Grid star
criptomonede

TOPUL AVERILOR IN BITCOIN – Dezvaluirea a socat comunitatea cripto: 235 miliarde de dolari in Bitcoin sunt controlati de o mana de oameni

Un studiu al Biroului National de Cercetare Economica din SUA a aratat ca primele 10.000 de adrese Bitcoin (BTC) detin 5 milioane de criptomonede, care valoreaza acum in jur de 235 de miliarde de dolari. Studiul citat de Wall Street Journal mai arata ca sunt aproximativ 114 milioane de oameni care detin BTC la nivel global, insa doar 0,01% dintre acestia controleaza 27% din cele 19 milioane BTC aflate in circulatie.

Astfel, primii 1% dintre detinatorii de Bitcoin controleaza mai multa avere decat majoritatea gospodariilor bogate din Statele Unite, potrivit studiului citat de Wall Street Journal .

Lista cu cele mai mari 100 de averi in Bitcoin publicata de Bitinfocharts BTC raporteaza ca portofelele virtuale 'reci” (care ofera servicii de stocare offline a criptomonedelor) oferite de platforma cripto Binance sunt primele 2 adrese din topul averilor cripto, care detin un total de 433.490 BTC in valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari. (foto 1)

O statistica si mai socanta este ca doar 0,01% dintre detinatorii de Bitcoin controleaza 27% din moneda in circulatie. Un studiu publicat luni, 20 decembrie 2021, si citat de Wall Street Journal (WSJ) a aprofundat dinamica ofertei de Bitcoin si unde sunt concentrate cele mai mari averi in BTC.

Bogatia "balenelor” Bitcoin e in crestere

Cifrele reflecta starea actuala a disparitatilor de avere in Statele Unite ale Americii, unde primele 1% dintre gospodarii detin aproximativ o treime din toata averea cumulata a familiilor americane, potrivit Rezervei Federale.

Studiul a fost realizat de profesorii de finante Antoinette Schoar de la MIT Sloan School of Management si Igor Makarov de la London School of Economics. Potrivit WSJ, a cercetatorii au mapat si a analizat fiecare tranzactie din istoria Bitcoin, noteaza criptopotato.com.

Exista 19 milioane de bitcoin in circulatie, iar studiul a aratat ca primele 10.000 de cele mai bogate portofele bitcoin detin 5 milioane de bitcoin (echivalentul a 235 de miliarde de dolari la momentul scrierii acestui articol) si cu o estimare de 114 milioane de portofele din intreaga lume care detin Bitcoin, ceea ce inseamna ca 0,01% dintre detinatorii de bitcoin controleaza 27% din toti bitcoinii in circulatie.

Paradoxul Bitcoin: o retea gandita ca un ecosistem descentralizat a permis concentratea averilor

Lucrarea mai sustine ca exista doua ramificatii ale acestei centralizari a averii in Bitcoin. In primul rand, intreaga retea este mai susceptibila la riscul sistemic, iar in al doilea rand, bogatia din aceasta noua retea de libertate financiara, asa cum a fost gandita initial de creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, este concentrata de catre un numar foarte mic de entitati.

"In ciuda faptului ca Bitcoin exista de 14 ani si in special a hype-ului (n.r. a filosofiei financiare care sta in spatele acestui concept) pe care l-a crescut, este acum ecosistem foarte centralizat (n.r. in ce priveste entitatile care detin controlul asupra unei mase critice de Bitcoin)”, explica Antoinette Schoar.

In studiu, profesorii au analizat doua aspecte atunci cand au considerat Bitcoin ca fiind centralizat. In primul rand, ca reteaua bitcoin este mai vulnerabila acum, la 14 ani de la infiintare, si, in al doilea rand, ca beneficiile adoptarii globale a criptomonedei si preturile mai mari ajung la un grup mic de oameni.

Cand cercetatorii au analizat volumul tranzactiilor, ei au spus ca 'volumul real” a fost de doar 10% din intreaga 'masa monetara” Bitcoin si ca acestea erau tranzactii intre burse si birouri de tranzactionare, iar celelalte 90% din volumul tranzactiilor au fost in mare parte controlate de entitati private care distribuiau bitcoin in diferite portofele virtuale pentru a-si camufla identitatea, se arata in studiul citat de fxempire.com.

Mineritul Bitcoin a devenit, de asemenea, centralizat

WSJ a continuat analiza studiului, aratand ca mineritul Bitcoin este, de asemenea, centralizat, deoarece este controlat de un numar mic de companii si grupuri si nu poate fi incercat practic de catre indivizi.

Aceasta pentru ca echipamentele miniere au fost mai greu de accesat de catre persoane individuale, deoarece nu toata lumea isi permite sa plateasca aceste preturi uriase, si nu doar echipamentul, ci si infrastructura electrica este o problema pentru minarea de criptomoneda.

Potrivit unui studiu al Centrului pentru Finante Alternative al Universitatii din Cambridge, deoarece China a interzis mineritul bitcoin la inceputul acestui an, tara a trecut de la a avea aproape doua treimi din totalul hashrate-ului de minerit Bitcoin al intregii retele in aprilie 2021 la aproape zero in iulie 2021.

Minerii chinezi de bitcoin si-au mutat echipamentele miniere in special in SUA si, de asemenea, in alte tari precum Kazahstan si Canada.

90% (19 milioane) din toti bitcoini sunt deja extrasi din retea si mai sunt doar 2 milioane de bitcoini care urmeaza sa fie extrasi pana in 2140.

Se pare ca centralizarea este un termen pe care nimeni nu vrea sa-l auda in apropierea ecosistemului bitcoin, dar datele par sa arate asa.

Preturile Bitcoin au inregistrat o mica crestere, de aproximativ 5%, de la inceputul acestei saptamani si se tranzactiona cu circa 49.000 de dolari miercuri, 22 decembrie, potrivit datelor CoinMarketCap.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani