Grid star
criptomonede

SUA CONTINUA „MACELUL” DECLANSAT DE CHINA PE PIATA CRIPTO – Bitcoin se prabuseste iar dupa ce Trezoreria SUA a anuntat noi masuri restrictive

Piata cripto a continuat la sfarsitul saptamanii 17-23 mai , declinul declansat restrictiile impuse de China monedelor digitale dupa ce Departamentul Trezorerie al Statelor Unite a anuntat, la randul sau, ca ia masuri pentru a contracara pietele si tranzactiile cu criptomonede. Astfel, SUA intentioneaza sa impuna ca orice transfer in valoare de cel putin 10.000 de dolari, inclusiv in active cripto, sa fie raportat la autoritatea fiscala, Internal Revenue Service (IRS), transmite CNBC.

Pretul Bitcoin a intrat vineri intr-o noua curba descendenta, dupa ce incepuse sa revina pe crestere revenind in jurul pragului de echilibru de 40.000 de dolari de la minimul de 30.000 de dolari atins miercuri, 19 mai. Criptomoneda a scazut pana la 37.000 de dolari la scurt timp dupa anuntul Trezoreriei. Luni, 24 mai, Bitcoin se tranzactiona in jurul valorii de 35.000 de dolari, un declin de 40% pana la 50% in raport cu maximul inregistrat luna trecuta, scrie cnn.com.

Decizia Bancii Populare Chineze

Reamintim ca miercuri Banca Populara Chineza a interzis institutiilor financiare si de plata, inclusiv bancilor si platformelor de plata online, sa ofere servicii conexe criptomonedelor si „a avertizat investitorii impotriva tranzactionarii criptografice speculative”. Interdictia include oprirea serviciilor precum compensare si decontari, tranzactionare si chiar inregistrare pentru criptomonede. La scurt timp, toate criptomonedele majore, inclusiv Bitcoin si Ethereum, au intrat intr-un declin accelerat, pierzand pana la 40% din valoarea de piata anterioara.

Criptomonedele pun deja probleme semnificative de detectare, facilitand activitati ilegale in general, inclusiv evaziunea fiscala. Acesta este motivul pentru care propunerea presedintelui SUA include resurse suplimentare pentru IRS, pentru a raspunde cresterii activelor cripto”, a afirmat Trezoreria SUA intr-un comunicat de presa transmis vineri, 21 mai.

Comunicatul Departamentului Trezoreriei a venit ca parte a unui anunt mai amplu privind eforturile administratiei Biden de a contracara evaziunea fiscala si de a promova o conformitate mai buna. Printre propunerile pe care oficialii le iau in considerare sunt imbunatatirea finantarii si tehnologiei IRS si sanctiuni mai severe pentru cei care se sustrag de la obligatiile lor.

In contextul noului regim de raportare a conturilor financiare, vor fi acoperite criptomonedele si conturile de schimb de cripto-active si conturile de servicii de plata care accepta criptomonede. Mai mult, la fel ca in cazul tranzactiilor in numerar, vor fi raportate si companiile care primesc active cripto cu o valoare justa de piata mai mare de 10.000 USD. ”, mai precizeaza comunicatul Trezoreriei SUA.

SUA si China pun simultan presiune pe piata cripto prin anunturile de vineri

Tot vineri, 21 mai, China a venit cu o noua precizare cu privire la anuntul facut initial miercuri, 19 mai. Vicepremierul chinez Liu He si Consiliul de Stat au declarat intr-un comunicat ca este necesara o reglementare mai stricta pentru a proteja sistemul financiar.

Anuntul, publicat vineri tarziu in China, spunea ca este necesar sa „combatem comportamentul minier si comercial al Bitcoin si sa prevenim cu fermitate transmiterea riscurilor individuale in domeniul social”.

Mai mult decat atat, televiziunea de stat CCTV din China a avertizat vineri impotriva „riscurilor sistemice” ale tranzactionarii criptomonedelor intr-un comentariu de pe site-ul sau.

Bitcoin nu mai este un instrument de investitii pentru evitarea riscurilor. Mai degraba este un instrument speculativ”, a anuntat CCTV, adaugand ca criptomoneda este un activ prea putin reglementat, adesea utilizat in comertul pe piata neagra, spalarea banilor, contrabanda cu arme, jocuri de noroc si tranzactii cu droguri, scrie Reuters.

Exploatarea de monede virtuale este o afacere importanta in China, reprezentand pana la 70% din oferta criptografica mondiala, potrivit unor estimari, desi altii spun ca proportia a scazut in ultimii ani.

Autoritatile americane au anuntat in repetate randuri ca vor impune reguli stricte pe piata cripto

Un numar din ce in ce mai mare de analisti de pe Wall Street au dat in ultima luna un semnal de alarma ca autoritatile de reglementare de la Trezorerie si Securities and Exchange Commission (SEC) ar putea adopta in curand un rol mai activ in reglementarea criptomonedelor.

Studii recente sugereaza importanta provocarilor ridicate de cresterea pietei monedelor virtuale pentru autoritatile publice, mai arata raportul Departamentului Trezoreriei SUA.

In masura in care criptomonedele continua sa castige teren; ne-am putea astepta in mod rezonabil la noi forme de evaziune fiscala. Astfel, ne putem astepta ca evazionistii care in mod traditional utilizau conturi bancare offshore in jurisdictii de tip paradisul fiscal - sa renunte la paradisurile fiscale traditionale in favoarea criptomonedelor. ”, se mai arata in raport.

Trezoreria SUA estimeaza ca nivelul evaziunii fiscale s-ar putea ridica la 600 miliarde de dolari

Potrivit estimarilor Trezoreriei, diferenta dintre impozitele datorate guvernului SUA si cele platite efectiv s-a ridicat in 2019 la aproape 600 miliarde de dolari.

Este posibil ca unii investitori institutionali in criptomoneda sa isi faca exitul in conditiile in care au vazut ca valoarea bitcoin a scazut cu aproximativ 25% in ultima luna, vorbindu-se deja de capitulare pe unele forumuri online, comenteaza jurnalistii CNBC. Cu Gary Gensler in fruntea SEC, care are o lunga experienta in criptomonede, analistul Raymond James spune ca este doar o chestiune de timp pana cand Congresul va acorda autoritatii de reglementare o jurisdictie mai larga.

El a declarat congresmenilor la inceputul acestei luni ca extinderea atributiunilor SEC si pentru piata cripto va ajuta la protejarea investitorilor si la prevenirea manipularii pietei.

Presedintele Gensler este vazut ca un potential aliat al criptomonedelor ca fost profesor pe aceasta tema; cu toate acestea, aceste declaratii sunt susceptibile de a revizui dezbaterile cu privire la riscul de reglementare pentru criptomonede si schimburi ”, a scris analistul Raymond James in luna mai.

In timp ce implicarea Departamentului Trezoreriei si a SEC pot dovedi in cele din urma un avantaj pentru investitorii in criptomonede, orice obstacole de reglementare pe termen scurt va fi probabil o alta problema pentru investitorii in bitcoin, dogecoin si alte monede.

Confirmarea lui Gary Gensler in calitate de presedinte al SEC si volatilitatea criptomonedelor, dupa zvonurile privind o reglementare mai stricta, evidentiaza riscurile de reglementare cu care se confrunta aceasta industrie”, a scris economistul strategic Paul Shea in aprilie.

Deopotriva, democratii si republicanii au facut din reglementarea criptomonedelor o prioritate de varf in 2021, deoarece volatilitatea bitcoinului si a altor active digitale anul trecut au starnit ingrijorari legate de manipularea pietei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani