TARA EUROPEANA CARE ADOPTA FACILITATI FISCALE PENTRU INVESTITORII CRIPTO – In ce conditii este redus la 7% impozitul pe venitul personal din tranzactii cu criptomonede

636

Consiliul National al Republicii Slovace, parlamentul tarii, a adoptat un amendament pentru reducerea impozitarii veniturilor din criptomonede, relateaza CoinDesk. Aceasta modificare a regimului de taxare a fost in 28 iunie votata si aprobata . Astfel, cetatenii slovaci vor beneficia de un impozit pe profit de doar 7% pe castiguri din tranzactii cripto, daca fac dovada ca detin aceste active de cel putin un an. Aceasta in conditiile in care anterior nivelul de impozitare se ridica pana la 25%.

Gilda Popa

Noua lege introduce, de asemenea, un prag de scutire de taxe pentru platile cu criptomonede de pana la 2.400 de euro. Aceasta inseamna ca, daca efectuati tranzactii cu criptomonede sub aceasta limita, nu va trebui sa platiti niciun impozit. In plus, cei care obtin venituri din criptomonede nu vor contribui la taxa de asigurare de sanatate de 14%.

Cand vindeti moneda virtuala dupa ce a trecut un an de la achizitie, se propune impozitarea veniturilor la o cota de impozitare de 7%”, in timp ce criptomonedele detinute pentru perioade mai putin lungi ar fi incluse alaturi de alte venituri impozabile”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

Ministerul Slovac de Finante estimeaza ca impactul noii reglementari va fi de aproximativ 30 de milioane de euro pe an. Aceasta legislatie de impozitare progresiva din Slovacia vine la doar cateva saptamani dupa un alt amendament la Constitutie, prin care este protejat dreptul cetateanului de a folosi numerar ca metoda de plata, pe fondul discutiilor despre un euro digital despre care Lumea Banilor a relatat pe larg zilele trecute.

Strategia fiscala a Slovaciei va incuraja industria cripto

Decizia Slovaciei de a „relaxa” tratamentul fiscal pentru investitorii cripto vine in urma adoptarii, pe 31 mai, a noilor norme comune privind supravegherea, protectia consumatorilor si garantiile de mediu pentru criptoactive, inclusiv criptomonede – Regulamentul MiCA (Markets in Crypto-assets). Textul de lege include garantii impotriva manipularii pietei si a criminalitatii financiare. Setul de reglementari este conceput pentru a face din Europa un centru pentru activitatea activelor digitale, oferind o claritate de reglementare extrem de necesara in aceasta industrie emergenta. MiCA va acoperi criptoactivele care nu sunt reglementate de legislatia existenta privind serviciile financiare.

De asemenea, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, Parlamentul European a aprobat in aprilie 2023, si primele norme UE pentru urmarirea transferurilor de criptoactive, prevenirea spalarii banilor, precum si norme comune privind supravegherea si protectia clientilor platformelor de tranzactionare cripto, potrivit unui comunicat al legislativului european. Dispozitiile-cheie pentru entitatile private care emit si tranzactioneaza cripto-active vizeaza transparenta, autorizarea si supravegherea tranzactiilor, se preciza in comunicatul din aprilie 2023.

Portugalia, „paradis fiscal cripto”

In acelasi timp, statele membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Slovacia, sunt libere sa isi stabileasca propriile reguli fiscale pentru cripto, oferind o modalitate de a creste popularitatea si adoptarii criptomonedelor la nivel national. Aceste masuri reflecta pozitia si strategia fiscala a Slovaciei in ce priveste sectorul cripto, ca unul dintre cele 27 de state membre ale UE care va implementa regulile europene privind piata activelor cripto statuate prin MiCA.

O alta tara europeana care a adoptat cu succes o strategie similara este Portugalia, care aplica un tratament fiscal favorabil industriei cripto. Asa cum a detaliat Lumea Banilor, Portugalia si-a promovat in ultimii ani politicile sale fiscale prietenoase pentru investitorii in criptomonede, scutiti momentan de taxe, pentru a stimula injectia de capital din acest sector. Insa in mai anul trecut ministrul portughez al Finantelor, Fernando Medina, a anuntat ca in curand criptomonedele vor fi supuse unei impozitari mult mai stricte. In octombrie 2023, oficialul a inaintat si o cifra, anuntand ca impozitul pentru castiguri din tranzactii cripto ar putea fi de 28%. Cu toate acestea, Portugalia nu a luat inca o decizie finala cu privire la statutul sau de „paradis fiscal cripto”.

Ultimele articole