Stop construirii haotice in Sectorul 3. Primarul Robert Negoita pregateste un regulament care sa prevada blocarea oricaror constructii pe zonele ultracentrala si centrala pana la adoptarea unui nou Plan Urbanistic General al Capitalei
Stop joc construirii haotice in Sectorul 3. Primaria Sectorului 3 anunta ca pregateste un regulament care sa prevada blocarea oricaror constructii pe zonele ultracentrala si centrala din Sectorul 3 pana la adoptarea unui nou Plan Urbanistic General al Capitalei, actualizat noilor realitati sociale si administrative. Masura blocarii constructiilor pe aceasta zona este aplicabila incepand de astazi, iar cei care vor vrea sa construiasca in aceste zone vor fi trimisi la Primaria Capitalei, care in acest fel, puncteaza primarul Sectorului 3 Robert Negoita, vor fi stimulati sa isi faca treaba.
Anuntul blocarii constructiilor noi in Sectorul 3 a fost facut de primarul Robert Negoita (foto centru) in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi, 13 iunie 2024, la Primaria Sectorului 3, acesta evidentiind necesitatea unei astfel de masuri de supraglomerarea unor anumite zone din Sectorul 3.
"Toti ce care locuiesc in aceste zone sa stea linistiti ca nu vor mai risca sa le apara la fereastra o cladire noua autorizata pentru ca le permite o reglementare urbanistica, caduca", a declarat Robert Negoita in timpul conferintei de presa.
Totodata, primarul Robert Negoita, care este si reprezentantul Romaniei in Comitetul European al Regiunilor, a precizat ca masura adoptata de Primaria Sectorului 3 este aplicata de mult timp in statele civilizate pentru a scadea nivelul de construire pe anumite zone.
Masura blocarii constructiilor, astfel cum am precizat, nu este aplicabila pe intregul sector, ci doar in zonele ultracentrala si centrala. Se va dezvolta in schimb partea de est a sectorului 3, care in trecut reprezenta zona industriala, dar care in prezent, a precizat primarul Robert Negoita, nu isi mai gaseste locul:
"Partea verde, care este zona cu potential de dezvoltare, zona industriala, care nu ne dorim sa ramana industriala, ne dorim sa ii dam alte functiuni. Nu este locul industriei grele in Bucuresti. Industria grea este si poluanta. Deci, zona verde nu va fi blocata deloc pentru ca este o zona cu potential de dezvoltare".
Redam in continuare principalele declaratii facute de primarul Sectorului 3 Robert Negoita in cadrul conferintei de presa:
"Situatia urbanistica din Bucuresti, in general, si din Sectorul 3 in mod special este o chestiune care ne preocupa de foarte multa vreme. Eu am avut mari sperante ca lucrurile se vor indrepta, ca, Doamne ajuta, Primaria Generala o sa fie condusa mai bine si vom avea in sfarsit o reglementare urbanistica de tip Plan Urbanistic General (PUG) asa cum e normal, cum orice localitate din lumea asta are. Din nefericire, Bucuresti nu are! Reglementarea urbanistica este din secolul trecut. Si atunci, noi, sectoarele care autorizam avem o viata grea, si greutatea vine din cauza faptului ca lucram fara reglementare urbanistica. (...)
Este datoria noastra sa prezentam care sunt solutiile. Noi, Primaria Sector 3, pregatim acum un regulament, o modalitate de a bloca tot ce inseamna construire in zonele deja dezvoltate, in zonele deja urbanizate din Sectorul 3.
In zona ultracentrala, adica de la Mihai Bravu, toata zona de centru, unde este construit excesiv si unde nu doar ca nu trebuie sa mai creasca nivelul de construire, de ocupare a terenului, ci trebuie sa relaxam. Asta inseamna ca multe cladiri din aceasta zona trebuie sa dispara. Cum reusim sa incuranjam sa dispara multe cladiri si sa mai aerisim aceasta zona? Propunem intr-un viitor regulament ca in zona centrala cine vrea sa construiasca pentru un mp de construit, ca sa il aprobam, trebuie sa desfiinteze 3 mp de cladire existenta. Este un mecanism care functioneaza in tari civilizate si prin acest fel cei care vor sa construiasca in aceasta zona trebuie sa gaseasca solutii de a aerisi si de a scadea nivelul construire pe aceasta zona. Face exceptie totusi de la aceasta regula tot ce inseamna cladiri publice, cladiri de interes public, invatamant, sanatate si investitiile publice. Asta pentru zona ultra centrala, cu rosu.
Avem si zona centrala, cea cu galben care de asemenea este urbanizata cu un procent ridicat de ridicare a terenului si unde nu vom mai autoriza nimic in perioada urmatoare, pana la aprobarea PUG-ului, care sa reglementeze corect si actual urbanistic Bucurestiul. Aici se va putea construi doar daca demolezi 2 mp, vei putea construi un mp.
Asta nu inseamna ca vom bloca dezvoltarea, nu poti condamna dezvoltarea unui oras, ci trebuie sa gasesti modalitati sau solutii pentru dezvoltare.
Iar partea verde, care este zona cu potential de dezvoltare, zona industriala, care nu ne dorim sa ramana industriala, ne dorim sa ii dam alte functiuni. Nu este locul industriei grele in Bucuresti. Industria grea este si poluanta. Deci, zona verde nu va fi blocata deloc pentru ca este o zona cu potential de dezvoltare.
Nu este o chestiune definitiva, dar va functiona pana la aprobarea PUG-ului. Toti cei care vor vrea sa construiasca pe zonele acestea vor fi trimisi catre Primaria Generala in ideea de a-i incuraja pe cei de acolo, de a-i stimula sa isi faca treaba.
Avem nevoie de o reglementare urbanistica si da, pana acum, am avut si inca avem probleme mari pe partea de urbanism, iar principala sursa a acestei probleme este lipsa reglementarii. Este inadmisibil ca noi nu avem reglementare, PUG fiind din secolul trecut.
Trebuie ca toti ce care locuiesc in aceste zone sa stea linistiti ca nu vor mai risca sa le apara la fereastra o cladire noua autorizata pentru ca le permite o reglementare urbanistica, caduca".