SUBREZIREA ZONEI EURO – Se intampla incet, dar sigur
19 November 2020 11:53 Lumea Banilor 1084Subrezirea zonei euro se intampla incet, dar sigur. Banca Centrala Europeana (BCE) vine cu precizari in acest sens.
Mai exact, Luis de Guindos (foto), Vice-presedintele BCE, a afirmat raspicat ca pandemia de coronavirus a amplificat vizibil vulnerabilitatile deja prezente in sistemul financiar al zonei euro.
In consecinta, Guidos a prezentat procentaje care sa intareasca cele declarate de el. Astfel, profitabilitatea sectorului bancar s-a deteriorat, rentabilitatea capitalurilor proprii scazand de la aproximativ 6%, in februarie 2020, la 2% in iunie 2020. Deci, un declin destul de vizibil si cu ochiul liber!
O consecinta a celor prezentate, o vor reprezenta imprumuturile neperformante, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in raportul emis miercuri, 18 noiembrie 2020.
Mai mult, s-a constatat ca sectorul financiar nebancar a jucat un rol cu precadere negativ, in amplificarea turbulentelor pietelor financiare in luna martie 2020.
Este vorba in mod special, de fondurile de investitii care au experimentat iesiri de capital. Acestea au fost oprite in momentul lansarii programului de achizitii de active in conditii de pandemie (PEPP) de catre BCE. Fondurile de investitii pot amplifica dinamica pietelor financiare din cauza rezervelor scazute de lichiditate.
In acest context, propunerile avansate de reprezentantul BCE pentru consolidarea sectorului financiar vizeaza diverse actiuni.
Acestea sunt grupate pe doua mari sectoare:
Sectorul bancar:
- utilizarea rezervelor de capital pentru a absorbi pierderile;
- consolidarea prin fuziuni si achizitii;
- piete secundare pentru imprumuturi neperformante care sa fie eficiente si transparente;
- inregistrarea de progrese pentru Uniunea Bancara.
Sectorul financiar nebancar:
- stabilirea unui cadru macro - prudential pentru acest sector;
- alinierea lichiditatii activelor fondurilor de investitii cu termenele de rascumparare;
- imbunatatirea cerintelor de lichiditate pentru fondurile monetare, mai este subliniat in raportul ASF de miercuri, 18 noiembrie 2020.