SUTE DE MILIOANE EURO PENTRU REABILITAREA MONUMENTELOR ISTORICE – Premierul a semnat documentul pentru aprobarea imprumutului. Obiectivele vizate. Contributia partii romane
Guvernul Ciuca a aprobat proiectul pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut - Proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit si a cladirilor cu destinatie culturala - dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Este vorba despre reabilitarea mai multor monumente istorice.
Actul normativ aprobat vizeaza realizarea unor obiective de investitii structurate conform Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 216 mil. euro, semnat la Paris la data de 1 iunie 2022 si la Bucuresti la data de 9 iunie 2022, destinat proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si a cladirilor cu destinatie culturala.
Proiectul vizeaza reabilitarea unor monumente istorice, cum ar fi: Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Teatrul National si Opera Romana din Cluj-Napoca, Vila ”Florica” de la Stefanesti, judetul Arges, Asezamintele Bratianu” din Bucuresti, Conacul ”Varnav Liteanu” de la Liteni, judetul Suceava, Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989 din Timisoara, precum si construirea unor cladiri culturale, care vizeaza reabilitarea cladirii Teatrului National ”Marin Sorescu” din Craiova si constructia unei noi sali de concerte in Iasi.
Costul total
Costul total net al proiectului este estimat la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80%) vor fi asigurati prin imprumutul acordat de BDCE, iar diferenta de circa 54 milioane de euro (reprezentand contributia partii romane), la care se adauga taxele si impozitele aferente proiectului, se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Tragerile in cadrul imprumutului vor fi efectuate de catre Ministerul Finantelor, conform prevederilor acordului-cadru de imprumut. Data limita de tragere a sumelor imprumutului, astfel cum este prevazuta in Acordul-cadru este 30 iunie 2028.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, existenta in cadrul acestuia, care dispune de experienta necesara in ceea ce priveste implementarea proiectelor finantate de BDCE.
Potrivit prevederilor acordului, data de finalizare a proiectului este decembrie 2027. Ministerul Finantelor va incheia cu Ministerul Culturii un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in implementarea Proiectului si in aplicarea Acordului-cadru de imprumut.