STATUL FACE PLATI IN AVANS – Beneficiarii, peste 800.000 de romani. Programul incepe in 16 octombrie

1281

sursa foto: facebook ministerul Agriculturii

Guvernul a aprobat o Hotarare privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si al platii pentru tinerii fermieri.


Actul normativ aproba acordarea in avans a platilor in cadrul schemelor de plati directe din sectorul vegetal, incepand cu data de 16 octombrie 2022, intr-un procent de maximum 70%. Peste 800.000 fermieri vor putea beneficia de aceste forme de sprijin.

Cuantumurile pentru platile directe in sectorul vegetal sunt:

-schema de plata unica pe suprafata (96,2796 euro/ha);
-plata redistributiva pentru intervalele intre 1 ha si 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) si peste 5 ha si pana la 30 ha, inclusiv (48,7184 euro/ha);
-plata pentru inverzire (58,5308 euro/ha);
-plata pentru tinerii fermieri (48,1398 euro/ha).

Sumele necesare pentru aplicarea platilor directe in sectorul vegetal, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricola, se asigura din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Plata in avans se va acorda incepand cu data de 16 octombrie 2022.

Am avut in vedere, inca de la preluarea mandatului de ministru, sa solicit Comisiei Europene acordarea avansului din subventiile la hectar intr-un procent mai mare de 50%. Fermierii s-au confruntat cu un an agricol atipic, motiv pentru care am facut toate demersurile necesare, astfel incat sa venim in sprijinul lor. Oficialii europeni au decis ca statele membre pot plati avansuri de pana la 70 % in cazul platilor directe pentru anul de cerere 2022”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea (foto).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole