Grid star
criptomonede

TOP 7 CRIPTOMONEDE PROFITABIL DE MINAT IN 2022 – Cat trebuie sa investesti intr-un sistem de minat monede virtuale

Minatul de Bitcoin (BTC) nu mai este o afacere la fel de accesibila ca in urma cu cativa ani. Aceasta deoarece este necesara o investitie uriasa, pe masura ce dezvoltarea retelei cere o putere de calcul din ce in ce mai mare pentru a primi recompensa aferenta algoritmului de consens PoW - Proof of Work ( dovada muncii) pentru rezolvarea ecuatiilor complexe necesare adaugarii unui nou bloc in blockchain. Cu toate acestea, alte cateva criptomonede permit inca mineritul individual sau independent.

Gilda Popa

In prezent, majoritatea minerilor de pe cele mai mari retele precum Bitcoin, Ethereum si Litecoin mineresc prin intermediu grupurilor de minerit. Companiile pun in joc asa-numitele "ferme” uriase cu sute de placi grafice care lucreaza la procesarea tranzactiilor si securitatea retelei.

Mineritul este esential pentru criptomonedele care folosesc algoritmul de consens PoW, astfel de retele blockchain bazandu-se pe mineri pentru a rezolva ecuatiile complexe necesare adaugarii unui nou bloc in retea. Acestia cauta o valoare care sa identifice blocul valid. Valoarea este un hash (calcul) numit nonce, iar cat timp este nevoie pentru a obtine unul depinde de protocol. Primul care obtine raspunsul corect este recompensat cu criptomonede proaspat emise. Spre exemplu, in cazul Bitcoin, in prezent sunt 18,987,625 de unitati in circulatie, restul de pana la 21 milioane unitati nefiind inca "extrase” din retea. Recompensa actuala pentru minarea de BTC este de 6.25 Bitcoin per bloc si presupune o putere uriasa de calcul, dar si un consum enorm de energie, motiv pentru care criptomoneda a atras numeroase critici din partea ecologistilor.

Este de retinut ca mineritul functioneaza numai cu blockchain-uri PoW (in prezent sunt dezvoltate si alte tipuri de blockchain, de tip Proof-of-Stake de exemplu), care folosesc diferite tipuri de algoritmi. Reteaua Bitcoin, de exemplu, se bazeaza pe algoritmul SHA-256, in timp ce Ethereum foloseste algoritmul Ethash.

Inainte de a va decide asupra mineritului, trebuie sa aflati care este algoritmul de minerit, deoarece acesta indica tipul de hardware acceptat in retea. In timp ce unele criptomonede permit utilizarea echipamentelor specializate numite ASIC, altele sunt rezistente la ASIC, facand posibil mineritul cu o placa grafica (GPU).

Grosso modo, daca intentionati sa va apucati de minat criptomonede, aveti nevoie de un RIG - adica un dispozitiv cu 6-8 sau 10 placi video. O placa video performanta sare de 1000 de euro. La toate acestea se adauga si costul curentului consumat, intrucat calculatorul va merge non-stop. Adadar, o investitie initiala minima ar fi de circa 6000 de euro, cu o marja de plus – minus 1000 de euro.

Pentru Bitcoin, un echipament individual nu mai este suficient, dar inca exista criptomonede care pot fi minate cu sisteme de calcul accesibile.

Iata care sunt criptomonedele cel mai profitabil de minat in 2022

1. Ethereum (ETH)

Ethereum este criptomoneda cu a doua cea mai mare capitalizare dupa Bitcoin. Pentru minarea ETH poate fi folosit un accelerator grafic sau un ASIC miner. Minarea unui block dureaza, in medie, aproximativ 63 de zile. Pentru a obtine Ethereum este necesar, la fel ca in cazul Bitcoin, hardware avansat, care consuma multa energie. Chiar si asa, recompensele pot fi uriase. Pe 20 ianuarie 2022 un miner norocos care a obtinut un block a castigat 540.000 de dolari, noteaza crypto.ro.

Ethereum Classic este, de asemenea, o moneda virtuala destul de profitabil de minat.

2. Litecoin (LTC)

Lansata in 2011 ca una dintre primele alternative la Bitcoin, astazi, moneda virtuala Litecoin poate fi minata doar folosind un ASIC miner. Initial, criptomoneda a fost gandita pentru a fi minata cu acceleratoare grafice (GPU) si procesoare (CPU). Un ASIC miner nu este, insa, ieftin. Preturile incep de la aproximativ 2.000 de dolari. Poti primi 12,5 LTC pentru un block minat, operatiune care dureaza, in medie, 2,5 minute acum. Asta inseamna aproximativ 1.675 dolari la momentul redactarii articolului.

3. ZCash (ZEC)

Cea mai buna modalitate de minare a acestei monede virtuale este folosirea unui accelerator grafic. Pot fi folosite si procesoare, dar rezultatele nu sunt la fel de bune. ZCash nu poate fi minat folosind un ASIC miner. Minerii primesc aproximativ 3,1 ZEC pentru fiecare block nou, care poate fi minat in 75 de secunde. Aceasta moneda virtuala nu necesita un consum atat de mare de electricitate.

4. Monero (XMR)

Este o alegere buna pentru minerii incepatori. Monero, lansata in 2014 cu accent pe confidentialitate si anonimat, poate fi obtinuta cu ajutorul unui procesor, care consuma mai putina energie decat un accelerator grafic puternic sau un ASIC miner. Un block poate fi minat in doar 24 de secunde, iar minerii obtin aproximativ 5 XMR pentru acesta. Asta inseamna aproximativ 900 de dolari.

5. Ravencoin (RVN)

Desi nu este o criptomoneda foarte cunoscuta (a fost lansata in 2018), poate fi foarte profitabila. Este, la fel ca Monero, potrivita pentru incepatori, putand fi minata folosind un procesor. In acest caz poate fi folosit si un accelerator grafic. Un block RVN poate fi minat intr-un minut, iar recompensa pentru acesta este de 5.000 Ravecoin, adica echivalentul actual al 363 de dolari.

6. Dogecoin

Cu toate ca a inceput ca o gluma, Dogecoin (DOGE) a crescut rapid in popularitate si a devenit una dintre cele mai de succes si adoptate criptomonede intr-un timp record! A aparut initial in decembrie 2013 drept una dintre schimbarile de protocol ale Litecoin. DOGE este utilizata in principal pentru a da bacsis creatorilor de continut de pe Reddit si Twitter si poate fi minata cu ajutorul dispozitivelor CPU sau GPU. Foloseste protocolul Scrypt si nu are o limita sau o rezerva maxima. Recompensa pentru bloc este de 10.000 de Dogecoin per bloc.

7. Bitcoin Gold

O alta schimbare majora de protocol a Bitcoin, Bitcoin Gold (BTG) a fost lansata in 2017. Modul in care difera de Bitcoin este prin faptul ca foloseste Equihash in loc de algoritmul PoW. Scopul a fost democratizarea minarii de Bitcoin si de permite utilizarea unui echipament accesibil pentru minare. Aceasta moneda digitala a fost creata special pentru a fi minata cu dispozitive GPU si poate fi considerata o optiune excelenta pentru orice cauta o criptomoneda profitabila pentru minare in acest an. Recompensa per bloc este de 6.25 si la momentul de fata exista 18.6 milioane de monede BTG in circulatie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani