STOP KILOMETRAJULUI DAT INAPOI LA MASINI – Lege pentru incetarea acestei practici. Pedepsele (Document)

761

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 28 februarie 2022, propunerea legislativa privind stabilirea anumitor prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate in vederea inmatricularii acestora in Romania.

Proiectul stabileste anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate in vederea inmatricularii acestora in Romania. Propunerea vizeaza, in special, stoparea practicii de a comercializa autoturisme care au kilometrajul dat inapoi. Astfel, „Registrul Auto Roman” va infiinta si va gestiona registrul electronic privind evidenta citirilor odometrelor autovehiculelor din Romania. Acest registru este constituit din informatiile culese de RAR cu ocazia prestatiilor efectuate direct asupra autovehiculelor si cu ocazia supunerii autovehiculelor inspectiei tehnice periodice in cadrul statiilor autorizate de ITP. De asemenea, registrul va contine informatiile transmise RAR-ului de catre operatorii economici autorizati care desfasoara activitati de reparatii, intretinere si reglari functionale ale vehiculelor rutiere precum si activitati de modificari constructive si reconstructia vehiculelor rutiere.

Frauda

Propunerea de act normativ prevede ca orice inlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic sa fie considerata un act de frauda in cazul in care aceasta nu este inregistrata si transmisa corespunzator catre RAR, pentru a fi evitate vanzarile de automobile care au dispozitive de masurare a distantei parcurse modificate.
Proiectul mai prevede ca prin intermediul unei aplicatii informatice specifice furnizate de catre RAR, operatorii economici autorizati care desfasoara activitati de reparatii, intretinere si reglari functionale ale vehiculelor rutiere precum si activitati de modificari constructive si reconstructia vehiculelor rutiere sunt obligati sa citeasca si transmita catre RAR informatii legate de numarul de identificare/seria de sasiu si valoarea indicatiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestatiei in cauza, indiferent de tipul acesteia.

RAR Auto-Pass

Initiatorul precizaeza ca propunerea legislativa vizeaza eliberarea, la cerere, detinatorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune un certificat denumit „RAR Auto-Pass” care contine informatii cu privire la istoricul citirii odometrului existent in registrul electronic, implicarea autovehiculului intr-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de directie, instalatia de franare sau la structura de rezistenta a caroseriei ori a sasiului precum si la neprezentarea vehiculului in cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor care au fost deja inmatriculate, inregistrate sau puse in comercializare, deoarece unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unitati tehnice separate instalate pe vehicul prezinta un risc important pentru siguranta rutiera, sanatatea publica sau protectia mediului inconjurator.
La vanzarea unui vehicul deja inmatriculat in Romania, vanzatorul furnizeaza cumparatorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul supus vanzarii. Punerea in circulatie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

*Proiectul de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole