STATUL SUSTINE 50% DIN SALARIUL ROMANILOR DIN DIASPORA CARE REVIN IN TARA – Initiativa legislativa: “Masura are rolul de a facilita tranzitia persoanelor care doresc sa revina in Romania dupa ce au muncit in alte state, asigurand forta de munca necesara, intens cautata de catre angajatori" (Proiectul)
Statul va suporta 50% din salariul romanilor care se intoc in tara. Masura se regaseste in propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, depusa in Senat si initiata de mai multi deputati neafiliati, printre care si fostul premier Ludovic Orban (foto).
Initiatorii propun introducerea unui mecanism de stimulare pentru romanii care au muncit in diaspora si doresc sa revina in Romania, si anume acoperirea, prin fonduri nerambursabile/de la bugetul de stat, a 50% din salariul persoanelor care se angajeaza, dar nu mai mult de 3.000 lei in primul an de contract, respectiv a 25% din salariu, dar nu mai mult de 2.000 lei, in al doilea an de contract: “Aceasta masura are rolul de a facilita tranzitia persoanelor care doresc sa revina in Romania, dupa ce au muncit in alte state, asigurand forta de munca necesara in Romania, intens cautata de catre angajatorii romani”.
In expunerea de motive se face referire la recensamantul din 2022 care arata ca aproape 6 milioane de romani locuiesc/muncesc in strainatate, iar din datele neoficiale se estimeaza un numar si mai mare, aproximativ 9,7 milioane: “O buna parte dintre acestia s-ar intoarce in Romania. Intr-un studiu recent, 1 din 4 romani plecati in strainatate au raspuns ca planuiesc sa se intoarca in tara daca ar gasi un loc de munca bine platit, servicii medicale adecvate, administratie eficienta. Se estimeaza ca aproximativ 1 milion de romani s-au intors in tara ca urmare a pandemiei de Covid-19. Totodata, lipsa fortei de munca in Romania este tot mai pregnanta. Angajatorii romani recurg la forta de munca din spatiul extracomunitar pentru a-si putea dezvolta/continua afacerea. Piata muncii s-a adaptat noilor realitati - dezvoltarea tehnologiei, aparitia inteligentei artificiale, pandemia Covid-19 - prin flexibilizarea programului de munca, sporirea muncii de la distanta, independenta angajatilor, dezvoltarea aptitudinilor”.
Impactul financiar este de aproximativ 108 milioane lei/primul an, respectiv 72 milioane lei/al doilea an. Se estimeaza ca aproximativ 3.000 de persoane vor beneficia de aceasta masura, urmand ca numarul acestora sa creasca pe masura ce masura va deveni tot mai cunoscuta. Sursa de finantare propusa este bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv fonduri europene.
Nu beneficiaza de bani urmatorii angajatori:
a) institutii si autoritati publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) angajatorii care la data solicitarii acordarii facilitatii se afla in situatia de insolventa, in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare speciala, care au activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora.
Angajatorii care inceteaza contractele individuale de munca anterior termenelor stabilite prin lege sunt obligati, cu unele exceptii, sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii contractelor individuale de munca. Printre exceptii se numara si "concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii"