STOCURILE PETROLIERE ALE ROMANIEI – Comisia Europeana ne avertizeaza

640

sursa foto: cotidianul.ro

Comisia Europeana solicita Bulgariei, Cehiei si Romaniei sa respecte normele UE privind stocurile de urgenta de titei si de produse petroliere.

Astfel, joi, 3 decembrie 2020, Comisia a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere Bulgariei, Cehiei si Romaniei, solicitandu-le sa ia masuri pentru a asigura aplicarea integrala a legislatiei UE privind stocurile petroliere.

Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) solicita statelor membre sa mentina stocuri minime de titei si/sau de produse petroliere echivalente cu cel putin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele doua cantitati este mai mare.

Termen depasit

Directiva trebuia sa fie transpusa de statele membre in legislatia lor nationala pana la 31 decembrie 2012.

Comisia arata caa observat ca cele trei state membre, printre care si Romania, nu si-au indeplinit in mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligatia de a mentine stocuri de urgenta minime de titei:

Prin urmare, Comisia a concluzionat ca nivelul mic al stocurilor observat nu se datoreaza unor circumstante exceptionale, ci reprezinta mai degraba o nerespectare structurala a directivei. Statele membre in cauza au de acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor expuse de Comisie. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

liternet