Grid star
criptomonede

TOP GIGANTI BANCARI CARE SPARG „EMBARGOUL” PENTRU CLIENTII CRYPTO - George Rotariu, CEO Bitcoin Romania: "Suntem in discutii avansate cu o banca din Romania"

Mai multe platforme de tranzactionare criptomonede de pe piata din Romania s-au trezit, peste noapte, ca nu mai pot opera conturi in bancile romanesti. S-a intamplat la inceputul anului 2018, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a transmis pozitia oficiala fata de monedele virtuale, catalogandu-le drept „active speculative, extrem de volatile si riscante“. La acel moment, s-a declansat o reactie in lant, iar bancile au blocat conturile clientilor crypto fara explicatii si fara ca legea sa interzica explicit operatiuni cu Bitcoin sau cu alte monede virtuale. „Ne-au transmis ca au dreptul de a-si selecta clientela si atat”, a declarat la acel moment pentru ZF Valentin Socaci, CEO al CryptoCoin Pro. „Noi nu avem probleme cu bancile, colaboram atat cu banci din tara cat si din strainatate” spunea, tot atunci, George Rotariu, CEO Bitcoin Romania. La aproape trei ani dupa „embargoul” dispus de banci, George Rotariu (foto) declara, pentru Lumea Banilor, ca lucrurile incep sa se schimbe. Rapid.

Piata criptomonedelor a continuat sa creasca rapid in Romania, lucrand cu banci din Europa si SUA. Iar bancile care isi vor adapta politicile si tehnologia sunt cu un pas inainte. Lumea Banilor a facut o sinteza a gigantilor bancari din Europa care au lansat produse dedicate clientilor crypto. Iar trendul este „noul val” in materie de banking.

Eu cred ca bancile s-au luat una dupa alta, in conditiile in care in acest moment nu exista o interdictie expresa din partea Bancii Nationale a Romaniei ca bancile sa colaboreze cu platformele de tranzactionare a monedelor virtuale. Lucrurile sunt foarte ok, dar e vorba despre birocratie. A fost o decizie locala si cand va exista un precedent, bancile vor relaxa in lant aceste restrictii”, ne-a declarat Constantin Rotariu, co-fondator Bitcoin Romania.

George Rotariu, CEO Bitcoin Romania: "Lucram in acest moment cu banci din Europa. Este vorba despre institutii bancare din Marea Britanie, din Cehia, din Lituania si din Germania, Luxembourg"

Institutiile financiare care vor face primele pasii vorfi primii beneficiari. Vor fi cu un pas inainte, in sensul ca vor avea mai multi clienti in momentul in care toti vor decide sa faca acest lucru. Noi lucram in acest moment cu banci din Europa. Este vorba despre institutii bancare din Marea Britanie, din Cehia, din Lituania si din Germania, Luxembourg. Suntem in acest moment in discutii cu o banca din Romania. Speram sa se materializeze in curand”, spune si George Rotariu, CEO Bitcoin Romania in interviu acordat Lumea Banilor.

Acest val de inchidere a conturilor bancare a celor care au detineri in Bitcoin a inceput in SUA in 2013-2014, dupa scandalul Silk Road, dupa care lucrurile s-au relaxat acolo, precizeaza George Rotariu, dar aceste restrictii au aparut ani mai tarziu in Romania, ceea ce inseamna ca ceea ce se intampla la ei se intampla si la noi, dar cu o intarziere de cativa ani. „Acum in Vest se intampla invers, ei au realizat ca tehnologia blockchain si criptomonedele reprezinta viitorul, au realizat ca e o oportunitate mai ales pentru banci. Cred ca si la noi in Romania se va intampla ceea ce se intampla in Statele Unite acum, dar cel mai probabil este nevoie de cativa ani pentru ca piata bancara sa se relaxeze in raport cu clientii crypto”, a mai spus co-fondatorul Bitcoin Romania.

George Rotariu a precizat, la randul sau, ca, dupa aceasta perioada a reticentei bancilor de a lucra cu clientii din acest domeniu, a perceput o deschidere mai mare la discutiile privind o posibila colaborare, dupa o perioada in care acest subiect a fost tabu in birourile bancherilor romani.

Volumele de tranzactionare in Bitcoin si altcoins sunt mari: cu siguranta vor creste cand clientii vor avea posibilitatea de a tranzactiona in RON. Cred ca e o piata foarte interesanta pentru banci, fiind in crestere si plina expansiune”, mai spune George Rotariu.

In opinia fondatorilor Bitcoin Romania orizontul de timp in care bancile din Romania vor relaxa politicile privind detinatorii de potrofele electronice este de circa 6 luni – un an

„Problema cu bancile cu care lucram este ca lucreaza in euro, conversia se face ineuro, sunt comisioane mai mari, asa ca devine mai scump si pentru noi si pentru client. Dar ne facem treaba. Cel mai bine ar fi, pentru ca suntem in Romania si clientii sunt din Romania si platim taxe in Romania, sa colaboram cu o banca din Romania. Si tranzactiile sa le facem in RON, fara sa convertim in euro si invers”, mai explica George Rotariu.

Se intampla si la case mai mari: apetitul scazut pentru risc al bancilor europene creeaza probleme si clientilor crypto din alte tari

Atunci cand discutam cu clientii nostri, la inceput, acestia arata intotdeauna o atitudine resemnata fata de greutatile pe care le au cu deschiderea unui cont bancar pentru afacerea lor, deoarece considera ca nu exista banci deschise pentru clientii crypto in Europa. De fapt, nu este o chestiune de jurisdictie, deoarece au fost raportate cazuri de cereri respinse in Estonia, Malta si chiar Elvetia, stat cunoscut pentru pionieratul companiilor din domeniul financiar pe nisa crypto”, spun expertii companiei Blockchain Consults.

Legile si reglementarile actuale permit, de fapt, companiilor si clientilor crypto sa deschida un cont bancar, nu exista nicio limitare in acest sens, mai spun specialistii Blockchain Consults. Cu toate acestea, apetitul scazut pentru risc al bancilor din Europa transforma o operatiune atat de simpla intr-un cosmar, asa ca, chiar daca etichetam tarile drept cripto-prietenoase, bancile lor nu sunt la fel de prietenoase.

Politica bancilor europene in raport cu Bitcoin si altcoins: Thebanks.eu publica o analiza extinsa pentru 24 de tari europene

Siteul de specialitate thebanks.eu (https://thebanks.eu/articles/crypto-friendly-banks-in-Europe) a publicat, la sfarsitul lunii septembrie, anul acesta, un studiu amanuntit privind bancile europene care ofera explicit produse si servicii pentru clientii care lucreaza cu criptomonede. Studiul a relevat ca marea majoritate a bancilor chestionate nici nu ofera produse si servicii legate de criptomonede si nici nu isi declara in mod explicit politica privind criptomonedele. Interesant este ca unele dintre aceste banci urmaresc cu mare atentie evolutia pietei criptomonedelor si publica stiri si cercetari legate de cripto.Sunt banci care ofera produse si servicii legate de criptomonede (banci cripto-prietenoase), iar cateva dintre ele interzic in mod explicit orice activitati si operatiuni legate de criptomonede. De remarcat, pe lista bancilor care refuza explicit sa lucreze cu clientii care tranzactioneaza criptomonede nu se afla si Romania.

Lista actualizata a bancilor europene care ofera servicii si produse clientilor crypto

FIDOR Bank AGDE (Germania)

Fondata in 2009, Fidor Bank ofera produse si servicii bancare cu amanuntul clientilor privati si de afaceri, oferind solutii tehnologice de ultima ora: banca utilizeaza solutii IT bazate pe intrastructura Web2.0 si isi include clientii in procesul de luare a deciziilor prin comunicare cu comunitatea sa financiara. Fidor Bank ofera, de asemenea, servicii bancare B2B, inclusiv servicii bancare ca platforma, servicii bancare API si conturi de decontare criptografica. Banca ofera noi investitii si tranzactionari simplificate legate de cripto, inclusiv conturi Fidor ICO si conturi de schimb Fidor.

AS BlueOrange BankLV (Letonia)

BlueOrange Bank a fost fondata in 2001 ca Baltikums Bank si este o banca privata internationala care ofera solutii bancare inovatoare si servicii personalizate de retail si pentru afaceri. Bancile BlueOrange sustin investitiile in actiuni si obligatiuni, aur fizic, Forex si CFD-uri si criptomonede.

Dukascopy Bank (Elvetia)

Brandul Dukascopy a fost lansat in 1998 pentru a cerceta, dezvolta si implementa un sistem financiar complex prin intermediul unor noi tehnici matematice si economico-fizice. De-a lungul a douazeci de ani, Dukascopy a devenit un grup financiar international, oferind servicii de tranzactionare online, mobile, bancare si de plata pentru persoane fizice, companii si institutii din intreaga lume. Infiintata in 2010, Dukascopy Bank este o banca elvetiana online axata pe furnizarea de servicii de tranzactionare pe internet si mobil.

Arab Bank (Elvetia)

Infiintata in 1962, Arab Bank (Elvetia) Ltd este specializata in furnizarea de servicii bancare private, de gestionare a activelor si averii clientilor sai, in mod traditional din Orientul Mijlociu, dar si din Elvetia. Banca Araba (Elvetia) ofera, de asemenea, servicii de trezorerie, finantare comerciala si servicii de cripto-active.

Bank Frick (Lichtenstein)

Fondata in 1998, Bank Frick activeaza in gestionarea moderna a averii si ofera o serie de servicii de consultanta. Pe langa administrarea clasica a averii, Bank Frick dezvolta si administreaza investitii in proprietati imobiliare selectate (Germania, Elvetia, Regatul Unit si Liechtenstein). In 2018, Bank Frick a devenit una dintre primele banci din lume care a oferit servicii de tranzactionare si custodie pentru bitcoin (BTC) si bitcoin cash (BCH).

Flatex Bank AG (Germania)

Flatex Bank (fosta biw Bank) este o banca germana care ofera clientilor corporativi si institutionali o gama larga de produse si servicii bancare pentru companii si investitii, inclusiv brokeraj online, valori mobiliare, procesare imprumuturi, servicii de plata, tranzactii pe pietele de capital, fuziuni si achizitii, inclusiv portofele digitale, conturi de tranzactionare etc.

InCore Bank (Elvetia)

Fondata in 2006, InCore Bank este membru al grupului SOBACO. InCore Bank este o banca tranzactionala pura, care nu are clienti privati. InCore Bank este specializata in Business Process Outsourcing (BPO) si ofera, de asemenea, solutii pentru executarea comenzilor si toate activitatile de back-office pentru administratorii de active si bancile private implicate in tranzactionarea valorilor mobiliare. Din iulie 2020, InCore Bank ofera serviciile sale bancare clientilor Kraken.

Sygnum Bank (Elvetia)

Sygnum Bank este prima banca de active digitale din lume, inceputa in centrele financiare din Elvetia si Singapore. Sygnum Bank ofera servicii bancare globale de active digitale integrate.

Swissquote Bank SA (Elvetia)

Swissquote Bank SA se concentreaza pe furnizarea de servicii de tranzactionare online de valori mobiliare catre persoane fizice, companii si administratori de active. In 2013, Swissquote Bank a achizitionat MIG Banque, specializata in tranzactionare Forex. In 2017, Swissquote Bank a inceput sa ofere tranzactionarea criptomonedelor (Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, Litecoin si Ripple). In 2018, Swissquote Bank a achizitionat Internaxx Bank S.A. (Luxemburg).

SEBA Bank AG (Suedia)

Infiintata in 2019, SEBA Bank AG vizeaza impartirea unei punti de integrare intre activele digitale si cele traditionale. SEBA Bank ofera serviciile sale administratorilor de active, investitorilor profesionisti si afacerilorr de familie. SEBA Bank ofera, de asemenea, cont si custodie a activelor digitale companiilor elvetiene blockchain.

Maerki Baumann & Co. AG (Elvetia)

Fondata in 1932, Maerki Baumann & Co. AG este o banca privata elvetiana axata pe furnizarea de servicii de administrare a activelor clientilor privati si institutionali. Maerki Baumann & Co. AG ofera, de asemenea, tranzactionarea si custodia activelor cripto.

Sutor Bank (Germania)

Infiintata in 1921, Max Heinr.Sutor (Sutor Bank) asigura gestionarea activelor si a averii persoanelor cu valoare neta ridicata. Sutor Bank ofera, de asemenea, platforma sa bancara, care include asistenta pentru o gama larga de servicii digitale, inclusiv cripto si blockchain banking.

Barlcays - (Marea Britanie)

Barclays este una dintre cele mai vechi si mai mari banci din UK. Drept urmare, Barclays a decis sa lucreze cu Coinbase in 2018. Utilizatorii au primit permisiunea de a-si inregistra conturile la Coinbase si de a-si deschide conturile cripto. Astfel, a devenit mai usor pentru utilizatorii Barclays sa tranzactioneze in criptomonede. Barclays lucreaza in prezent cu diferiti experti in criptomonede si incorporeaza un cadru de utilizare mai larg pentru clientii sai.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani