TEROAREA IFN-URILOR – Strigatul de disperare al unui fermier: „Sistemul bancar ni le-a aruncat in brate”

1783

sursa foto: mundoagropecuario.com

Sistemul bancar i-a adus in prag de disperare pe fermieri, obligandu-i sa se imprumute nu direct de la banci, ci de la institutiile financiare nebancare (IFN), care la randul lor imprumuta banii necesari de la banci.

Strigatul de disperare a fost lansat luni, 16 noiembrie 2020, de catre fermierul Alexandru Baciu din judetul Calarasi. Antreprenorul a ridicat problema in fata autoritatilor si a bancherilor prezenti la BucharestFoodSummit, relateaza FoodBiz.ro.

Fermierii romani sunt evoiti sa apeleze la credite cu dobanzi de pana la 9%, care ii pun in imposibilitatea de a concura de la egal la egal cu fermierii din Vest.

„Ce afacere sa faca Baciu ca sa fie profitabil sau sa-l concureze pe colegul din Germania, care acum se imprumuta la banca cu dobanda negativa?” a adaugat agricultorul din Calarasi.

Institutiile financiare trebuie sa se aplece cu mai multa atentie asupra agriculturii romanesti si sa inteleaga cu adevarat realitatile din domeniu, a subliniat Alexandru Baciu.

Ce ne-a facut noua sistemul bancar din Romania? Ne-a aruncat in brate asa-zisele sisteme nebancare, celebrele IFN-uri, care se imprumuta culmea la aceeasi banca la care sunt eu client, mie banca nu-mi da bani, dar ii da IFN-ului ca sa ma imprumute pe mine. Si dobanda bancii, cu dobanda IFN-ului, plus nu mai stiu cate comisioane ma imping pe mine intr-o dobanda de 9%. Pai, scuzati-ma, nu poti sa faci agricultura cu 9%. Nu va spun minciuni, sunt realitati….Mie, cel putin, si colegilor nostri fermieri ni se pare o bataie de joc acest sistem de a acorda credite in agricultura. Cum sa ma dezvolt eu cu 9%, ce investitii sa fac?” a comentat Baciu.

* Cititi mai multe aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole