STUDIU: PESTE 60% DINTRE AMERICANI INVESTESC IN CRIPTOMONEDE FARA SA ANALIZEZE RISCURILE – Generatiile mai tinere au comportamentul investitional cel mai riscant
Bursa de criptomonede Bybit si platforma de informare a consumatorilor Toluna au realizat un studiu privind comportamentul investitorilor in criptomonede din SUA, care vizeaza in special modul in care isi fac "temele” in ce priveste analiza riscurilor. Rezultatele sunt surprinzatoare: 15% dintre acestia nu fac nicio analiza inainte de a investi in active digitale, in timp ce 49% aloca mai putin de doua ore unui research.
Gilda Popa
Potrivit studiului realizat de Bybit si Toluna, 64% dintre americani nu urmeaza procedurile adecvate de due diligence – analiza amanuntita a oportunitatilor si riscurilor pe care le presupune o investitie -inainte de a-si plasa economiile in monede digitale.
Investitorii cu varsta de peste 56 de ani tind sa fie mai precauti, concentrandu-se pe factorii tehnici si inspectand piata cu cateva zile inainte de a isi plasa economiile in active digitale.
Generatiile mai tinere au mai multe sanse sa neglijeze procesul de due diligence decat cele mai in varsta. Astfel, 33% dintre respondentii care apartin Generatiei X (categoria 45-55 de ani) si 47% dintre Boomers (categoria 56 – 64 de ani) petrec cel putin cateva zile inainte de a investi intr-un proiect de criptomoneda.
"O analiza cuprinzatoare a unui proiect cripto si a (n.r. potentialului) tokenului asociat presupune luarea in considerare a factorilor tehnici, reputationali, evolutia proiectului si a pretului activului cripto. Studiul nostru indica faptul ca investitorii au prioritizat factorii reputationali fata de alti factori fundamentali, sugerand ca mai multa educatie este necesara pentru ca investitorii sa inteleaga ca de cele mai multe ori factorii tehnici aduc mai multa valoare proiectelor cripto (n.r. si implicit potential de crestere tokenului asociat acestora) decat factorii reputationali”, se arata in studiul citat.
Investitii pe baza sfaturilor primite de la prieteni si pe retelele de socializare
Aproape 50% dintre respondentii au recunoscut ca investesc intr-un activ digital dupa ce au evaluat avantajele si dezavantajele timp de mai putin de doua ore, in timp ce 15% au spus ca se bazeaza in intregime pe retelele sociale si sfaturile prietenilor.
Studiul a mai aratat ca peste 1.700 dintre participanti au cumparat deja active digitale. 50% nu considera ca standardele de reglementare mai stricte sunt o preocupare, in timp ce 25% ar sustine demersul autoritatilor de a introduce supraveghere sporita a platformelor de exchange cripto centralizate pentru a obtine protectie suplimentara.
Verificarea Know Your Customer (KYC) pare sa aiba un efect redus asupra utilizatorilor atunci cand aleg o platforma cripto. 50% dintre respondenti spun ca nu au nicio preferinta cu privire la cerintele de tip KYC. Pe de alta parte, 21% ar alege o platforma de tranzactionare care nu impune o astfel de validare.
"Intr-o lume ideala, este de inteles de ce unii investitori s-ar putea opune verificarilor KYC. Cu toate acestea, in realitate, abuzul unor actori rau intentionati trebuie prevenit. O astfel de forme de protectie este necesara nu doar pentru platformele cripto, ci si pentru utilizatori”, se arata in raport.
Bybit si Toluna au subliniat, de asemenea, ca cerintele KYC sunt instrumente utile care ar putea preveni criminalitatea cibernetica si hackurile, care "contribuie in cele din urma in mare masura la siguranta si securitatea ecosistemului cripto”.
Platformele de exchange cripto sunt mai de incredere decat bancile
Analiza a aratat ca investitorii in criptomonede au mai multa incredere in platformele de exchange cripto centralizate decat in bancile traditionale, furnizorii de internet, guvernele locale si NFT-uri.
Astfel de platforme au fost in centrul atentiei dupa prabusirea bursei cripto FTX. Multe burse cripto au prezentat clientilor dovada rezervelor de lichiditate de care dispun pentru a arata ca nu au probleme. In ciuda acestui fapt, un numar semnificativ de investitori si-au transferat participatiile in portofelele cripto cu custodie proprie sau au retras plasamentele in criptomonede in saptamanile care au urmat falimentului FTX.
Cea mai mare platforma cripto din lume – Binance – a procesat peste 8 miliarde de dolari, reprezentand retragerile zilnice la mijlocul lunii decembrie, relateaza cryptopotato.com. CEO-ul Changpeng Zhao nu a dat semne ca ar fi ingrijorat, declarand ca acest val de retrageri este un "test de stres” care ar putea arata ca bursa cripto pe care o conduce ar putea onora un numar mare de solicitari in orice moment.