Statul ia, statul sa si dea. Vot pentru compensarea datoriilor companiilor (Document)
Consiliul Economic si Social condus de Bogdan Simion (foto) a avizat favorabil proiectul de lege pentru instituirea mecanismului de compensare a unor obligatii fiscale cu sume de recuperat din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate initiat de mai multi parlamentari UDMR. Initiativa legislativa aflata in Senat prevede ca datoriile firmelor ar putea fi compensate cu sumele pe care statul nu le-a platit si care reprezinta banii pentru concediile medicale.
Conform initiatorilor, prin aceasta initiativa se introduce un sistem care va permite intreprinzatorilor sa compenseze in cel mai scurt timp sumele pentru concediile medicale pe care le-au platit cu datoriile pe care le au, avand in vedere ca statul intarzie sa faca decontarea, acest lucru putand insemna si luni bune, timp in care angajatorii pot sa aiba dificultati financiare.
In expunerea de motive se arata ca astfel de cazuri echivaleaza cu creditarea statului de catre agentii economici, fara ca macar acestora sa li se cuvina dobanzi pentru sumele astfel blocate timp de luni de zile.
Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului, alaturi de proiectul de lege si avizul CES:
“Compensarea reprezinta o modalitate de stingere a creantelor reciproce, prevazuta in prezent la articolul 167 al Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Unul dintre principiile de baza ale compensarii este aplicarea sa numai in cazul in care obligatia fiscala/bugetara si creanta sunt administrate de aceeasi autoritate publica. Derogari au fost permise in circumstante clare, dictate de necesitati punctuale ale debitorilor- in conditiile in care au restante la plata unor obligatii fiscale, dar si statul are sume de rambursat - sau dictate de modificari legislative a caror aplicare a fortat compensarea intre bugete diferite.
Relatia actuala contribuabil - autoritati care gestioneaza componentele bugetului general consolidat se caracterizeaza prin blocaje cronicizate la nivelul agentilor economici in ceea ce priveste fluxul de incasari si plati, cauza originara in multe cazuri fiind chiar statul prin diversele
sale bugete si/sau autoritati, programe si scheme pe care le deruleaza.
Cel mai frapant exemplu il constituie indemnizatiile aferente concediilor medicale nerecuperate de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, situatie ce atrage imposibilitatea agentilor economici de a plati salariile angajatilor sau de a acoperi cheltuielile curente.n realitate, astfel de cazuri echivaleaza cu creditarea statului de catre agentii economici, fara ca macar sa li se cuvina dobanzi pe sumele astfel blocate timp de luni de zile”.