STATUL NU PLATESTE – Proiectul de lege care prevedea penalitati pentru situatia in care contribuabilii au de recuperat bani si ii primesc cu intarziere, respins in Senat (Document)

1078

UPDATE: 

Proiectul a fost respins in Senat.

Codul de procedura fiscala s-ar putea modifica, iar proiectul de lege este programat la vot in Senat luni, 19 iunie 2023. Daca legea va fi adoptata, statul va plati penalitati pentru fiecare zi in care nu restituie banii cuveniti contribuabilor, dupa expirarea termenului.

Potrivit proiectului, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul are dreptul la dobanda si penalitatea de intarziere din ziua urmatoare expirarii termenului de gratie, pana la data stingerii obligatiilor. Acordarea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere se face la cererea contribuabilului.
In cazul creantelor contribuabilului/platitorului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligatii fiscale de plati si care au fost stinse anterior anularii, romanii au dreptul si la dobanda si la penalitatea de intarziere incepand cu ziua in care a operat stingerea creantei fiscale individualizate in actul administrativ anulat si pana in ziua restituirii sau compensarii creantei.
Prevederile sunt aplicabile si pentru creantele fiscale ce au facut obiectul unei cereri de restituire, respinsa de organul fiscal, dar admisa definitiv de organul de solutionare a contestatiilor sau de instanta judecatoreasca.

​ Valoarea dobanzilor

Pentru situatia in care contribuabilii au de recuperat sume de la autoritatile fiscale, acestia sunt indreptatiti doar la dobanzi (0,02% pe zi). Pentru echitate, propunem ca autoritatile fiscale sa fie obligate si la plata penalitatilor de intarziere (0,01%). De asemenea, pentru situatile in care organul fiscal tergiverseaza rambursarea acestor dobanzi si penalitati, contribuabilul va fi indreptatit si la penalitatile mai mari de nedeclarare (0,08%), doar pentru perioada ulterioara cererii de rambursare”, se arata in expunerea de motive.

Ultimele articole