SUA PUN TUNURILE PE YUANUL DIGITAL – Ce carte joacă China in razboiul economic global
Yuanul digital al Chinei este vizat intr-un nou proiect de lege initiat de noua senatori republicani, numit "Spuneti NU Drumului Matasii” (Say No to the Silk Road)". Semnatarii sustin ca moneda digitala emisa de banca centrala a Chinei (CBDC), aflata intr-un stadiu avansat de implementare, va da putere Rusiei sa evite sanctiunile impuse de puterile occidentale ca urmare a invaziei Ucrainei. Denumirea proiectului de act normativ face trimitere la cunoscuta platforma "Silk Road”, o piata neagra cu tranzactii efectuate preponderent in Bitcoin, care opera pe dark net din anul 2011, inchisa in 2013 dupa o ampla operatiune a FBI.
Gilda Popa
Initiativa legislativa, coordonata de senatorii Bill Cassidy si Marsha Blackburn, cunoscuti ca fiind critici la adresa regimului Biden, propune reglementari stricte si linii directoare privind yuanul digital al Chinei, relateaza coindesk.com
"Daca nu sunt controlate, tehnologiile cripto, inclusiv yuanul digital al Chinei, vor da putere Rusiei sa evite sanctiunile globale asupra sistemelor precum SWIFT si vor permite PCC (n.r. Partidului Comunist Chinez) sa-si supravegheze in continuare si sa-si ameninte cetatenii”, a spus senatorul Marsha Blackburn intr-un comunicat de presa publicat miercuri, 9 martie 2022.
"Acest proiect de lege va trage China la raspundere (n.r. pentru un eventual suport in ce priveste evitarea sanctiunilor de catre Rusia) in timp ce isi introduc noua moneda digitala”, a adaugat si senatorul Cassidy.
Proiectul de lege vine in contextul in care China vede in sanctiunile impuse Rusiei o oportunitate pentru a dezvolta propria moneda digitala.
Proiectul ar cere – printre altele – ca Departamentul de Stat sa emita un avertisment cu privire la yuanul digital, sa solicite Secretarului Comertului sa raporteze modul de aplicare a sanctiunilor comerciale si sa impuna ca orice guvern strain care primeste asistenta financiara prin intermediul institutiilor americane sa dezvaluie daca utilizeaza moneda digitala a bancii centrale a Chinei (CBDC).
China ar putea monetiza sanctiunile impuse Rusiei pentru a dezvolta yuanul digital
Cu cateva zile inainte de anuntarea acestei initiative legislative in Senatul american, publicatia South China Morning Post arata ca analistii chinezi punctau oportunitatile pentru yuanul digital in noul context international.
"Sanctiunile occidentale impuse Rusiei in urma invaziei Ucrainei, inclusiv excluderea din sistemul de mesagerie financiara SWIFT, ar putea oferi noi oportunitati de dezvoltare pentru moneda digitala a Chinei si pentru sistemul sau de plata transfrontaliera in yuani, de productie autohtona. Atat e-CNY, cat si Sistemul de plati interbancare transfrontaliere (CIPS) din China pot facilita tranzactiile in strainatate si pot evita sanctiuni similare in situatii de criza”, se arata in articolul South China Morning Post.
In timp ce piata atrage atentia asupra propriului sistem de plata si decontare in yuani al Chinei, care are 75 de participanti directi, inclusiv Citibank, HSBC si Deutsche Bank, si 1.205 participanti indirecti, orice entitate care se ocupa de afaceri legate de Rusia ar putea fi supusa sanctiunilor, comenteaza autorul articolului citat.
"Credem ca este necesar si urgent sa promovam cu fermitate internationalizarea yuanului, in special dezvoltarea sistemului CIPS si a yuanului digital”, a afirmat analistul Citic Securities, Ming Ming, intr-o nota de cercetare.
Pe de alta parte, CEO-ul BitMint, Amnon Samid, care a participat la dezvoltarea testelor CBDC pentru China, a declarat pentru Forkast ca, in acest stadiu, China ar putea propune Rusiei sa implementeze yuanul digital pentru decontarea tranzactiilor in yuani de ambele parti ale granitei, dar ca acesta „nu poate servi ca un inlocuitor al sistemului SWIFT”, relateaza finance.yahoo.com.
"Dilema rusa” vs. "Axa anti-dolar”
"Cea mai buna speranta a Rusiei este ca mecanismele sale de de-dolarizare dezvoltate cu China si India ar putea oferi imunizare impotriva sanctiunilor occidentale. China si India au ambele acum dilema lor rusa. Daca vor alege sa ajute Rusia sa evite sanctiunile, entitatile lor financiare se vor confrunta cu consecinte grave ale sanctiunilor secundare, pe langa daunele reputatiei, daca vor fi expuse. Daca ar alege sa nu ofere Rusiei o cale de a evita sanctiunile, falimentul guvernului lui Putin ar putea provoca un esec major in incercarea lor de a construi un sistem financiar global alternativ”, arata o ampla analiza publicata vineri, 11 martie, de www.cfr.org (publicatie a Council of Foreign Relations - CFR).
Acesta dilema este inca in curs de analiza in China, pare sa rezulte din raportarile directorului CIA, William Burns catre Senatul SUA de joi, 10 martie.
"Presedintele Chinei, Xi Jinping, este ingrijorat de daunele reputatiei pe care China le-ar putea suferi prin asocierea cu hidosenia agresiunii Rusiei în Ucraina”, ar fi afirmat seful CIA in legislativul american, potrivit The Guardian.
Dedolarizarea a aparut ca o prioritate pentru Rusia in 2014, ca raspuns la impunerea sanctiunilor occidentale in urma anexarii Crimeei, care au limitat capacitatea firmelor de stat si a bancilor de a obtine finantare pe pietele occidentale. China a inceput sa vada, de asemenea, valoare in aceasta initiativa dupa debutul razboiului comercial SUA-China in 2018 si dupa utilizarea masurilor financiare punitive de catre SUA, relateaza atlanticcouncil.org.
Moscova a gasit un partener timpuriu la Beijing pentru a-si sprijini efortul de de-dolarizare, ca parte a cooperarii lor economice in extindere. Premierul chinez Li Keqiang a semnat 38 de acorduri cu privire la o vizita la Moscova in 2014, pentru aprofundarea cooperarii in domeniul energiei si stabilirea unui acord de schimb valutar pe trei ani in valoare de 150 de miliarde de yuani (aproximativ 24,5 miliarde de dolari). Acest acord a fost reinnoit pentru inca trei ani in 2017.
Rusia si China s-au indepartat si mai mult de la utilizarea dolarului in comertul bilateral din 2018, ca urmare a impunerii de catre SUA a unor tarife mari asupra marfurilor chineze si a declansarii razboiului comercial SUA-China. In timp ce Moscova a initiat anterior initiativa de de-dolarizare, Beijingul a modelat rapid strategia Rusiei atunci cand si-a perceput propriul risc in urma masurilor financiare punitive ale SUA. Acest lucru a facut loc unui acord din 2019 de inlocuire a dolarului cu monede nationale in acordurile internationale dintre cele doua tari. O astfel de coordonare financiara a ajutat Rusia sa-si reduca dependenta de dolar in comert. In timp ce 80% din exporturile totale ale Rusiei au fost denominate in dolari americani in 2013, doar putin peste jumatate din exporturile totale de astazi sunt decontate in dolari. Cea mai mare parte a scaderii dependentei Rusiei fata de dolar a fost absorbita de comertul cu China, mai noteaza atlanticcouncil.org.