STATUL SE IMPRUMUTA – Iata suma maxima aprobata de Executiv si destinatia banilor

547

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul a aprobat un act normativ prin care unitatile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de imprumuturi, de la Trezoreria Statului, in limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si de la donatori europeni in cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finantarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

Potrivit ministerului Dezvoltarii, modalitatea de acordare a imprumuturilor solutioneaza unele probleme urgente ale autoritatilor administratiei publice locale, tinand cont de faptul ca, in prezent, sunt in implementare 2.835 de proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2023.

Se plateste dobanda

Dobanda aferenta imprumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, la care se adauga o marja in functie de scadenta imprumuturilor, iar rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului.
Marja se stabileste astfel: 1 punct procentual pentru scadente de pana la 3 ani, inclusiv, respectiv 1,5 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani, inclusiv, rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului, cu posibilitatea rambursarii anticipate, partial sau integral.

Exceptie de la regula

Creditele contractate conform actului normativ constituie o exceptie de la limita de indatorare prevazuta prin lege, iar, pentru a asigura accesibilitatea la aceasta masura si pentru localitatile mai mici, sunt prevazute plafoane in functie de marimea localitatilor. Astfel, judetele vor putea contracta cel mult 25 de milioane de lei, municipiile – cate 10 milioane de lei, iar orasele si comunele au plafoane nelimitate.
Termenul-limita de depunere, la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice, a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale este 15 decembrie 2023”.

Ultimele articole