Grid star
analize

Statele Unite, prima victima a razboiului cu scleroza

Un razboi purtat pe mai multe fronturi. Si pierdut pe toate. Declansat la Washington. Nu doar in batalia pentru Casa Alba. Si cu efecte la nivel planetar. Astazi se schimba stafeta. Un conducator de 74 de ani ii cedeaza, de voie de nevoie, locul unuia de 78 de ani. Dar nu la cei doi ma refer in primul rand. Ci la sistem. Un sistem care ne-a adus in aceasta situatie este el insusi sclerozat. Efectele sclerozei se extind pretutindeni.

Donald Trump a pierdut. Pe toata linia. Invingatorii sunt multinationalele, care actioneaza la nivel global, iar strategul sef al acestora, in plan simbolic, daca nu in plan real este George Soros. Un om de 90 de ani. A fost o infruntare cum nu s-a mai vazut. Si care, intr-un fel sau altul, va continua.

Cei trei, Donald Trump, Joe Biden si George Soros au purtat o batalie de titani, fiecare dintre ei fiind insa extrem de vulnerabil. Batalia care s-a extins la nivel planetar, asemanatoare bataliilor din Olimp, care au reverberat pe pamant, a fost doar aparent purtata intre cei cei trei corifei. In realitate, am asistat la zbaterea unei puteri sclerozate.

America si-a pierdut elasticitatea. America si-a pierdut dinamismul. America nu mai are capacitatea de a se reinventa. si urmeaza sa-si cedeze – daca nu a si facut-o deja – pozitia de unic si atotputernic lider mondial. O America sclerozata nu putea plasa in arena decat personaje pe masura. Sa analizam din aceasta perspectiva o administratie care paraseste astazi ringul cu o valiza atomica dezactivata si o a doua administratie care primeste in mainile presedintelui ei o valiza atomica cu cod activat. Si sa vedem cum va arbitra George Soros in continuare lucrurile. Daca va mai avea ce arbitra.

Donald Trump a pierdut. A suferit o infrangere umilitoare. Care a fost omologata. De aceea, nu mai are absolut nico importanta acum, decat cel mult pentru istorici, daca la capatul acestei aventuri de tip hollywoodian se va vorbi sau nu despre o uriasa frauda electorala. Oricum, cei doi protagonisti, Biden si Trump au acuzat fiecare, in felul lor, faptul ca alegerile au fost furate. La acest capitol insa, pentru moment, putem pune punct. Trump a pierdut, pentru ca deschis mult prea multe fronturi si a facut-o mult prea abrupt. Fara diplomatie. Fara abilitate. A confundat America cu un trust. Care poate fi condus dupa alte reguli. Mai putin sofisticate. Mai rudimentare. A atacat la radacina un sistem national osificat. A incercat sa schimbe intr-un interval record, fara a-si asigura spatele cu aliati pe masura, un intreg sistem. Lipsit de elasticitatea necesara. Anchilozat. In numai patru ani, America a incheiat un proces dramatic, prabusindu-se sub propria greutate. In interiorul unui zid imaginat, dar nerealizat, slava Domnului, cu Mexicul.

Si, tot simultan, in plan extern, a facut tentativa de a intoarce pe dos ordinea mondiala. Asa cum era ea statornicita. Legat de provocarea climaterica. Legat de dosarul iranian. Lega de China, care in ultimii ani a devenit cel mai important partener economic al Statelor Unite. Legat de Uniunea Europeana, confiscata de Germania, pana la Trump cel mai important partener politic al Statelor Unite. Si, in fine, Donald Trump a raspuns cum a raspuns provocarilor din explozivul dosar iranian. A rupt un tratat cu Iranul, semnat de reprezentantii multor state si care ar fi putut pune capat unui pericol nuclear major. Tot la acest capitol sa consemnam si esecul extrem de grav al tentativelor lui Trump de a ajunge la o intelegere cu Kim Jong-Un, liderul maxim al Coreei de Nord.

Astazi, in Salonul Oval se instaleaza Joe Biden. Care a privit neputincios cum pe ultima suta de metri si chiar in utima zi, Donald Trump a acordat zeci de gratieri federale. Joe Biden se instaleaza la Casa Alba intr-un oras capitala a lumii, aflat practic sub asediu. O dovada cat se poate de palpabila si cat se poate de vizibila ca America se afla intr-un razboi. Pe care nu se stie prea bine daca nu cumva l-a si pierdut. Se insurubeaza in jiltul din Salonul Oval, in timp ce bursele asiatice cresc amenintator, iar dolarul scade la fel de amenintator.

Nu stim ce se va intampla in viitor cu Donald Trump. Pentru moment, el isi ia vacanta in proprietatea sa din Florida. Si nu stim nici cum va face fata Joe Biden, exponentul partidului democrat, modului de-a dreptul agonizant in care isi traieste aceste clipe puterea tuturor fagaduintelor din ultima suta de ani. De fapt, cine va conduce prin casa Alba Statele Unite de-acum incolo? Va fi Joe Biden? Si daca da, pentru cat timp? Va fi capabil sa-si duca pana la capat mandatul? si cum? Cum va acoperi el ingrozitoarea falie creata intre cele doua Americi? Cine va conduce de fapt? El sau George Soros, liderul mondial al neomarxistilor? Iar George Soros, biologic vorbind, pentru cat timp va mai putea stabili mersul trenurilor?

Mai conteaza oare ca, in aceasta conjunctura dramatica, Romania continua sa isi imagineze ca este unul dintre principalii aliati al Statelor Unite? Iar aceasta alianta, cata e, va continua in acelasi fel? Respectiv pe teatrele de lupta mentinute de America in lume, pe cheltuieli destinate inzestrarii Armatei Romane cu echipamente de mana a doua sau pe terenul energetic, unde suntem gata in continuare sa ne daruim cu larghete resursele? Eu cred ca raporturile de forta din lume se schimba in mare viteza. Inclusiv in ceea ce ne priveste.

Sursa: Corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani