Grid star
punguta cu doi bani

Toti debitorii care se judeca pe darea in plata trebuie sa citeasca asta

O mai stiti pe avocata Alexandra Ianul (fosta Burada), care acum un an repurta o rasunatoare victorie impotriva Credit Europe Bank NV, obtinand definitiv din partea instantei inghetarea cursului la nivelul istoric plus o marja de 20% intr-un proces privind un credit in franci elvetieni (click aici pentru a citi)?

De data aceasta, va spunem ca Alexandra Ianul le vine si mai mult in ajutor debitorilor care se judeca pe darea in plata cu banci sau cu IFN-uri – indiferent de moneda in care a fost contractat creditul. Vineri, 19 noiembrie 2021, Asociatia Credere (fostul Grup al Clientilor cu Credite in CHF – GCCC) a anuntat ca a inceput sa publice hotarari judecatoresti favorabile debitorilor pe legea darii in plata. Adica aceeasi lege in baza careia Alexandra Ianul a obtinut decizia definitiva mentionata mai sus.

Iata anuntul Credere:

Darea in plata, una dintre cele mai dezbatute legi din istoria Romaniei democratice, isi intoarce fata catre debitori. Dupa o aplicare neunitara de catre instantele de judecata (2016-2020), legea darii in plata a fost modificata in mai 2020, moment de la care solutiile pronuntate de catre instantele de judecata au devenit predictibile si sunt covarsitor in favoarea imprumutatilor. Legea darii in plata, in forma actuala, a fost declarata ca fiind constitutionala de catre Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 431/2021. Pentru cei care doresc sa aprofundeze legea darii in plata trebuie spus ca nu este suficient sa parcurga textul legii, ci trebuie sa aiba in vedere si analiza cronologica (cel putin) a urmatoarelor decizii pronuntate de catre Curtea Constitutionala, decizii prin care CCR a interpretat si re-interpretat modalitatea in care se aplica legea darii in plata: Decizia nr. 623/2016, Decizia nr. 62/2017, Decizia nr. 731/2019, Decizia nr. 431/2021.

Prin intermediul legii darii in plata, sub rezerva indeplinirii unor conditii, debitorii pot obtine reechilibrarea / adaptarea contractului de credit pentru viitor (in general, plata ratei la un curs de schimb mai mic decat cel afisat de Banca Nationala a Romaniei) sau transferul locuintei catre banca cu consecinta stergerii oricarei datorii. De asemenea, pot apela la aceasta lege inclusiv debitorii ramasi fara locuinta, dar cu un rest de datorie catre banca pe care trebuie sa il plateasca pana la finalul vietii prin retineri din venituri. In acest ultim caz, prin intermediul legii darii in plata, respectivii debitorii pot obtine stergerea restului de datorie.

Legea darii in plata a aparut, ca principiu, drept o solutie pentru imprumutatii cu credite in franci elvetieni (CHF), acestia fiind principalii beneficiari ai legii. Avand in vedere conditiile prevazute in legea darii in plata, aceasta s-ar aplica celor cu imprumuturi in franci elvetieni, yeni japonezi, dolari americani si o categorie redusa din randul celor cu credite in euro, debitori afectati in mod real de cresterea excesiva a cursului de schimb, motiv pentru care Parlamentul a considerat ca aceste contracte de credit sunt dezechilibrate, iar instanta de judecata (in lipsa unei intelegeri amiabile intre banca si debitor) este nevoita sa intervina pentru a restabili echilibrul. Mai mult, pentru cei cu credite in lei, care ar putea fi afectati de cresterea excesiva a dobanzilor, legea darii in plata reprezinta o centura de siguranta si previne supra-indatorarea unui numar insemnat de debitori.

Acestea fiind spuse, cu bunavointa avocatilor care reprezinta interesele imprumutatilor, va prezentam in continuare o serie de hotarari judecatoresti favorabile debitorilor in dosarele pe darea in plata, acestea putand fi utilizate de catre dumneavoastra in propriul dosar din instanta”.

* Cititi aici hotararile judecatoresti

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani