SPRIJIN PENTRU ROMANII CARE NU POT PLATI – Ce pot face cei care au acumulat datorii si nu le mai pot face fata. Procedura
Romanii care au luat credite, au acumulat datorii si nu le mai pot face fata, pot apela la procedura de insolventa a persoanelor fizice. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), prin aceasta procedura este reglementata situatia in care datoriile persoanelor fizice pot fi reesalonate pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire inca 1 an.
In contextul maririi dobanzilor bancare si interbancare si al cresterii inflatiei din ultima perioada, ANPC anunta ca vine in sprijinul persoanelor fizice aflate in imposibilitate de plata.
Astfel, prin Directia de Insolventa a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii si nu le mai pot face fata, pot apela la procedura specifica, de insolventa a persoanelor fizice, prevazuta de Legea nr. 151/2015.
ANPC anunta ca in cadrul intalnirii periodice a Comisiei de Insolventa la Nivel Central – organism care reuneste reprezentanti ai ANPC, ai Ministerelor de Finante, al Muncii si Protectiei Sociale, al Justitiei si Oficiulului National al Registrului Comertului -, care s-a desfasurat pe 10 august 2022, cu participarea vicepresedintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate conditiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 si posibilitatile amendarii acesteia, in viitoarea sesiune parlamentara.
Procedura de insolventa
"Prin procedura de insolventa a persoanelor fizice, este reglementata situatia in care datoriile persoanelor fizice pot fi reesalonate pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire inca 1 an.
Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmaribile si nu se incadreaza pentru procedura pe baza de plan de rambursare, pot opta pentru procedura prin lichidare de active.
Persoanele fizice care au peste varsta standard de pensionare si au pierdut jumatate sau total capacitatea de munca, pot beneficia de stergerea datoriei, in cazul in care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.
Persoanele interesate sa acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC, la linkul https://anpc.ro/ce-este-insolventa-persoanelor-fizice/ sau pot lua legatura cu birourile teritoriale de insolventa din cadrul comisariatelor judetene pentru protectia consumatorilor”.