Grid star
antreprenoriat

TO DO LIST PENTRU O AGRICULTURA PERFORMANTA – Dan Radu Rusanu: „Statul Roman trebuie sa sprijine integrarea si asocierea si sa isi asume responsabilitatea stimularii agribusiness-ului, productiei alimentare, productiei de bauturi, retail si HoReCa”

Statul Roman trebuie sa-si asume responsabilitatea!” - acestea este indemnul pe care conf. univ. Dan Radu Rusanu (foto), fost lider PNL si presedinte ASF, il face autoritatilor din Romania, atunci cand vorbeste despre dezvoltarea agriculturii nationale. Mesajul lui Dan Radu Rusanu a fost facut public in cadrul FoodIntelForum.ro, Editia a 3-a, desfasurata in 21 iulie 2020, la Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), constituindu-se intr-o radiografie competenta a mecanismelor de stimulare a agribusiness-ului romanesc.

Evenimentul FoodIntelForum din 21 iulie 2020 de la ASAS a reprezentat o adevarata arena a dezbaterilor, participantii, din mediul bancar, agricol dar si investitorii, convenind asupra unirii eforturilor pentru crearea unui cadru legal stabil si benefic agriculturii romanesti. Aceste dezbateri vor fi expuse pe larg de Lumea Banilor, precum si de FoodBiz.ro, in editiile urmatoare.

Prezentam in continuare mesajul pe care l-a transmis Dan Radu Rusanu la FoodIntelForum:

In urmatorii ani se vor dezvolta intr-un ritm alert tarile care beneficiaza de tehnologii de varf, care dispun de resurse naturale deosebite si care vor dezvolta o agricultura performanta. In mod cert, Romania nu se încadreaza in primele doua categorii.

Pentru a dezvolta o agricultura performanta, este imperios necesar ca statul sa emita o legislatie fiscala/ impozitare prietenoasa si, mai ales, stimulativa.

Pentru ca producatorii straini beneficiaza de o legislatie fiscala relaxata in tara de origine si de subventii din partea statului, mult mai mari decat cele din Romania, competitivitatea marfurilor romanesti este foarte redusa, iar potentialul de dezvoltare/ acumulare al producatorilor romani/ micilor fermieri este puternic afectat.

Statele concurente practica taxarea inversa pentru toate produsele agricole, ofera subventii/ prime pentru exporturi, statul intervine direct si preia/ colecteaza marfurile micilor fermieri la preturi prestabilite, in relatia cu marii retaileri statul intervine in favoarea producatorilor autohtoni (vezi Ungaria, Polonia), este greu pentru romani sa fie competitivi.

Cand statul roman incearca sa elimine mica evaziune fiscala a sutelor de mii de producatori de legume si fructe, carne, cereale, produse lactate, etc. cu o pondere infima in veniturile bugetare, prin mijloace coercitive/controale in loc sa acorde facilitati fiscale, rezultatul nu va fi nici pe departe cel dorit. Pe scurt, lupta este inegala in situatia actuala.

Cand te gandesti ca in lupta impotriva coruptiei majoritatea combinatelor chimice au fost inchise si ingrasamintele si insectofungicidele se importa azi in proportie de 90%, cand sistemele de irigatii au fost distruse si nu s-au alocat fonduri (guvernamentale sau europene) pentru refacerea lor, cand silozurile din portul Constanta sunt detinute in totalitate de investitori strategici straini, cand creditele bancare pentru agricultura se acorda in aceleasi conditii si cu aceeasi dobanda ca pentru devoltatorii imobliari, cand motorina pentru tractorul care ara pe camp are acelasi pret cu cea pentru X5, este dificil/ greu sa obtii o productivitate comparabila si compatibila cu a celorlalti competitori.

Daca vrem o agricultura performanta, reprezentantii Guvernului, parlamentarii, europarlamentarii romani si Ministerul Agriculturii ar trebui sa aiba pe agenda lor de lucru problemele enumerate mai inainte.

Antreprenorii, conducatorii si fermierii romani trebuie sa sustina, asociați împreuna permanent, neobosit, indeplinirea conditiilor evidente pentru ridicarea competitivitatii produselor romanesti.

Statul Roman trebuie sa sprijine integrarea si asocierea si sa isi asume responsabilitatea stimularii agribusiness-ului, productiei alimentare, productiei de bauturi, retail si HoReCa. Adica dezvoltarea FoodBiz-ului Romanesc.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani