Sute de milioane de euro pentru studentii din diaspora. Se pregatesc trei programe de investitii: “In Romania nu exista mecanisme financiare care sa sprijine initiativa tinerilor absolventi de studii universitare realizate in strainatate" (Proiectul)
Propunerea legislativa pentru instituirea Programului de finantare "Investim in studentii romani din diaspora – STUD-IN-VEST” prin care se ofera finantare de sute de milioane de euro pentru cei care au terminat studiile in strainatate, scopul fiind sa vina in Romania, a fost depusa in Senat. Proiectul initiat de liderul Partidului National Liberal (PNL), Nicolae Ciuca, are un impact bugetar brut anual de 323 milioane de euro.
In conditiile in care, in prezent, in Romania nu exista mecanisme financiare care sa sprijine initiativa tinerilor absolventi de studii universitare realizate in strainatate, se propune infiintarea Programului de finantare “Investim in studentii romani din diaspora — STUD-IN-VEST”, care are ca obiectiv acordarea de finantari cu caracter nerambursabil cetatenilor romani care au absolvit cu diploma cursurile unei universitati de top acreditate din strainatate.
Pentru a asigura programului o mare flexibilitate, acesta va fi compus din trei subprograme:
-Subprogramul “STUD-VEST”, care vizeaza infiintarea de afaceri noi in domeniul in care beneficiarii au absolvit studiile universitare, prin acordarea anual a 2.024 de granturi, in valoare de 500.000 lei fiecare;
-Subprogramul “STUD-ACOMOD”, care sprijina infiintarea de afaceri noi, prin acordarea a 2.024 de ajutoare de acomodare, in valoare de 10.000 lei lunar, pentru acomodarea si integrarea in oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative si tehnologice, inclusiv incubatoare de afaceri, materializate in sume pentru plata chiriei si a utilitatilor societatii nou infiintate timp de 3 ani;
-Subprogramul ”STUD-ERA”, care are ca obiectiv incadrarea tinerilor absolventi din strainatate in unitatile de invatamant de stat gimnazial, liceal si universitar, unitati de invatamant cu cele mai bune rezultate in ultimii 3 ani, din Romania, prin acordarea a 2.024 de burse de repatriere in valoare de 15.000 lei lunar, pentru o perioada de 5 ani.
Beneficiarii sunt cetatenii romani, cu domiciliul sau resedinta in Romania, cu varsta pana la 35 de ani la data depunerii solicitarii, absolvent cu diploma al unui program de studii universitare de licenta, masterat, doctorat sau prost-doctorat de lunga durata al unei universitati de top acreditate din strainatate.
Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului:
“Potrivit celor mai recente evaluari, anual, peste 4.000 de studenti romani decid sa urmeze cursurile unei universitati din strainatate (licenta, masterat, doctorat sau postdoctoral), cel mai frecvent fiind alese universitati din Marea Britanie, Olanda, Italia, Germania, Franta sau Statele Unite ale Americii.
Din pacate, o pondere tot mai mare dintre studentii romani care finalizeaza cu diploma cursurile unor universitati din strainatate nu se mai intorc in Romania, generand una dintre cele mai importante pierderi nationale. Aceasta situatie se reflecta in mod negativ si asupra tendintelor demografice ale Romaniei, contribuind la procesul de imbatranire a populatiei.
La acest fenomen contribuie si climatul favorabil din statele gazda care, prin parteneriate public-privat, prin diferite tipuri de finantari sau facilitati, asigura tinerilor absolventi, inclusiv absolventilor care provin din Romania, fie locuri de munca bine remunerate si sigure, cu perspectiva integrarii imediate pe piata muncii, fie oportunitati financiare de a pune in practica start-upuri bazate pe inovatie si progres tehnologic.
Initiativa legislativa urmareste sa asigure stimularea dezvoltarii economice prin valorificarea cunostintelor acumulate de tinerii absolventi, cetateni romani, ai universitatilor de top din strainatate, in vederea cresterii competitivitatii economiei, la nivel national si regional, prin infiintarea si dezvoltarea unor afaceri noi in domeniile prioritare stabilite prin politicile europene, care sa puna in aplicare metode inovative, specifice studiilor derulate de tinerii absolventi.
Impactul bugetar net este, la finalul fiecarui an, mult mai mic, reprezentand maximum 60% fata de impactul bugetar brut, ca urmare a faptului ca o parte din sumele acordate prin cele trei subprograme se vor constitui aproape imediat in venituri pentru bugetul de stat prin impozite si contributii de asigurari aferente cheltuielilor salariale, impozite si taxe pe bunuri si servicii (in principal din TVA si accize), impozite aferente activititilor economice nou infiintate. Pe termen mediu si lung, impactul bugetar va fi chiar pozitiv, generat de activitatile economice nou infiintate, precum si de transferul de know how".