Grid star
eveniment

TAXA PE BOGATIE – Banca Mondiala propune introducerea unor cote progresive: "Povara fiscala totala pe salariile mici sa scada, si pe cele mai mari sa creasca”

Se propune taxa "pe bogatie". Banca Mondiala (BM) arata ca taxarea muncii trebuie sa fie mai echitabila in Romania fie prin introducerea unor cote progresive sau prin regandirea actualului sistem, dar in asa fel incat povara fiscala totala pe salariile mici sa scada si pe cele mai mari sa creasca. Informatia vine de la presedintele Federatiei patronale “Concordia”, Radu Burnete, care a consultat documentul.

Se mai propune eliminarea facilitatilor pentru sectorul IT. Concret, cei din domeniu sa plateasca impozit pe venit. Se cere si eliminarea facilitatilor din constructii si agricultura.

Se invoca un tratament preferential

Presedintele Federatiei patronale “Concordia” face o sinteza a documentului elaborat de BM. Potrivit raportului consultat de Burnete, Romania are printre cele mai mici venituri fiscale din UE (penultimul loc) raportat la PIB (26.3%) datorita unui sistem fiscal cu tratament preferential extins, exceptii pentru diferite categorii de lucratori si microintreprinderi, cote reduse de TVA pentru foarte multe bunuri si servicii si un impozit pe venit mic:

"Banca propune eliminarea facilitatilor pentru IT, constructii si agricultura. BM propune si eliminarea contributiei pentru asigurari de sanatate (cea de 10%) si finantarea sistemului de sanatate de la bugetul general (sigur, prin cresterea altor taxe daca la asta renuntam)”.

Burnete precizeaza intr-o postare pe facebook ca BM ne spune sa taxam mai mult proprietatile si la valoare lor de piata, sa restrangem facilitatile pentru microintreprinderi. Banca propune sa renuntam si la majoritatea cotelor reduse de TVA

Iata anuntul facut de Radu Burnete:

"Haideti sa vedem ce spune raportul Bancii Mondiale despre reformarea sistemului de taxe din Romania. Raportul nu este inca public desi ar trebui sa fie daca politicienii au inceput sa scurga de acolo selectiv informatii. Le multumesc spiridusilor care au facut sa ajunga si la mine acest document considerand ca cei care platesc taxele trebuie sa fie parte din discutie chiar si atunci cand in opinia unora sunt si parte din problema. Eu nu pot sa-l fac public, dar cine are puterea ar trebui sa o faca pentru ca dezbaterea sa se poarte cu acelasi nivel de informatie.

Raportul are 100 de pagini, nu am cum sa-l rezum, dar las mai jos ce mi-a atras atentia, fara sa intervin editorial. O fi bine, o fi rau, o fi corect asta este pentru alta postare/discutie. Doar doua remarci de la mine la final. Deci din concluziile Bancii Mondiale:

Venituri fiscale mici

Romania are printre cele mai mici venituri fiscale din UE (penultimul loc) raportat la PIB (26.3%) datorita unui sistem fiscal cu tratament preferential extins, exceptii pentru diferite categorii de lucratori si microintreprinderi, cote reduse de TVA pentru foarte multe bunuri si servicii si un impozit pe venit mic. Sistemul fiscal romanesc are o baza prea mica (adica nu toata lumea plateste), este distorsionat de toate facilitatile fiscale si pe alocuri este chiar regresiv (povara fiscala este mai mare pe cei cu venituri mici - proportional). Exista spatiu pentru a redesena politica fiscala chiar si fara prea mari cresteri de taxe desi BM ne recomanda sa reflectam la impozitul progresiv.

Reforma pensiilor

Banca spune destul de clar ca reforma sau schimbarea cotelor de impozit nu este suficienta daca nu vine la pachet cu reforma si digitalizarea ANAF, cu imbunatatirea modului in care sunt cheltuiti banii publici si cu reformele esentiale din PNRR privind salariile din zona publica, bugetarea pe baza de programe si reforma sistemului de pensii (inclusiv cele speciale). Mai spune Banca ca e necesar ca Ministerul de Finante sa dezvolte competente analitice suplimentare.

BM considera ca taxarea muncii trebuie sa fie mai echitabila in Romania fie prin introducerea unor cote progresive sau prin regandirea actualului sistem, dar in asa fel incat povara fiscala totala pe salariile mici sa scada si pe cele mai mari sa creasca.

Eliminarea facilitatilor pentru IT, constructii si agricultura

Banca propune eliminarea facilitatilor pentru IT, constructii si agricultura. BM propune si eliminarea contributiei pentru asigurari de sanatate (cea de 10%) si finantarea sistemului de sanatate de la bugetul general (sigur, prin cresterea altor taxe daca la asta renuntam).

BM ne spune sa taxam mai mult proprietatile si la valoare lor de piata, sa restrangem facilitatile pentru microintreprinderi (in clipa de fata doar 4% din companiile din RO platesc impozit pe profit, restul platesc impozit pe micro). BM propune sa renuntam la majoritatea cotelor reduse de TVA. Raportul considera ca atat impozitul pe micro e prea mic (ar trebui sa fie mai aproape de 2% din CA) cat si cel pe profit pentru marile companii care dupa facilitati si deductibilitati pot ajunge sa plateasca mai putin decat acel 15% agreat la nivel global de OECD.

Banca sugereaza sa umblam si la alte taxe care in opinia ei nu isi ating scopul cum sunt scutirea pentru profitul reinvestit, pentru R&D sau scutirile facute in incercarea de a recapitaliza companiile mici. Mai spune BM sa crestem impozitul pe dividende la 10% ca sa fie in linie cu impozitul pe venit.

Scenariile BM

Banca prezinta si cateva scenarii pentru a creste ceea ce ei numesc echitate si progresivitatea sistemului fie prin introducerea cotei progresive, fie prin pastrarea cotei unice si o combinatie de cresteri si deductibilitati.

Banca spune foarte clar ca ceea ce propune este un ansamblu unitar, nu un meniu din care sa alegem ce ne convine si mai spune ca Ministerul de Finante are nevoie de niste modele mai sofisticate cu care sa analizeze diferitele propuneri. Banca mai spune ca aceste reforme ar trebui decise curand, dar perioada de intrare in vigoare sa fie 2025-2028 pentru a da timp economiei sa se ajusteze si ANAF-ului sa se reformeze, deci nu ne indeamna sa facem ceva peste noapte!

Nu e un rezumat perfect. Sper sa avem raportul public pentru toata lumea si sa discutam pe el cat mai curand. Cele doua idei pe care as vrea eu sa le subliniez fara a intra pe fond:

Reforma administratiei fiscale

Nu putem face o reforma a sistemului fiscal fara o reforma a administratiei fiscale pe care am tot amanat-o. Gradul de informalitate si de evaziune din economie trebuie sa scada. Echitatea nu poate veni doar din nivelul cotelor de impozitare daca mereu exista parti semnificative ale economiei la gri si negru care nu isi platesc taxele. Mi-as dori sa incepem o discutie asezata.

Cred ca actuala coalitie ar trebui sa puna bazele unui grup de politicieni si experti care in urmatoarele 6 luni sa discute si sa asculte pe toata lumea. Banca Mondiala nu le stie pe toate, dar are avantajul unui tert care nu are parti-pris si de la analiza ei se poate pleca in discutii. Politicieni trebuie sa inteleaga ca nu e bine sa faca modificari substantiale fara un astfel de proces, dar nici nu trebuie sa asculte de cine zbiara mai tare. Trebuie insa sa asculte. Mai mult, este necesar un echilibru intre politicienii care spun ca trebuie sa platim in plus si contribuabilii care intreaba ce ati facut pana acum cu banii nostri fiindca primii tind sa evite mereu aceasta a doua parte. Dezbatem prea mult despre cum nu colectam suficient si prea putin despre cum nu cheltuim eficient”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani