SUSPENDAREA PERMISULUI AUTO PENTRU NEPLATA AMENZILOR – Se invoca diminuarea bugetului local (Document)
Mai multi parlamentari PNL au initiat un proiect de lege care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata amenzilor. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Concret, proiectul prevede suspendarea dreptului de a conduce pana in momentul achitarii amenzii, daca nu a fost platita in termen de 60 de zile de la aplicarea sanctiunii.
Potrivit expunerii de motive, dincolo de numeroasele accidente rutiere care se petrec in Romania, o alta problema este aceea ca avem un nivel scazut de achitare a amenzilor rutiere. Principala problema este aceea ca unitatile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a incasa amenzile si a le transforma, deci, in venit la bugetul local. Incasarea acestora este posibila doar dupa perioade lungi de timp sau niciodata, ceea ce inseamna o diminuare a bugetului local, arata initiatorii.
Argumentele pentru adoptarea proiectului
In expunerea de motive se mai arata ca nerealizarea acestui indicator - incasarea amenzilor - implica si o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fara ca unitatile administrativ teritoriale sa aiba vreo vina. Prin urmare, in mod automat, se inregistreaza o diminuare a bugetului total local respectiv. In plus, neplata amenzilor rutiere devine o problema pentru bugetele locale, mai ales in conditiile in care Curtea de Conturi sanctioneaza neincasarea acestor amenzi, desi primariile nu au nicio vina in aceste situatii, argumenteaza initiatorii.
Forma de disciplinare a soferilor
“Mai mult, plata amenzilor reprezinta si o forma de disciplinare a soferului auto, absolut necesara pentru o tara precum Romania, care inregistreaza cel mai mare numar de morti in accidente rutiere raportat la populatie in UE: 85 de morti la un milion de locuitori. 18.800 de persoane si-au pierdut viata intr-un accident rutier produs in Uniunea Europeana in 2020, ceea ce reprezinta o scadere anuala fara precedent, de 17%, fata de 2019, arata statisticile finale privind siguranta rutiera pentru anul 2020, publicate de Comisia Europeana. Scaderea se datoreaza restrictiilor impuse de pandemie, care au redus mobilitatea oamenilor. Prin urmare, actuala propunere legislativa isi propune sa modifice articolul 103 al Codului Rutier, astfel incat sa fie suspendat dreptul unui cetatean de a conduce, pana in momentul achitarii amenzii, daca aceasta nu a fost achitata in termen de 60 de zile de la sanctionarea contravenientului”, arata initiatorii.