STATUL INTARESTE DOMENIUL CONSTRUCTIILOR - Buget de 8 milioane euro. Beneficiarii (Document)
Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica proiectul privind acordarea unor ajutoare pentru cursuri de formare de scurta durata in domeniul eficientei energetice pentru cel putin 8.000 de specialisti si lucratori din sectorul constructiilor. Bugetul estimat este de 8.000.000 de euro, din finantarea PNRR.
Sprijinul acordat consta in finantarea nerambursabila din fonduri europene alocate Romaniei prin Mecanismul de redresare si rezilienta. Valoarea maxima a ajutorului de stat acordat unui beneficiar este de 500.000 de euro, echivalent in lei la cursul de schimb de la data semnarii contractului de finantare.
Beneficiarii ajutorului au obligatia mentinerii locului de munca pentru angajatii care participa la aceste cursuri de formare pentru o perioada de minimum 12 luni de la data absolvirii acestora, exclusiv pentru situatiile in care plecarea unui angajat nu se produce din culpa angajatorului.
Performanta energetica a cladirilor
Potrivit expunerii de motive, cursurile, care vor fi organizate in cele 8 regiuni pentru a asigura o acoperire cat mai uniforma pe intreg teritoriul Romaniei, constau in cresterea numarului de lucratori calificati si a competentelor profesionale in randul specialistilor in domeniul constructiilor, in sensul cresterii performantei energetice a cladirilor, pentru realizarea de constructii verzi si digitalizate. Pot beneficia de ajutorul de minimis sau de ajutor de stat intreprinderile din categoria intreprinderilor unice, microintreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii („IMM-uri”), intreprinderilor mari, intreprinderilor sociale, care desfasoara activitate economica in constructii.
Conditiile de eligibilitate
Sunt eligibile firmele care au ca angajati sau sunt infiintate de urmatoarele categorii de persoane, avand venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori (cu norma intreaga sau cu timp partial):
-inginer constructii civile, industriale si agricole;
-inginer instalatii pentru constructii;
-arhitect;
-verificator de proiecte atestat de MDLPA, cu drept de practica conform legislatiei in vigoare;
-expert tehnic atestat de MDLPA, cu drept de practica conform legislatiei in vigoare;
-responsabil tehnic cu executia, autorizat de ISC, cu drept de practica conform legislatiei in vigoare;
-diriginte de santier, autorizat de ISC, cu drept de practica conform legislatiei in vigoare;
-auditorul energetic pentru cladiri, atestat de MDLPA, cu drept de practica conform legislatiei in vigoare;
-lucratori care desfasoara activitati in sectorul constructiilor.
*Cititi aici expunerea de motive
*Cititi aici Proiectul
*Anexa