Taxa pe muzica ambientala: patronatele din HORECA sunt nemultumite de sumele pe care le platesc
Patronatele din industria HORECA sunt nemultumite de banii pe care ii platesc pentru utilizarea muzicii ambientale, reclamand ca sumele sunt prea mari.
Asociatia CORECT si reprezentantii industriei ospitalitatii – Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si Organizatia Patronala a Hotelurilor si a Restaurantelor din Romania (HORA) trag un semnal de alarma pe subiectul stabilirii metodologiilor de colectare a remuneratiilor pentru drepturi de autor si drepturi conexe de catre mai multe asociatii.
Astfel, industria HoReCa cere reformarea modului de calcul al remuneratiilor si reprezentativitatii organismelor de gestiune colectiva, cu accent pe transparenta, echitate si eficienta, se arata intr-un comunicat: “Miza este importanta – sumele uriase colectate de aceste organisme, de peste 65 de milioane de euro doar pe anul trecut, de la utilizatorii din Romania, in cea mai mare parte nici macar nu ajung la titularii de drepturi – autorii, artistii, producatorii si regizorii a caror munca este utilizata, sistemul functionand mai mult in beneficiul colectorilor decat in cel al creatorilor, iar orice incercare de transparentizare este blocata sistematic”.
Prezentam comunicatul Asociatiei CORECT
“Asociatia CORECT si reprezentantii industriei ospitalitatii – Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si Organizatia Patronala a Hotelurilor si a Restaurantelor din Romania (HORA) trag un semnal de alarma pe subiectul stabilirii metodologiilor de colectare a remuneratiilor pentru drepturi de autor si drepturi conexe de catre asociatiile UPFR, CREDIDAM, DACIN SARA, UPFAR-ARGOA, UCMR-ADA si ADPFR.
Industria HoReCa cere reformarea modului de calcul al remuneratiilor si reprezentativitatii organismelor de gestiune colectiva, cu accent pe transparenta, echitate si eficienta.
Miza este importanta – sumele uriase colectate de aceste organisme, de peste 65 de milioane de euro doar pe anul trecut, de la utilizatorii din Romania, in cea mai mare parte nici macar nu ajung la titularii de drepturi – autorii, artistii, producatorii si regizorii a caror munca este utilizata, sistemul functionand mai mult in beneficiul colectorilor decat in cel al creatorilor, iar orice incercare de transparentizare este blocata sistematic. Eforturile de actualizare a acestor metodologii intra intr-o noua etapa de stagnare in urma deciziei din 19 iunie 2024, cand primul termen de judecata la Tribunalul Bucuresti a fost amanat cu patru luni, pe motivul imposibilitatii de a cita unul dintre organismele de gestiune colectiva, ADPFR, la unul dintre sediile cunoscute.
'Decizia recenta este o tactica deliberata de tergiversare, menita sa mentina cat mai mult timp metodologiile vechi, neconforme cu legislatia actuala si cu hotararile CJUE. Cele cinci organisme de gestiune colectiva, care incaseaza remuneratiile in numele mai multor asociatii ale titularilor drepturilor de autor si drepturilor conexe, au creat un sistem paralel de taxare a antreprenorilor din Romania, in special a IMM-urilor, mai stufos si mai greu de inteles decat multe capitole din Codul Fiscal.Frustrarea antreprenorilor din HoReCa a ajuns la maximum cu aceste OGC-uri pe care legislatia le-a transformat in portarei si pe care nimeni nu le mai poate controla', declara Horatiu Valer Coldea (foto), presedinte al Asociatiei CORECT.
Printre problemele care persista de ani de zile, se numara:
1. Gestiune colectiva improprie: aplicarea gestiunii colective obligatorii in domenii unde legea prevede gestiune facultativa;
2. Lipsa de proportionalitate: ignorarea proportiei reale de utilizare a repertoriilor in stabilirea remuneratiilor;
3. Tarife inechitabile: aplicarea acelorasi tarife pentru unitati de cazare de dimensiuni foarte diferite;
4. Penalitati excesive: mentinerea unor penalitati mult peste limitele legale;
5. Diferenta enorma intre valorile remuneratiilor percepute in Romania si cele incasate de organismele de gestiune colectiva din restul Europei;
In acest context, Consiliul Concurentei a anuntat ca desfasoara o ancheta sectoriala vizand organismele de gestiune colectiva din Romania, mai ales ca exista o multime de domenii in care tarifele nu au fost negociate ci impuse, incalcandu-se legea romana si regulile de concurenta prevazute de articolele 101 si 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
Aceasta investigatie, considerata necesara de mult timp, poate aduce la lumina practicile care au mentinut acest sistem disfunctional in detrimentul industriei si creatorilor de continut. Cu un urmator termen de judecata programat pentru octombrie 2024 si ancheta Consiliului Concurentei in desfasurare, industria HoReCa si comunitatea creativa ridica in discutie publica nevoia urgenta pentru un sistem transparent, echitabil si adaptat realitatilor secolului XXI de colectare a remuneratiilor pentru drepturi de autor si drepturi conexe.
Desi etapele procedurale de negociere a unor noi metodologii au reinceput in octombrie 2023, problemele fundamentale si discutiile despre modul de calcul al remuneratiilor si reprezentativitatii organismelor de gestiune colectiva persista de cel putin 20 de ani, iar acestea vin cu o rezistenta puternica la schimbare. In plus, modificarile semnificative in legislatie si jurisprudenta din ultimii ani au adus mai multa complexitate situatiei.
'Schimbarea legislatiei in 2019, 2022 si deciziile recente ale Curtii Europene de Justitie au creat premisele pentru o reforma fata de care organismele de gestiune colectiva exercita rezistentasi depun eforturi de mentinere a status-quo-ului pentru sistemul invechit, netransparent si inechitabil pe care il aplica', adauga Horatiu Valer Coldea.
Industria ospitalitatii sustine, pe aceasta cale, o reformare atat de necesara si urgenta, continuand batalia juridica si administrativa pentru ca nu isi poate permite sa tolereze aceasta stare de fapt, doar pentru un grup restrans de interese al entitatilor UPFR, CREDIDAM, DACIN SARA, UPFAR-ARGOA, UCMR-ADA si ADPFR”.
Sursa foto: Facebook Horatiu Coldea