STUDIU PE PANDEMIE - 70% dintre companii au fost afectate
70% dintre companiile din Romania sunt in pericol, cifrele de afaceri aflandu-se in scadere. Si toate acestea pe fondul COVID – 19. O arata cel mai recent studiu de piata “MAZARS.”
Compania “Mazars” a lansat un studiu de piata, la care au participat doar factori de decizie. Acestia sunt: directori generali, directori financiari si directori de resurse umane.
Rezultatele studiului arata ca impactul crizei sanitare generate de COVID – 19 asupra companiilor difera de la companie la companie. Concret, avem urmatoarele cifre:
1. 6% dintre companiile participante au identificat oportunitati in aceasta perioada, care au dus la cresterea afacerii lor, fie ca vorbim de cresterea vanzarilor sau de identificarea de noi produse pe care le-au lansat sau le vor lansa pe piata;
2. Pentru 24% dintre companii criza nu produce niciun impact, nici pozitiv, nici negativ, ele reusind sa livreze performanta bugetata pana la finalul anului in curs;
3. Pentru restul de 70% dintre companiile participante, criza COVID - 19 a dus pana la acest moment la scaderea cifrei de afaceri, dar reactia acestora la situatia curenta variaza:
- 34% nu au luat nicio masura;
- 14% au aplicat masuri diferite pentru a supravietui: somaj tehnic, concedierea unor angajati;
- 12% au aplicat somajul tehnic;
- 8% au fost nevoite sa reduca programul de lucru pentru o parte dintre angajati;
- 2% au luat deja in calcul restructurarea angajatilor pana la finalul anului, mai reflecta datele din studiul de piata Mazars.
Andreea Georgescu, Head of HR Advisory, Mazars Romania, a declarat:
“Una dintre masurile planului national de investitii si relansare economica face referire la implementarea unui sistem de munca flexibil. In baza acestuia, compensarea partiala a veniturilor lunare pentru angajatii care vor avea program redus de munca in cadrul companiilor afectate de criza ar urma sa fie realizata din fonduri puse la dispozitie de stat. In acest context, am investigat si scenariile cu impact negativ asupra colectivului de angajati in absenta unor masuri guvernamentale. Astfel, pentru 18% dintre companiile participante, care au modelat diverse scenarii financiare pentru anul in curs, restructurarea angajatilor nu este inclusa in agenda anului 2020. De asemenea, pentru 34% dintre companii inca nu este luata nicio decizie, situatia financiara ramanand a fi reanalizata luna de luna, pana la finalul anului. Iar, in final, 48% dintre companii au rulat diverse scenarii de reducere a numarului de angajati cu 10%, 15%, 20% sau chiar 50%.”
Lucian Dumitru, Senior Manager, Tax Advisory, Mazars Romania, a subliniat:
“Interesant este ca cei care vor implementa aceste masuri, in absenta unui sprijin clar din partea Guvernului, nu sunt doar cei care opereaza in HoReCa, care a fost, per ansamblu, industria cea mai afectata de restrictiile impuse in contextul crizei sanitare, ci si in alte industrii (Servicii financiare, Tehnologia informatiei si comunicarii, Productie, Bunuri de larg consum, Servicii bancare / Asigurare, Imobiliare, Farmaceutica, Servicii de arhitectura, Avocatura, Educatie, Publicitate / Relatii publice) cu pana la 500 de angajati. De unde putem trage o concluzie preliminara, ca schema de munca flexibila aflata in discutie trebuie aplicata pe o scara larga, insa ar fi recomandata realizarea unui studiu de impact care sa surprinda contributia fiecarei industrii in PIB si dinamica in contextul actual.”