Grid star
interviuri

TARICEANU LA LUMEA BANILOR – Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu vrea sa blocheze la Senat dictatura medicala: "Arafat are zero competenta in ceea ce priveste apararea si protejarea drepturilor si libertatilor individuale... Orban poarta eticheta de libe

Dezastru pe linie pentru Guvernul Orban si PNL. Bani se plange ca nu au, masuri nu stiu sa adopte, se lauda cu fonduri europene pe care nu le au si, peste toate, orice fac are consecinte nefaste asupra economiei si romanilor. Radiografia masurilor guvernului PNL este facuta de un liberal adevarat, care la momentul fuziunii Partidului National Liberal cu Partidul Democrat Liberal, a decis sa paraseasca formatiunea si sa isi faca o Alianta a liberalilor autentici. Vorbim despre Calin Popescu Tariceanu (foto), presedintele Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor, cu care Lumea Banilor a realizat un interviu de exceptie, inainte de adoptarea proiectului de lege privind carantina persoanelor in pandemia de COVID-19.

Am stat de vorba cu presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu despre proiectul de lege privind carantina, aflat chiar la votul final in Senatul Romaniei, concluzionand nevoia ca acest act normativ sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor individuale.

Or, a subliniat in cadrul interviului Calin Popescu Tariceanu, relatand intalnirea membrilor Camerei Deputatilor cu secretarul de stat Raed Arafat, nu oricine poate discuta despre aceste notiuni. Si intelegem si de ce, din moment ce insusi Raed Arafat a sustinut in urma cu cateva zile ca libertatea individuala trebuie limitata: "Eu nu il ascult pe Raed Arafat cand vorbeste despre aceste lucruri. Il ignor pentru ca eu continui sa il apreciez pentru ce a facut bine. Cred ca fiecare om are calitatile si defectele lui. Deci, eu il apreciez pe Arafat pentru calitatile lui si pentru dovada de care da, e implicat, e sufletist, vrea binele, dar binele pe care il vrea Arafat trebuie sa fie un bine care sa respecte normele pe care se aseaza democratia intr-o tara".

In opinia lui Calin Popescu Tariceanu, ne aflam in fata unei dictaturi medicale instituite ca urmare a pandemiei de COVID-19: "Lucrurile par sa se contureze in felul asta. Pana la urma rolul oamenilor politici este sa gaseasca echilibrul intre masurile de stricta necesitate in plan medical, dar si tinand cont de necesitatea asigurarii organelor vitale ale statului. Pe de o parte, institutii si spatiul economic".

Vorbim despre economia Romaniei, pusa la grea incerceare in perioada de COVID-19, liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a aratat ca din pacate Guvernul Orban nu este capabil sa ia masurile de ajutorare a firmelor si populatiei, mergand total gresit pe aceeasi politica de austeritate adoptate la criza din 2009-2010 de fostul presedinte Traian Basescu.

Solutia pentru depasirea crizei economice, considera Calin Popescu Tariceanu, este cea oferita de economistul liberal Milton Freedman: "Helicopter money", termen ce se defineste printr-o infuzie de capital a statului in firmele afectate de criza.

Intrebandu-l ce crede ca s-a intamplat cu imprumuturile ministrului Finantelor Florin Citu si unde au fost acesti bani folositi, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "nu stim pe ce s-au dus imprumuturile sale", insa ceea ce este sigur la acest moment este faptul ca Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste stimulii economici, fiind alocati 4,8% din PIB pentru ajutorarea economiei, in vreme ce state precum Polonia sau Ungaria au prevazut intre 10 si 20% din PIB pentru salvarea economiei tarii.

Redam in continuare principalele declaratii ale presedintelui ALDE Calin Popescu Tariceanu:

https://www.youtube.com/watch?v=ySwPD7D83oQ

-De saptamana trecuta, imediat ce a aparut proiectul de lege, l-am parcurs si am primit foarte multe observatii facute de juristi cu experienta si de oameni care sunt sensibili la acest aspect, al apararii sau dimpotriva, al incalcarii drepturilor fundamentale ale omului. Aceste observatii s-au tradus intr-o serie de amendamente care au fost adoptate la Camera Deputatilor si ceea ce pe mine m-a surprins neplacut este ca a existat o discutie pe marginea proiectului de lege si domnul Raed Arafat. Sigur, pe domnul Raed Arafat il apreciez, fiind unul dintre cei care au contribuit la acreditarea lui ca specialist in problemele interventiilor de urgenta. Am fost cel care l-a ajutat foarte mult sa consolideze aceasta problema a SMURD-ului si, intr-adevar are competente pe aceasta zona. Dar are zero competenta in ceea ce priveste o problema fundamentala a democratiei, si anume a apararii si protejarii drepturilor si libertatilor individuale.

-Aceasta discutie nu trebuia facuta cu domnia sa decat pe chestiunile care tin strict de latura de prevenire a imbolnavirilor cu COVID.

https://www.youtube.com/watch?v=YRf1uimDFuc

-Sunt foarte multi ziaristi care si-au vandut sufletul si care scriu cu o nonsalanta care pe mine ma cutremura. In acest fel deschidem calea catre derapajele democratice, facand rabat de la respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

-Sunt foarte multi care considera ca intr-o perioada de criza aceste fleacuri care sunt drepturile si libertatile trebuie sa nu ne mai preocupe, sa luam masurile de forta, autoritare cu incalcarea acestor drepturi. Aceasta lege trebuie tratata cu responsabilitate si nu cu ingaduinta, pentru ca ingaduinta naste monstrii.

-Este o presiune indusa foarte mare asupra opiniei publice si asupra noastra ca parlamentari. La fel vad si declaratiile iresponsabile si condamnabile fata de Curtea Constitutionala sau Avocatul Poporului. Este un demers care pe mine ma inspaimanta. Aceste declaratii fac parte dintr-o gama de pozitionari iliberale ale actualui Guvern, nu ma asteptam la asa ceva. Orban poarta eticheta de liberal, dar cred ca liberalismul a uitat de el, ca sa nu spun invers. Este foarte grav pentru ca vad intelectualii romani foarte absenti in aceasta perioada in aceasta dezbatere care, in mod normal, framanta oamenii, framanta societate. Pot sa va spun ca urmaresc ceea ce se intampla in Franta, unde marile voci de cultura, filosofi, sociologi, s-au facut auzite. Lumea nu accepta cu capul plecat excesele antidemocratice ale guvernantilor. Sa stiti ca tendinte antidemocratice nu sunt numai la noi, exista peste tot in lume, dar exista aceasta reactie sanatoasa a societatii care, din pacate, la noi lipseste. Sau, in fine, este firava, fiind cateva voci din spatiul politic sau al societatii civile care sunt destul de firave in contextul pe care il vad acum.

-Eu nu il ascult pe Raed Arafat cand vorbeste despre aceste lucruri. Il ignor pentru ca eu continui sa il apreciez pentru ce a facut bine. Cred ca fiecare om are calitatile si defectele lui. Deci, eu il apreciez pe Arafat pentru calitatile lui si pentru dovada de care da, e implicat, e sufletist, vrea binele, dar binele pe care il vrea Arafat trebuie sa fie un bine care sa respecte normele pe care se aseaza democratia intr-o tara.

-La un moment dat am senzatia ca daca am asculta toti specialistii in infra-micro-biologie si epidemiologie, pana la urma Romania si romanii probabil ca ar scapa de COVID, dar ar muri de alte boli. Sau ar muri pentru ca economia ar ajunge intr-un colaps total. Deja jumatate din economie este la pamant, probabil ca masuri suplimentare am termina-o complet si ne-am reintoarce cu sute de ani in urma intr-o economie primara.

-Lucrurile par sa se contureze in felul asta. Pana la urma rolul oamenilor politici este sa gaseasca echilibrul intre masurile de stricta necesitate in plan medical, dar si tinand cont de necesitatea asigurarii organelor vitale ale statului. Pe de o parte, institutii si spatiul economic.

-Raul si dificultatile vor incepe sa apara. In momentul de fata este un efort de repornire a economiei, nu prin masurile luate de Guvern. Daca vreti, putem sa facem o mica paranteza si sa spunem ca IMM Invest este un program care functioneaza pentru acei intreprinzatori care ar fi luat oricum credite de la banci si fara programul IMM Invest. Nu vorbesc de hatisul birocratic prin care trebuie sa treaca... Programul este la a nu stiu cata modificare. In final un numar mic de operatori economici profita de pe urma acestuia.

https://www.youtube.com/watch?v=OYYRofCYFhM

-De programul IMM Invest nu profita cei din domeniul restaurantelor, transporturi, imobiliare. Deci, ei sunt exclusi din start. Nu primesc garantiile necesare din partea statului. Pai, exact domeniile astea sunt cele mai afectate si ar fi avut nevoie de ajutor. Solutia ar fi fost sa fie scoase bancile din acest circuit al finantarii si sa faca Ministerul Finantelor un set de norme pe care sa le aplice in asa fel incat progrmaul sa poata sa fie accesat de catre firme fara sa mai treaca pe la banci care aplica criteriile firesti pentru o banca, o institutie care trebuie sa faca profit pana la urma, nu binefacere. Bancile, sa fim foarte bine intelesi, le vad asa cum sunt: niste institutii care trebuie sa faca profit. Si atunci ele isi iau toate masurile de precautie pentru ca un client sa nu inregistreze defectiuni la plata. Dar lucrul asta face ca foarte multi sa fie exclusi.

-Revenind la problema economica, sunt solutii care ar putea sa contribuie la repornirea econimica. Am facut chiar zilele trecute un comentariu in Evenimentul Zilei in care am vorbit despre o solutie care a fost preconizata de un mare economist liberal, Milton Freedman, care este si laureat al premiului Nobel, si aceasta solutie este numita "Helicopter money". Ce inseamna lucrul asta? Ca sa pornesti economia, in momentul in care ea s-a impiedicat, vii cu niste metode care nu sunt metode ortodoxe. Este o infuzie de bani, asa cum daca ne uitam se petrece si in alte parti. In Statele Unite au fost dati bani direct la cetateni ca sa stimuleze consumul si sa reporneasca economia. La noi s-ar pune intrebarea "pentru cine o facem?", si desigur putem stabili un criteriu.

Sa spunem ca toti cei care au sub venitul mediu ar putea sa primeasca pentru o perioada limitata o suma de bani. Nu la nesfarsit, dar pentru o perioada de trei luni, cat sa amorsezi pompa. Sunt multi care au recurs la aceste modalitati.

-Vad ca si Comisia Europeana este destul de ravasita. Sa fie introduse niste norme temporare care sa favorizeze cumpararea de produse romanesti. Am vazut si prin presa idei de genul "ce o sa se intample cu banii daca majoram pensiile cu 40%? Banii o sa alimenteze importurile!". Hai sa fim seriosi, pensionarii se vor duce sa cumpere bunuri din import cu suplimentul de bani oameni care abia le ajung pensiile actuale sa traiasca de pe azi pe maine? Sunt 1,9 milioane de pensionari sub 1.000 lei pensie pe luna si care au nevoie sa isi acopere nevoile de baza si care sigur vor duce banii in economia romaneasca.

-Dar sunt si alte lucruri. Am propus ca programul care este binecunoscut, Rabla, care este finantat de la buget pentru anul asta cu 410 milioane de lei sa fie dublat si acesti bani, sub forma de vouchere, sa permita cumpararea de masini produse exclusiv in Romania, pentru o perioada de 6 luni, de exemplu, ca sa ajutam economia romaneasca sa reporneasca.

-Vad ca Guvernul este incapabil sa gandeasca cea mai mica masura economica si, mai mult de atat, ii vad pe Citu si pe Orban ca sunt hipnotizati numai de coloana din buget care are inscrise cheltuielile. Ei nu se gandesc ce fac cu veniturile, pentru ca trebuie sa ma gandesc si cum stimulez veniturile. Ma ocup sa am o colectare mai buna, vreau sa elimin evaziunea de TVA, vreau sa vad ce alte modalitati am pentru a colecta, de exemplu, impozitele pe salarii sau contributile de asigurari sociale. Trebuie sa gandesc cumva ce sectoare trebuie repornite pentru a-mi aduce venituri. Pentru ca veniturile au avut de suferit in aceasta perioada. Numai ca prea putina mobilitate.

-Si mai am un element de adaugat! Vad ca toata ziua ne vantura solutia magica, "domne, vor veni bani europeni". Vreti sa va spun ceva? Pana in momentul de fata nu s-a aprobat nimic! Sunt simple propuneri la nivelul Comisiei Europene. Sa presupunem ca se va aproba alocarea de fonduri europene. Durata pana la care banii vor ajunge in economia romaneasca va fi foarte mare. In cel mai fericit caz 2021. Ce facem pana atunci? Le-am explicat ca ar putea sa faca urmatorul lucru: sa discute la nivelul Comisiei, care sa fie de acord ca acesti bani, pana ajung sa treaca prin toate mecanismele si toata birocratia europeana sa poata fi folositi ca garantii pentru realizarea unor imprumuturi cu care sa poata sa acorde niste stimulente in economie.

-Nu stim pe ce s-au dus imprumuturile sale. Trebuie sa va spun ca Romania, din pacate, este pe ultimul loc in ceea ce priveste stimulii economici. La noi, cifra care este oficiala se refera la 4,8% din PIB pentru ajutoarea economiei in perioada aceasta, spre deosebire de alta tari unde, de la Ungaria la Polonia, avem o plaja de la 10 la 20% din PIB. Sunt tari care isi dau seama ca politica pe care au dus-o in anii de criza, 2009-2010, si pe care a impus-o si Basescu, adica politica de austeritate a fost o catastrofa care a ingreuntat, a incetinit revenirea economiei. Romania si-a revenit dupa criza din 2010 abia in 2014. Deci au trecut 5 ani de suferinta.

-Asa cum se contureaza si lipsa unor masuri proactive, pot sa agraveze criza din Romania. Cred ca actualii guvernanti isi fac urmatoarea iluzie, si anume ca nefiind capabili de a pune pe masa un pachet articulat de repornire a economiei... nota bene, Orban a prezentat un program economic cu orizont 2030. Am spus, bine, pentru 2030 om vedea ce om face, dar ce facem pentru 2020 si 2021? Ei isi fac iluzia ca vor reporni economiile occidentale, ca economia romaneasca este puternica...

Vom reveni cu partea a doua a interviului realizat cu presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani