Grid star
interviuri

TEODOROVICI L-A PRINS PE CITU – Fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici: "Nu am vazut vreo modificare la Citu. A mers pe aceeasi linie ca si mine"

Populismul si vaicareala ii vin de hac ministrului Finantelor Florin Citu (foto dreapta). Cel care il prinde in offside este chiar fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici (foto stanga), care la 4 noiembrie 2019 i-a predat protofoliul Finantelor lui Citu, acesta din urma promitand ca va reforma cu totul economia. De unde...

Florin Citu a aplicat aceleasi legi si a mers pe aceeasi linie pe care a mers Eugen Teodorovici la Finante. O recunoaste chiar fostul ministru al Finantelor Eugen Teorodovici in interviul acordat pentru Lumea Banilor in cadrul caruia demasca lipsa de viziune a actualului ministru, care din pacate ii va costa mult in cele din urma pe romani.

Ce nu a stiut Citu sa faca pentru a ocroti economia nationala in fata crizei provocate de pandemie a fost ingineria financiara care ajuta in cele din urma romanii sa supravietuiasca, fara sa fie fortati la somaj si la saracire.

Dintr-o "frustrare personala" cum o denumeste Teodorovici, actualul ministru Citu a dorit sa se bata cu pumnii in piept ca este pionierul mai multor actiuni, insa in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Inclusiv dobanda negativa istorica cu care s-a laudat Citu nu este de fapt dobanda negativa. Si o explica foarte bine Eugen Teodorovici: "Acel imprumut la dobanda negativa trebuie vazut in toata situatia sa, si anume: hai sa vedem ce inseamna diferenta de curs pentru toata perioda imprumutului si vom constata ca, din contra, pe noi ne va costa din deprecierea cursului mai mult. Adica vom avea un cost. Cu alte cuvinte, nu este un imprumut la dobanda negativa".

Nici macar cresterea economica prezentata cu atata aplomb de Guvernul Orban nu este meritul lui Florin Citu, ci este efectul masurilor din anii precedenti, Eugen Teodorovici precizand ca efectele guvernarii Orban-Citu urmand sa se faca cel mai probabil la finalul anului 2020. Daca leul a ramas insa puternic, precizeaza Eugen Teodorovici, se datoreaza guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu.

Altfel, Eugen Teodorovici aminteste despre gogomania bugetelor duble inventata de Florin Citu, pentru care nici astazi nu a prezentat vreo dovada, fotul ministru evidentiind in schimb ca in loc sa faca plangeri asa cum sustinea initial, actualul ministru al Finantelor nu a facut decat sa aplice aceleasi legi pe care anterior le critica si sa mearga "pe aceeasi linie ca si mine".

Redam pasaje din interviul realizat cu fostul ministru Eugen Teodorovici:

Avem crestere economica?

Domnul Orban, domnul Citu spuneau prima oara ca in primul trimestru a fost o crestere economica. Eu unul nu am vazut vreo masura economica sau pentru economie din noiembrie anul trecut, pana la finalul lunii martie, luate de Guvernul Orban si care sa produca efecte astfel incat in primul trimestru sa fie o crestere economica. Nu este nicio masura luata pentru economie.

Asta inseamna ca in primul trimestru sunt efectele masurilor din anii trecuti. Fie 2019, fie 2018 si asa mai departe, iar aceasta se poate dovedi cu date de la INS. Mai mult, starea de urgenta a fost pe ultimele 15 zile din luna martie. Cu alte cuvinte, nu a avut impact starea de urgenta asupra primului trimestru. Este iar o discutie pe care domnul Citu o tot arunca si am vazut ca dansul spune de fiecare data 'sunt cel mai... pentru prima data in 30 de ani...'.

Personal cred ca are o frustrare personala pe care incearca sa o mascheze cu aceasta ca dansul a fost un pionier in ultimii 30 de ani al unor masuri.

Apropo de pionierat, care este situatia imprumuturilor cu dobanda negativa ale domnului Citu?

Astea sunt chestiuni false pentru ca acel imprumut la dobanda negativa trebuie vazut in toata situatia sa, si anume: hai sa vedem ce inseamna diferenta de curs pentru toata perioada imprumutului si vom constata ca, din contra, pe noi ne va costa din deprecierea cursului mai mult. Adica vom avea un cost. Cu alte cuvinte, nu este un imprumut la dobanda negativa. Toate statele europene se imprumuta la dobanda negativa, deci nu a fost niciun merit al cuiva si mai ales ca nu este un imprumut la dobanda negativa.

Cum estimati ca va arata viitorul apropiat al Romaniei din punct de vedere economic?

Ministrul Finantelor Florin Citu vorbeste despre o revenire in V. Intrebarea este 'cand ajunge in varful V-ului si cand o ia in sus economia?' Din ceea ce spun analistii economici din Romania, indiferent de culoarea lor politica, ce spun cei de la Fondul Monetar, Banca Mondiala, Comisia Europeana sau Consiliul Fiscal din Romania, greul abia incepe. Pe finalul acestui an se va vedea exact efectul a ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada si eu as asimila efectele pandemiei ca fiind egale cu efectele politicii din 2009-2010, cand criza mondiala a afectat Romania. Dar nu pentru ca a fost criza internationala de vina, ci pentru faptul ca intern, in Romania s-a gestionat prost, taieri de salarii si altele.

Sistemul nostru bancar a fost insa foarte solid la acea vremea si este si astazi, iar asta este meritul, trebuie sa recunoastem, al domnului guvernator Isarescu, dar astazi efectele din Romania se datoreaza nu crizei de coronavirus, ci modului in care Guvernul a gestionat situatia.

Si va dau un exemplu: un Guvern liberal nu trebuie sa solutioneze efectul, ci cauza. Ei au gasit ca solutie somajul tehnic. Somajul tehnic este un efect, dar care este cauza producerii unui somaj? El trebuia sa ajute firmele sa functioneze pentru a evita somajul.

Guvernul avea obligatia sa gasesca parghiile la nivel national, sprijin direct sau indirect, sa fie foarte abil si sa mearga sub radarul Comisiei Europene pentru a sprijini economia romaneasca intr-un mod vadit, dar respectand reglementarile europene. Aici e toata ingineria financiara.

Guvernul trebuia sa ajute firmele sa functioneze, iar in cazul in care apareau someri atunci putea puncta acele persoane pentru a nu avea de suferit.

Ce fel de masuri?

Uitati-va la IMM Invest. In primul rand ca nu avea ce sa caute la Finante acest program. Ministrul de Finante nu este un ministru de Finante astazi. Uitati-va la ministrii de Finante din alte tari. Ministrul de Finante german este vice-cancelar, este o persoana puternica care stie sa isi impuna in relatia cu tertii, tertii fiind din afara tarii, punctul de vedere, uitati-va la ministrul de finante francez, o persoana foarte puternica si cu mare prestanta si uitati-va la noi. Din pacate, nu am nimic personal, dar si-a asumat o functie si trebuie sa caute solutii, nu sa planga pe la televizor sau prin afara tarii ca lucrurile in economie sunt cum sunt. Este ministru de Finante si trebuie sa vina cu solutii la problemele curente ale acestei tari.

Bun, IMM Invest: in mod normal un ministru de finante chema la masa discutiilor bancile din Romania si le spunea ca are o propunere, respectiv ca Guvernul vrea sa sprijine mediul economic din Romania, sens in care are o anvelopa de 15 miliarde lei pentru a garanta imprumuturile pentru urmatoarele tipuri de... Le asculta oferta bancilor, dupa care le impunea ce costuri au voie sa ceara, din moment ce Statul garanta 100% dobanda bancii. Cu alte cuvinte, spunea bancilor 'puneti dobanda cat doriti ca eu o platesc'. Practic era bagarea cu forta in buzunarul bancilor a banilor publici din Romania.

Atat timp cat banca primea 100% dobanda, iar Statul garanta 90% imprumutul dat unei firme din Romania, ministrul Finantelor nu putea permite bancii sa ceara garantii pentru 10%, mai mari decat... nu te pot lasa sa ai dobanzi mai mari decat un anumit plafon. In felul acesta, Statul impunea in piata regulile jocului. Nu le convenea, aveam CEC-ul si Exim Bank.

Apropo, unde se duc toate imprumuturile pe care le face ministrul Finantelor Florin Citu?

Nu sunt impotriva imprumuturilor, dar ele trebuiesc explicate. Domnul Citu nu a explicat nici pana astazi ce inseamna buget dublu. Stau si ma intreb mereu care este perceptia altor ministri din alte State, auzind la masa discutiilor la ECOFIN, termenul de buget dublu. 'Ce o fi aia in Romania, buget dublu? Or fi doua bugete, si cu unul dintre ele se finanteaza camarila politica?' Oamenii aia cred ca se crucesc, iar Florin Citu nu a venit nici pana astazi cu o dovada sau macar sa faca o plangere ca Teodorovici a tinut bugete duble, ca a finantat, ca a facut. Sau ce spunea dansul, ca in baza legii nr. 69/2010 privind raspunderea fiscala bugetara mi-am asumat raspunderea pentru anumite lucruri. Nu am vazut vreo modificare la Citu prin vreo ordonanta de urgenta a legii. A mers pe aceeasi linie ca si mine.

Citu nu a venit niciodata sa spuna foarte clar ca a imprumutat atat pentru nu stiu ce, graficul pe 2020 este urmatorul: 60% din imprumuturile noastre pe an se duc catre plata scadentelor la termen, iar restul pentru finantarea deficitului. Sa explice tot timpul foarte clar si sa spuna: 60% ramane acelasi, nu se poate schimba, si trebuie sa il platesti. Iar pentru asta sa arate de unde vine fiecare imprumut cu scadenta in 2020, ca e luat de Boc, de Teodorovici, de cine a mai fost pe la Finante.

Lumea trebuie sa vada ca nu am facut imprumuturi pe termen scurt, ci le-am dus pe termen mediu si lung, astfel incat sa nu mai fie presiune pe buget. Cei care te imprumuta pe termen scurt stiu ca ai o presiune si te finanteaza la costuri foarte mari. Insa imprumuturile de acest tip arata si incredere foarte mare in guvernul acelei tari si te poti juca tu in piata cu cei care vin.

Sursa foto: Romania TV

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani