STRATEGIA PENTRU DEZVOLTAREA PIETEI DE CAPITAL A FOST SCRISA – Presedintele ASF, Nicu Marcu: „Proiectul insumeaza principii si masuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pietei”

1427
DECIZIILE ASF – Masuri adoptate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara privind functionarea pietelor financiare nebancare supravegheate – asigurari, piata de capital si pensii private

Foto: gandul.ro

„Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Pietei de Capital 2022 – 2026”, un proiect derulat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara condusa de Nicu Marcu (foto) in colaborare cu ministerul Finantelor, avand drept consultant Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), a fost pusa in dezbatere publica.

Strategia a avut la baza “Raportul OECD privind piata de capital din Romania” care a propus, in urma unei analize aprofundate a pietei de capital din Romania, un set de recomandari care privesc cu precadere imbunatatirea cadrului institutional, juridic si de reglementare, in vederea valorificarii oportunitatilor de dezvoltare a pietei autohtone.    
Proiectul insumeaza principii si masuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pietei de capital si facilitarea accesului la finantare pentru toate categoriile de investitori. Subliniez ca, pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are in vedere identificarea tuturor instrumentelor si activitatilor care asigura premisele cresterii atractivitatii pietei de capital din Romania pentru investitori si pentru emitenti.

Cresterea lichiditatii

In acord cu recomandarile OECD, Autoritatea de Supraveghere Financiara lucreaza continuu la imbunatatirea cadrului de reglementare, avand ca obiectiv simplificarea accesului la piata, atat pentru emitenti cat si pentru investitori, cu respectarea corespunzatoare a principiilor de transparenta si de protectie a investitorilor pe piata de capital. Prin aceasta, ASF doreste sa contribuie la cresterea lichiditatii pietei de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzactionate si a operatiunilor derulate in cadrul acesteia. Bursa romaneasca trebuie sa devina un reper semnificativ al economiei romanesti, un important izvor de finantare al acesteia si o platforma de tranzactionare a pachetelor de actiuni ale celor mai importante si atractive companii romanesti”, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Nicu Marcu.
“Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Pietei de Capital 2022 – 2026” urmareste implementarea unor imbunatatiri punctuale, pentru a creste atractivitatea pietei locale, prin dezvoltarea infrastructurii si a parametrilor de functionare. De asemenea, Strategia urmareste cresterea numarului de investitori activi retail, precum si diversificarea, respectiv atragerea de noi investitori institutionali.

*Nota de Fundamentare
*Strategia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole