Grid star
criptomonede

TOP 5 REGULI DE BAZA PENTRU TRANZACTIONAREA CRIPTO IN PERIOADE DE TURBULENTA IN PIATA – Ce masuri iau investitorii profesionisti in plina "furtuna cripto”

Piata cripto se afla, de cateva luni, intr-o perioada volatila, accentuata in ultimele saptamani de evenimente care au declansat "frica extrema” in randul investitorilor si au antrenat, in avalansa, exituri masive. Bitcoin a inchis in scadere sapte saptamani consecutiv pentru prima data in istoria sa, potrivit CoinDesk. Este o perioada de emotii extreme in randul jucatorilor din piata, cand creste si riscul de a lua decizii care, ulterior, se dovedesc a fi gresite. Acestea pot fi, insa, evitate, cu ajutorul unor "reguli de aur” pentru tranzactionarea in perioade "bear market”.

Gilda Popa

Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, printre cei mai importanti factori care influenteaza acum piata cripto se numara teama de recesiune, tensiunile geopolitice in contextul razboiului ruso-ucrainean, inflatia si deciziile de politica monetara a bancilor centrale pentru a limita efectele inflatiei si sentimentul general de incertitudine de pe pietele financiare internationale. Totusi, cei care tranzactioneaza criptomonede de mult timp, intr-un mod profesionist, se folosesc de un set de reguli pentru a parcurge perioade de volatilitate ridicata.

Trebuie retinut ca, deoarece este o retea blockchain, tranzactionarea cripto depinde in mare masura de cateva lucruri fundamentale, de care orice investitor trebuie sa fie constient, mentioneaza tradesilvania.com. Piata a traversat, in numeroase randuri, perioade de oprimism, cu cresteri spectaculoase (bull market) si perioade de pesimism, cand preturile au scazut la fel de spectaculos (bear market), iar jucatorii cu experienta au "supravietuit” financiar ambelor experiente de tranzactionare cripto.

Iata "regulile de aur” pe care le aplica investitorii profesionisti in plina "furtuna” in piata

Astfel, documentarea fiecarui jucator din piata trebuie sa treaca obligatoriu prin urmatoarele "capitole”:

  • Trebuie sa inteleaga cum functioneaza cererea si oferta in ecosistemul cripto. Spre exemplu, anumite criptomonede, cum este Bitcoin, au o oferta limitata, fapt ce reprezinta un element anti-inflationist, care poate influenta strategia unui investitor cripto;
  • Trebuie sa cunoasca piata si sa se informeze cu privire la criptomonedele pe care le-a ales in portofoliu;
  • Trebuie sa isi dezvolte capacitatea de a analiza evolutia criptomonedelor din portofoliu.

Un investitor cripto experimentat cunoaste momentele in care exista posibilitatea ca portofoliul cripto sa fie afectat pe termen lung, atat pozitiv cat si negativ. In acelasi timp, investitorii cu experienta nu se bazeaza doar pe modul in care vad ei piata, ci se uita si cum este perceputa de entuziasti, sceptici si institutii. Desi criptomonedele sunt mai volatile decat alte instrumente financiare, apetitul pentru risc a crescut in ultimii ani, iar cei mai multi investitori cu experienta se bazeaza pe cinci reguli pentru tranzactionare crypto, atunci cand se confrunta cu o perioada extrem de volatila.

1. Analizeaza fiecare investitie cripto urmarind graficul evolutiei activului

Un investitor cripto cu experienta se bazeaza pe actiuni calculate. Intr-o perioada cu volatilitate ridicata, analizeaza motivele pentru care cumpara sau vinde anumite criptomonede si este mult mai atent la preturile din piata. O strategie calculata de tranzactionare cripto reduce riscurile in perioade de volatilitate si ofera un randament mai bun pe termen lung.

2. Se concentreaza pe proiectele cripto care aduc valoare reala in piata

Investitorii cu experienta nu cumpara criptomonede doar pentru preturile mici si nu vand doar pentru ca preturile sunt ridicate. Pentru un investitor calculat, decizia de a investi intr-o criptomoneda nu se bazeaza pe accesibilitate ci pe valoarea criptomonedei si a ecosistemului blockchain a acesteia. Spre exemplu, in reteaua Ethereum, a carei criptomoneda nativa este Ether, se dezvolta numeroase aplicatii utile si folosite pe scara larga, ceea ce da valoare activului cripto.

3. Isi gandeste un portofoliu cripto diversificat

Piata cripto este diversa, iar investitorii cu experienta sunt concentrati pe a dezvolta un portofoliu cat mai valoros. Bitcoin este prima alegere a jucatorilor cu experienta, insa nu singura. De aceea, acestia sunt la curent si cu criptomonedele alternative (altcoins), cum sunt Ether, Cardano, Solana, etc.. Totusi, strategia de tranzactionare cripto trebuie dezvoltata intr-un mod calculat, deoarece nu toate criptomonede alternative detin suportul pe care il are Bitcoin.

De exemplu, criptomoneda Terra (LUNA) a reprezentat una din victimele miscarilor volatile din ultima perioada. In timp ce criptomoneda se tranzactiona la un pret de 80 USD la inceputul lunii, in prezent si-a pierdut valoarea si a fost suspendata de majoritatea platformelor cripto, subiect dezvoltat anterior de Lumea Banilor.

4. Maximizeaza randamentul si minimizeaza riscul investitiilor

Investitiile controlate si bine conturate in timpul unei scaderi semnificative sunt extrem de eficiente. Scopul principal al diversificarii portofoliului de active digitale este maximizarea randamentelor, dar si minimizarea riscului, in perioade de scadere. Distribuirea riscului intre mai multe criptomonede poate creste eficienta portofoliului, in special intr-o piata extrem de volatila.

5. Alege o platforma de tranzactionare cripto de incredere, cu optiuni avansate

Un investitor are nevoie de o platforma premium pentru a completa orice fel de tranzactie intr-un timp util si un mod in care avantajeaza clientul. Binance, Coinbase, Kraken, Gemini sau Tradesilvania sunt doar cateva dintre platformele cunoscute si utilizate pe scara larga de investitorii experimentati.

Privind retrospectiv la anul 2021, populatia cripto globala a crescut cu 178% in 2021, de la 106 milioane in ianuarie, la 295 milioane in decembrie. In timp ce 2021 a inceput cu Tesla si Mastercard dand tonul intrarii marilor jucatori institutionali in piata cripto, Bitcoin a atins noi maxime istorice in a doua parte a anului, atingand aproape 70.000 dolari in noiembrie 2021. Natiunile vor adopta Bitcoin ca mijloc de plata, iar utilizatorii de criptomonede vor ajunge la 1 miliard pana in 2023, arata raportul Huobi Research citat la inceputul anului 2022 de CoinTelegraph.

De asemenea, autoritatile de reglementare din mai multe state recupereaza decalajul, 40 de natiuni stabilind peste 150 de reguli distincte pentru criptomonede, conform raportului "Global Crypto Industry Overview and Trends” publicat de Huobi Research, in colaborare cu Blockchain Association Singapore.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani