Grid star
analize

Spulberarea banilor europeni

Analiza lui Sorin Rosca Stanescu

De mai multe ori, premierul Ungariei, Viktor Orban, a rabufnit, solicitand insistent din partea Uniunii Europene un bilant financiar. Pe buna dreptate! Si nu a fost singurul. Acum, in preajma alegerilor, ar fi de bun simt ca, in numele UE, Ursula von der Leyen sa prezinte bilantul. Sau sa o faca Orban, dupa ce preia presedintia rotativa a Consiliului.


Un prieten anti-suveranist, europenist convins – am si astfel de prieteni – mi-a trimis mai multe mesaje prin care a sustinut ca Romania are uriase beneficii financiare de pe urma apartenentei ei la Uniunea Europeana. Si mi-a vehiculat doua cifre neverificate de nimeni aflate in circulatie. Cat am platit sub forma de contributie anuala si cat am incasat. Din aceasta perspectiva, invocata frecvent, dar neverificata niciodata, fara doar si poate Romania este un beneficiar net al apartenentei ei la UE. Numai ca daca e sa facem asemenea afirmatii si sa le mai si sustinem, atunci un asemenea rationament se cuvine a fi verificat la milimetru. Si, in definitiv, ceea ce nu fac – nu stim de ce – Comisia sau Parlamentul European, putem face pana la urma noi insine.

Inainte de a intra in detalii, fac precizarea ca ma numar printre cei care s-au luptat ca Romania sa devina membru UE cu drepturi depline. Intrucat nu este membru cu drepturi depline UE, a se vedea "diferendul Schengen”, eu unul ma mai lupt si in continuare. La fel ca si cei mai multi dintre suveranisti, nu doresc sa parasim Uniunea Europeana, ci doar sa dobandim un stat egal cu al celorlalte state. Cele din nucleul dur.

Pentru a trage linie si a face o socoteala dreapta, nu este suficient sa preluam otova afirmatiile unor propagandisti, in general progresisti, deci neomarxisti, care ne arata cum a crescut Romania in ultimele decenii, cum a fost redus la unele capitole semnificative decalajul dintre noi si alte state europene, care nu au cunoscut comunismul si cum ar fi saltat nivelul de trai al populatiei. Un asemenea tip de bilant este total fals. In esenta, este fals pentru ca, fiind scosi din groapa comunista, in care tot Occidentul ne-a lasat sa putrezim decenii la rand, adoptand capitalismul, chiar si in formele lui cele mai rele, era cat se poate de firesc ca Romania sa creasca economic.
O crestere economica nu stim la ce nivel, dar s-ar fi produs cu certitudine chiar si daca ramaneam in afara spatiului UE. Vezi de pilda cazul Serbiei. Care a mai si fost partial distrusa de un razboi. Important de vazut este insa de ce am ramas pana la urma in coada clasamentului european, fiind al optulea stat ca marime si unul dintre cele mai bogate.

Cei care pot sa clarifice aceasta situatie, fie ca sunt suveranisti, fie ca sunt anti-suveranisti, fie ca sunt progresisti, fie ca sunt anti-progresisti, trebuie sa raspunda in mod obligatoriu la urmatoarele intrebari:

1). Care a fost contributia financiara exacta a Romaniei, in sume varsate an de an in Trezoreria UE?

2). Cati bani a folosit efectiv Romania din sumele pe care Uniunea Europeana ni le-a acordat in mod gratuit pentru a ne dezvolta in intreaga perioada de la aderare si pana acum?

3). Cati bani am accesat cu dobanda in acelasi interval de timp?

4). Care este valoarea asset-urilor la care guvernantii nostri au renuntat in beneficiul unor state europene, a unor multinationale europene sau pur si simplu a unor societati comerciale? La acest capitol, ne referim la tot ceea ce inseamna infrastructura, care de regula in statele civilizate ramane in proprietatea acestuia sau, daca se privatizeaza, se privatizeaza exclusiv in beneficiul unor societati parte a economiei nationale.

5). Cat din ceea ce trebuia sa impozitam in ceea ce priveste beneficiile societatilor europene inregistrate in Romania nu am impozitat?

6). Care este valoarea fondului forestier, a terenurilor arabile, a bogatiilor continute in subsolul Romaniei sau in platoul continental al Marii Negre, pe care le-am instrainat, si care a fost pana la urma beneficiul statului roman?

7). Si, nu in ultimul rand, este necesar sa stim ce pierderi am inregistrat in ceea ce priveste forta de munca supercalificata, calificata si necalificata exportata in spatiul Uniunii Europene si care este diferenta dintre aceste pierderi anuale si sumele de bani tot anuale, care au venit in Romania de la concetatenii nostri care muncesc in spatiul european?

Cand vom avea raspunsul la aceste intrebari, abia atunci vom putea trage linie si abia atunci vom putea vorbi in cunostinta de cauza despre statutul nostru real ca membru UE si despre beneficiile pe care le realizam functionand in aceasta piata unica. Dupa ce vom face acest bilant, toata lumea va putea sa observe ca suveranistii au dreptate atunci cand, pledand pentru un rol mai activ al Romaniei in interiorul Uniunii Europene, solicita insistent, pe de-o parte, un tratament egal cu cel de care beneficiaza statele din nucleul dur, putere de decizie egala si, pe de alta parte, un audit cat se poate de sever al cheltuielilor, multe nesabuite, pe care le fac atat birocratia bruxelleza, cat si reprezentantii structurilor de comanda UE.

Sursa: corectnews

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani