Grid star
criptomonede

TOP 10 INTREBARI DESPRE LEGALIZAREA BITCOIN – Criptomoneda creste cu aproape 14% dupa decizia El Salvador de a o introduce in sistemul legal de plati

Bitcoin a crescut joi, 10 iunie, la o zi dupa ce El Salvador a devenit primul stat din lume care adopta criptomoneda ca mijloc legal de plata. Dupa cateva saptamani turbulente pe piata cripto, Bitcoin a castigat in valoare peste 13% in ultimele 24 de ore, ajungand sa se tranzactioneze la aproximativ 37.000 de dolari, potrivit datelor CoinDesk. Bloomberg face o analiza in 10 puncte a consecintelor acestei decizii in ecosistemul bitcoin.

Reamintim ca miercuri, 9 iunie, parlamentarii din tara din America Centrala au adoptat o lege prin care au legalizat tranzactiile cu bitcoin. Printre altele, acest lucru inseamna ca preturile pot fi acum afisate in bitcoin si contributiile fiscale pot fi platite cu moneda digitala. Sustinatorii Bitcoin, care au vazut multa vreme moneda digitala ca o alternativa viabila la monedele fiat, au salutat miscarile El Salvador.

Tara a incheiat un parteneriat cu compania de portofele digitale Strike, pentru a construi infrastructura financiara moderna a tarii folosind tehnologia bitcoin.

Decizia El Salvador a starnit atat aplauze, cat si ingrijorari la nivel international, iar scepticii au pus sub intrebare sustenabilitatea legalizarii platilor cu Bitcoin. Fostul presedinte american Donald Trump si-a exprimat dezaprobarea, aratand ca acesta este un demers care ameninta dolarul american si pe care il considera periculor pentru SUA.

Planurile de a folosi legal si pe scara larga Bitcoin sub un regim din ce in ce mai autocratic vor declansa probabil ingrijorari legate de coruptie, spalare de bani si independenta agentiilor de reglementare”, a declarat Siobhan Morden de la Amherst Pierpont Securities pentru Financial Times.

Are dezavantaje (n.r decizia El Salvador). Taxele de tranzactie sunt destul de mari pentru achizitiile mici, deci este posibil sa nu puteti cumpara o cafea in bitcoin - taxele ar fi mai mari decat cafeaua - dar ati putea cumpara in schimb un apartament”, a declarat Hugo Renaudin, un antreprenor cripto.

Dincolo de toate aceste opinii, scrie Bloomberg, aceasta intrebare simpla a ramas inca de nerezolvat - poate functiona adoptarea Bitcoin pe scara larga in lumea reala, pentru problemele banale de cumparare si vanzare de bunuri si transferul de bani?

Anuntul El Salvador si precedentul creat de aceasta tara poate oferi un raspuns.

  1. Ce a facut, de fapt, El Salvador?

Nayib Bukele, presedintele El Salvador, in varsta de 39 de ani, a transmis congresullui planul de a deveni primul stat din lume care foloseste Bitcoin ca mijloc legal de plata. Potrivit proiectului de lege votat cu 62 din cele 64 de voturi din Congresul tarii, salvadorenii pot plati acum impozite in Bitcoin, iar agentii economici vor fi obligati sa accepte criptomoneda ca plata pentru bunuri si servicii. Dolarul SUA va continua sa circule alaturi de Bitcoin ca moneda nationala in natiunea din America Centrala.

  1. Cum ar functiona Bitcoin ca mijloc legal?

Exista multe lucruri care nu sunt clare. In teorie, Bitcoin va functiona pe un canal de plati paralel alaturi de dolarul SUA. Preturile pot fi cotate in criptomoneda, iar platformele de schimb care o utilizeaza vor fi scutite de impozitul pe castigurile de capital. Proiectul de lege adoptat de Congres solicita crearea unui fond de stat care va fi utilizat pentru a garanta convertibilitatea Bitcoin in dolari.

  1. Care este gandirea economica din spatele acestui lucru?

Banii care intra in tara reprezinta aproximativ 20% din produsul intern brut al natiunii si provin in cea mai mare parte din salvadorenii care lucreaza in SUA. El Salvador este o asa-numita economie dolarizata, ceea ce inseamna ca deciziile fiscale si monetare ale guvernului SUA si ale Rezervei Federale au un impact extraordinar. Adoptarea Bitcoin ar putea oferi natiunii mai multa independenta.

  1. Cum altfel ar putea ajuta legalizarea Bitcoin?

Presedintele Bukele a spus ca El Salvador ar putea deveni un hub pentru minarea de Bitcoin, (n.r procesul de validare a tranzactiilor in blockchain recompensate cu monede noi). Bukele a spus intr-un tweet ca, daca doar 1% din minarea de Bitcoin va ajunge in El Salvador, atunci acesta ar spori produsul intern brut al natiunii cu 25%, desi nu a precizat in mod clar mecanismul prin care ar putea creste PIB-ul .

  1. El Salvador chiar ar putea face asta?

Mineritul Bitcoin, care implica calcule complexe si putere de calcul uriasa, a fost criticat din ce in ce mai mult pentru utilizarea sa de energie electrica si poluarea care o provoaca.

Bukele a scris pe Twitter ca: „Tocmai l-am instruit pe presedintele @LaGeoSV (compania noastra de electricitate geotermala de stat), sa elaboreze un plan pentru a oferi facilitati pentru mineritul #Bitcoin cu servicii foarte ieftine, 100% curate, 100% regenerabile, 0 emisiilor de energie de la vulcanii nostri. ”

Indiferent daca acest lucru functioneaza sau nu, miscarea este cu siguranta in concordanta cu incercarile lui Bukele de a se descrie ca un nou tip de lider latino-american. Este cunoscut, printre altele, pentru comunicarea prin tweet-uri, navigare si purtarea de sepci de baseball cu cozorocul in spate. In fotografia de pe profilul sau de pe Twitter, el a adoptat chiar si motivul „ochilor cu laser” popular printre entuziastii criptomonedelor.

  1. De ce este un experiment atat de nou?

Bitcoin este utilizat pentru unele tranzactii in unele locuri. De exemplu, este deja utilizat in mod informal in anumite parti din El Salvador, si anume in orasul de pe plaja El Zonte, care are doua bancomate Bitcoin si unde mai mult de 30 de companii accepta deja criptocurrency pentru plata. Dar volatilitatea sa nu il face atragator pentru multe companii. De la mijlocul lunii aprilie, Bitcoin a pierdut aproape jumatate din valoare.

Multe companii nu doresc sa accepte plata astazi intr-o moneda care va valora mai putin maine, chiar daca exista sansa ca aceasta sa merite mai mult.

Chiar si in hub-uri de tehnologie precum Silicon Valley si Singapore, utilizarea Bitcoin ca mijloc de schimb este inca nesemnificativa.

  1. Ce alte riscuri implica acest lucru?

Criptomonedele au o istorie lunga de hacks, iar Bitcoin poate fi „pierdut” de catre utilizatorii care pierd in greseala codul care ii identifica drept proprietar. Adoptarea pe scara larga ar putea transforma, de asemenea, El Salvador intr-un paradis fiscal - sau un paradis pentru spalarea banilor.

  1. Ce ar putea insemna acest lucru pentru comunitatea Bitcoin?

In ultimii ani, Bitcoin a suscitat un interes din ce in ce mai mare investitorilor institutionali, care considera criptomoneda ca un domeniu potential profitabil. Dar o intrebare de baza a ramas nerezolvata: Bitcoin este in primul rand un instrument pentru efectuarea de tranzactii financiare, cum ar fi dolarul si alte monede traditionale? Sau este ceva care merita cumparat, deoarece este un depozit de valoare care, la fel ca aurul, este mai putin legat de ciclurile economice decat multe alte active? Ce se intampla in aceasta tara va fi atent urmarit pentru a gasi indicii despre raspunsul la aceasta intrebare.

  1. Exista si alte tari care fac acest lucru?

Nu chiar. Multe banci centrale isi dezvolta propriile monede digitale, dar acestea sunt departe de criptomonede precum Bitcoin, ai caror proprietari isi apreciaza independenta fata de guverne.

  1. Ce ar putea determina El Salvador sa incerce proiectul pilot de legalizare a platilor in Bitcoin?

Economia El Salvador a suferit anul trecut cea mai profunda prabusire din ultimele patru decenii, in timp ce deficitul fiscal s-a extins la peste 10% din PIB, din cauza Covid-19. Acest lucru a determinat guvernul sa caute in jur noi surse de finantare. Ministerul finantelor este in discutii cu Fondul Monetar International pentru o facilitate extinsa de 1,3 miliarde de dolari, care sa contribuie la satisfacerea nevoilor de finantare din acest an, dar discutiile s-au oprit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani