Taxa pe lux se amana
30 April 2024 15:45 Lumea Banilor 839A fost amanat termenul pentru plata impozitului de 0,5% pentru asa-numita taxa pe lux. Anuntul a fost facut de ministrul de Finante, Marcel Bolos.
Taxa se aplica pe cladirile cu o valoare de peste 2,5 milioane lei si pentru mijloacele de transport cu valoare de peste 375.000 lei, iar termenul scadent era 30 aprilie, fiind prelungit pana la 30 septembrie.
Iata declaratia facuta de Marcel Bolos:
“Masura referitoare la marile proprietati, marile averi, al caror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. S-a aprobat amanarea acestui termen pana la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor. Dupa cum se cunoaste, pentru cladirile mai mari de 2,5 milioane lei si mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. In acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informatii pe care le-am mentionat, dar si pentru a putea continua ceea ce inseamna sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, asa cum am mentionat, s-a amanat pana pe data de 30 septembrie 2024.
Taxa aceasta pe lux, asa cum ati denumit-o, are nevoie de anumite informatii care nu sunt la indemana contribuabilului: valoarea impozabila a cladirii. Stim ca pentru cladiri valoarea este de peste 2,5 milioane de lei, iar pentru masini 375.000 de lei. In deciziile de impunere, pe care le emit autoritatile locale, aceasta valoare impozabila, care se comunica contribuabilului, nu exista. Si atunci, omul nu stie daca datoreaza sau nu datoreaza, fiindca n-are informatii cu privire la valoarea impozabila.
Mecanismul de astazi, pe care il avem pentru operationalizarea acestui tip de impozit, presupune ca autoritatile locale in evidenta carora se gasesc contribuabilii si care au cladiri cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei sa instiinteze contribuabilii, pentru ca mai apoi, ANAF-ul, cu tot ce inseamna structurile teritoriale judetene, sa poata sa emita deciziile de impunere si sa putem sa purcedem la incasarea banilor. Deci e prematur de spus care este suma pe care o vom incasa. Deocamdata, mecanismul trebuie pus la punct, incat autoritatile locale sa comunice cu ANAF-ul si, in acelasi timp, contribuabilul sa stie ca in evidentele autoritatilor locale figureaza acele proprietati imobiliare cu valori de peste 2,5 milioane de lei.
Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!