anumite situatii, in cazul tintelor si jaloanelor, exista aspecte care au diferite interpretari in functie de perspectiva din care sunt analizate. De aceea, anumite situatii se pot clarifica deseori prin schimburi de corespondenta cu Comisia Europeana sau prin reuniuni tehnice care implica atat reprezentatii CE, cat si ai ministerelor de resort implicate in implementarea reformelor si investitiilor aferente PNRR.
Procedura de plata presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
I. Avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar;
II. Transmiterea cererii de plata la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN;
III. Aprobarea platii in Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN.
Guvernul Romaniei se bucura de un parteneriat solid cu Executivul European, caracterizata de acelasi deziderat: implementarea Programului fara inadvertente. Dat fiind interesul strategic national pentru atragerea fondurilor europene din cadrul PNRR, mizam pe sprijinul institutiilor mass-media de a furniza informatii corecte, spre buna informare a opiniei publice si din respect pentru munca tuturor actorilor implicati, astfel incat sa nu fie creata o imagine deluzorie asupra unei proceduri de lucru normale ce include analizarea a peste 3.000 de documente.
Peste 500 de jaloane
La nivelul MIPE, oferim in permanenta sprijin celor responsabili in implementarea proiectelor, pentru indeplinirea calendarului institutional si financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei prin Mecanismul de redresare si rezilienta. Romania este printre primele care au depus deja doua cereri de plata, in conditiile in care Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei are o constructie complexa, cu peste 500 de jaloane si tinte, iar sistemul institutional de gestionare a reformelor si investitiilor gandit la momentul elaborarii planului implica 16 institutii care nu aveau in responsabilitate activitatea de gestionare a fondurilor europene.
Anul 2022 a fost marcat de crearea si pregatirea structurilor de specialitate, in paralel cu indeplinirea si realizarea tututor angajamentelor asumate. Procesul de lucru cu reprezentantii Comisiei Europene cu toate structurile implicate este unul dinamic si implica un rodaj, in exercitiul de a raspunde tuturor exigentelor privind gestionarea fondurilor europene.
Stadiul Planului National de Redresare si Rezilienta
Va reamintim ca in urma autorizarii primei cereri de plata la 22 octombrie, Comisia Europeana a efectuat plata pentru cele 2,6 miliarde de euro aferente primei cereri depuse de Romania, care au intrat deja in conturile tarii noastre. De asemenea, Romania a incasat deja doua transe de prefinantare in valoare cumulata de aproximativ 3,79 miliarde euro, in decembrie 2021 si in ianuarie 2022.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a transmis la 15 decembrie 2022 Comisiei Europene cea de a doua cerere de plata din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in valoare de 3.227.690.000 Euro, din care 2.147.490.000 Euro reprezinta sprijin financiar nerambursabil si 1.080.200.000 Euro reprezinta sprijin sub forma de imprumut.
Depunerea celei de-a doua cereri de plata din Planul National de Redresare si Rezilienta a fost conditionata de indeplinirea a 51 de tinte si jaloane aferente primelor doua trimestre din 2022, fiind reglementate aspecte cheie precum decarbonarea, interoperabilitatea bazelor de date pentru reducerea birocratiei si cloud-ul guvernamental.
Cea de-a treia cerere de plata in valoare de 3,1 miliarde de euro urmeaza a fi transmisa Comisiei in primavara acestui an si va fi insotita de documentatia aferenta indeplinirii a 55 de tinte si jaloane.
Romania beneficiaza de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi in valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro si imprumuturi in valoare de 14,94 miliarde euro. De la startul implementarii si pana la finalul lui 2022, Romania si-a asumat indeplinirea a 151 de tinte si jaloane”.