Grid star
analize

Traim vremuri fara precedent

Csaba Balint, membru al Consilului de Administratie al BNR 

Nu putem nega faptul ca traim vremuri fara precedent. Intr-un articol de opinie publicat recent, am prezentat evolutia PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare, aratand ca nivelul de dezvoltare al Romaniei a oscilat intre 20% si 40% din media Europei de Vest timp de aproximativ 140 de ani, mentinandu-se in medie la circa 30%. Insa, in ultimele doua-trei decenii, Romania a inregistrat o crestere economica accelerata, ajungand la aproximativ 80% din media Uniunii Europene, ceea ce poate fi considerata o adevarata “minune economica”, propulsandu-ne spre un nivel de bunastare unic in intreaga noastra istorie, cu un acces sporit la bunuri si servicii. Cu toate acestea, perceptia multora este ca epoca de aur este undeva in trecut, in timp ce prezentul este dominat de instabilitate si declin.

Realitatea este ca suntem intr-un punct in care, in ciuda provocarilor interne si externe, am facut progrese importante, iar din punct de vedere economic si al standardului de viata, suntem mai aproape de Vest decat am fost vreodata. Desi disparitatile regionale inca persista in tara noastra, progresul general este incontestabil.
Cu toate acestea, imaginea de ansamblu a progresului economic al Romaniei ascunde cel putin 42 de nuante (cele 41 de judete plus capitala), reflectand diferente geografice notabile. Desi indicatorii la nivel national prezinta o tendinta clar pozitiva, inegalitatile regionale si diferentele economice intre judete creeaza o realitate mult mai complexa si fragmentata. Inclusiv in zonele considerate dezvoltate exista grupuri sociale care nu au beneficiat in aceeasi masura de procesul de convergenta economica.
Integrarea europeana explica in mare parte ascensiunea economica. Proiectul european a oferit Romaniei acces la o piata comuna vasta, fonduri structurale si oportunitati de investitii fara precedent. Adoptarea standardelor europene, implementarea reformelor structurale si consolidarea institutiilor democratice au fost elemente-cheie care au accelerat procesul de convergenta economica. Desi convergenta economica este cat se poate de clara, principalul semn de intrebare ramane sustenabilitatea acestui trend pozitiv. Avem in fata un drum lung pana cand bunastarea fiecarui judet si a fiecarei categorii sociale din Romania se va apropia de nivelul celor din Uniunea Europeana.
Pe masura ce ne apropiem de nivelul mediu european, drumul devine tot mai dificil. Apare amenintarea 'capcanei venitului mediu', specifica statelor in curs de dezvoltare care intampina dificultati in a face tranzitia catre economii avansate. Pentru a evita aceasta capcana, este esential sa inovam constant, sa dezvoltam noi modele de business cu scopul de a creste productivitatea.
Pentru a continua pe drumul convergentei si a atinge nivelul economiilor dezvoltate, trebuie sa depasim anumite provocari: un context geopolitic instabil, ale carui efecte se resimt puternic si in Romania, o apropiere de frontiera tehnologica necesita eforturi sustinute in cercetare si dezvoltare; piata muncii se confrunta cu deficit de forta de munca inalt calificata, in contextul unui spor natural redus si al emigratiei; politica fiscala trebuie gestionata cu prudenta pentru a asigura sustenabilitatea economica, avand in vedere dinamica accelerata a datoriei publice. In acest context, investitiile straine directe si fondurile europene joaca un rol important, dar este crucial sa ne dezvoltam motoare interne de crestere economica.
Un posibil catalizator ar putea fi aderarea la zona euro. Procesul de pregatire si reformele necesare pentru adoptarea monedei euro pot stimula modernizarea economiei si pot consolida increderea investitorilor. Drumul catre zona euro este la fel de important ca si adoptarea propriu-zisa a monedei unice.

Sursa: BNR

Sursa foto: BNR
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani