SUSPENDAREA EXECUTARII SILITE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Cum se aplica
24 January 2022 13:53 Lumea Banilor 1203Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o dezlegare de drept cu privire la interpretarea si aplicarea art. 719 alin. (4) pct. 1 din Codul de procedura civila cu privire la efectele suspendarii obligatorii a executarii silite.
Iata ce prevede art. 719 alin. (4) pct. 1 din Codul de procedura civila:
"Suspendarea executarii este obligatorie si cautiunea nu este necesara daca hotararea sau inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, executoriu”.
Astfel, potrivit instantei supreme, in interpretarea si aplicarea art. 719 alin. (4) pct. 1 din Codul de procedura civila, efectele suspendarii obligatorii a executarii silite se produc pana la data solutionarii in prima instanta a contestatiei la executare, iar o cerere avand acest obiect nu poate fi reiterata in calea de atac exercitata impotriva hotararii instantei de executare”
Iata Decizia 81 in dosarul 2483/1/2021:
"Admite sesizarea formulata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a civila, in dosarul nr. 10415/300/2019/a1, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 719 alin. (4) pct. 1 din Codul de procedura civila, efectele suspendarii obligatorii a executarii silite se produc pana la data solutionarii in prima instanta a contestatiei la executare, iar o cerere avand acest obiect nu poate fi reiterata in calea de atac exercitata impotriva hotararii instantei de executare.
Respinge ca inadmisibila cererea de pronuntare a unei hotarari prealabile, pentru interpretarea dispozitiilor art. 719 alin. (4) pct. 1 din Codul de procedura civila, sub aspectul indicarii limitelor analizei instantei de judecata, in verificarea incidentei cazului de suspendare obligatorie a executarii silite.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.