STATUL OFERA 150 MILIOANE EURO – Beneficiarii ajutorului sunt producatorii de materiale de constructii. Schema va fi comunicata Uniunii Europene
Guvernul va adopta o schema de ajutor de stat pentru industria materialelor de constructii, cu un buget total de 150 milioane euro. Ministerul Economiei, Stefan Oprea (foto), a prezentat Executivului, in prima lectura, proiectul Ordonantei de urgenta pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii.
Potrivit lui Oprea, masurile de sprijin vor contribui la cresterea productiei interne de materiale de constructii cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro si vor duce la scaderea importurilor si la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi mentinute locurile de munca din activitatile producatoare de materiale de constructii si din constructii, si se vor crea aproximativ 20.000 locuri de munca noi prin implementarea schemei de ajutor de stat.
Reducerea deficitului comercial
Schema de ajutor de stat propusa are ca scop sustinerea financiara a investitiilor private pentru infiintarea si/sau dezvoltarea capacitatilor de productie pentru produse si materiale de constructii. Finantarea va fi acordata pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de constructii, stimularea investitiilor in judetele mai putin dezvoltate si cresterea productiei interne de produse si materiale de constructii. Schema sprijin este una multianuala, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finantarii se realizeaza cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
Suma ce va fi alocata pentru anul 2023 este echivalentul in lei a 150 milioane euro. Beneficiarii vor fi intreprinderile constituite in baza Legii societatilor 31/1990. Investitiile finantate trebuie sa conduca la realizarea unei cifre de afaceri destinata activitatii de constructii intr-o proportie de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societatii.
Credit garantat de stat
Valoarea maxima a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investitiei. In cazul in care diferenta din valoarea investitiei neacoperita de ajutorul de stat nerambursabil se realizeaza prin creditare, statul garanteaza in proportie de 80% creditul utilizat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si prin Fondul Roman de Contragarantare (FRC), exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Potrivit ministerului Economiei, atat valoarea ajutorului de stat, cat si cea a garantiei pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale daca investitia este localizata in mediul rural sau in unul din ultimele 10 judete dupa PIB/locuitor.
Schema de ajutor de stat va fi comunicata Comisiei Europene prin Consiliul Concurentei, iar mecanismul si conditionalitatile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotarare de guvern, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.