Grid star
criptomonede

SWIFT, LA UN PAS DE A LANSA UN SISTEM DE PLATI CRIPTO – Exista riscul fragmentarii ecosistemului global al monedelor digitale ale bancilor centrale, care ar deveni "insule digitale izolate”

Protocolul de plati interbancare SWIFT testeaza in prezent un sistem de plati transfrontaliere cu monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC), anunta reteaua cu sediul in Belgia intr-un comunicat publicat pe blogul oficial. Reprezentantii SWIFT arata ca interoperabilitatea diferitelor CBDC dezvoltate in intreaga lume va fi, in curand, esentiala pentru sistemul financiar global. Aceasta in contextul in care 9 din 10 banci centrale reprezentand economii care acopera mai mult de 90% din PIB-ul global lucreaza la propria moneda digitala, potrivit unui nou raport al Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

Gilda Popa

Interesul pentru monedele digitale ale bancilor centrale din intreaga lume (CBDC) este in mod clar in crestere, se arata intr-o postare recenta pe blogul oficial al SWIFT.

Noua tari au implementat deja propria moneda digitala, iar reprezentantii SWIFT dau ca exemple relevante in acest sens Nigeria si Bahamas.

Implementarea monedelor digitale ale bancilor centrale (CBDC), in "foaia de parcurs” a G-20

In acelasi timp, banca centrala a Australiei (RBA) lucreaza impreuna cu Malaezia, Singapore si Africa de Sud pentru a lansa un proiect pilot de CBDC pentru tranzactiile internationale, noteaza coinculture.com in februarie 2022. Proiectul Dunbar creeaza un prototip care poate gestiona diferite CBDC pentru tranzactii transfrontaliere mai ieftine si mai rapide. Tranzactiile pot varia de la institutii financiare si banci centrale, pana la sectorul privat si public.

Proiectul face parte din foaia de parcurs G-20 pentru a imbunatati platile transfrontaliere. Diverse tari isi avanseaza deja eforturile in dezvoltarea monedelor digitale sustinute de bancile centrale. Acestea vor functiona ca o alternativa oficiala la criptomonede precum Bitcoin, Ether si stablecoins private precum USDC si Facebook's Diem.

La randul sau, asa cum a relatat Lumea Banilor anterior, China este intr-o etapa extrem de avansata cu propriul sau CBDC, yuanul digital, insa tara a dezvoltat propriul sau sistem de plati interbancare, o alternativa la SWIFT numita CIPS, un acronim pentru Cross-Border Interbank Payments System. Aceasta este solutia de plati internationale a Chinei si a fost dezvaluita pentru prima data in 2015. In contextul deconectarii bancilor rusesti de la SWIFT, ca parte a sanctiunilor internationale, la finele lunii februarie 2022 existau cel putin 23 de banci rusesti care erau deja conectate la CIPS, asa cum a precizat Lumea Banilor la acel moment.

SWIFT, presata sa solutioneze in timp util platile transfrontaliere cu CBDC

Astfel, "cursa” pentru asigurarea interconectivitatii CBDC prin SWIFT este foarte stransa, iar furnizorul global de servicii de mesagerie financiara securizata este presat sa gaseasca in timp util o solutie pentru platile transfrontaliere cu CBDC ale economiilor vestice, aflate acum in diferite stadii de testare si implementare.

Reteaua cu sediul in Belgia, care permite institutiilor financiare sa comunice intre ele pentru plati globale, a apelat pentru aceasta solutie de plati cu monede digitale la compania franceza de servicii de tehnologie a informatiei si de consultanta Capgemini.

Potrivit postarii oficiale de pe blogul SWIFT, diferite sisteme de CBDC trebuie sa lucreze impreuna pentru tranzactii transfrontaliere „fara frictiuni”, iar SWIFT are un rol in acest sens.

"Facilitarea interoperabilitatii si interconectarea dintre diferitele CBDC dezvoltate in intreaga lume va fi esentiala daca dorim sa le realizam pe deplin potentialul. Astazi, ecosistemul global CBDC risca sa devina fragmentat, numeroase banci centrale isi dezvolta propriile monede digitale pe baza diferitelor tehnologii, standarde si protocoale”, a declarat directorul SWIFT pentru inovare, Thomas Zschach.

SWIFT: Fragmentarea ecosistemului CBDC ar putea duce la aparitia unor "insule digitale” izolate pe tot globul

Seful de inovare al SWIFT, Nick Kerigan, a mentionat ca, pe masura ce CBDC-urile vor fi percepute din ce in ce mai mult ca "o noua forma de monede fiduciare”, mai multe astfel de platforme, paralele cu sistemul traditional de plata, vor fi dezvoltate pentru a se integra cu infrastructura financiara traditionala.

"Daca nu este abordata, aceasta fragmentare ar putea duce la aparitia unor insule digitale izolate pe tot globul”, adauga Nick Kerigan.

In acest caz, SWIFT, ale carei solutii tehnologice pot fi accesate de peste 11.000 de institutii financiare din peste 200 de tari, isi propune sa permita "o solutie extrem de scalabila si usor de integrat” pentru plati internationale prin CBDC, noteaza cryptopotato.com.

"In 2021, SWIFT a efectuat un prim set de experimente CBDC care a demonstrat ca putem orchestra cu succes o tranzactie transfrontaliera intre o entitate dintr-o retea CBDC bazata pe DLT si o a doua rulare pe un sistem de decontare bruta in timp real (RTGS) stabilit. Acum trecem la urmatorul nivel. De data aceasta, in colaborare cu Capgemini, testam modul in care SWIFT poate interconecta mai multe retele CBDC interne care apar la nivel mondial pentru a face platile transfrontaliere cu CBDC-uri mai fluide si fara frictiuni”, se arata pe blogul SWIFT.

Solutia ar trebui sa fie accesibila in comunitatea unica a SWIFT, formata din peste 11.000 de institutii financiare din peste 200 de tari, mentioneaza compania.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani