SPRIJIN FINANCIAR PENTRU ANGAJATORI SI ANGAJATI – Ordonanta a fost aprobata de Guvern. Se aplica pana la sfarsitul anului. Iata ce prevede

687

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, prelungirea, pana la 31 decembrie 2022, a aplicarii masurii de sprijin financiar pentru reducerea timpului de munca, destinata atat angajatorilor, precum si altor entitati economice care se confrunta cu diminuarea productiei ca urmare a crizei economice de la nivel international, generata de cresterea inflatiei si de scaderea puterii de cumparare, dar si in contextul conflictului armat din Ucraina.

Programul Kurzarbeit a fost initiat de Guvern in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aplicandu-se pe perioada starii de urgenta/alerta, dar si timp de 3 luni dupa incetarea acesteia, respectiv pana la data de 8 iunie. Pentru a asigura in continuare mentinerea locurilor de munca si pentru prevenirea cresterii somajului, ordonanta de urgenta adoptata prevede acordarea in continuare a indemnizatiei de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariatilor afectati de reducerea timpului de munca cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca.

Indemnizatia, suportata de angajator, iar ulterior decontata

Indemnizatia este suportata de angajator, se achita la data platii salariului lunii respective si se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Potrivit ministerului Muncii, vor putea solicita acest sprijin angajatorii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
-masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
-reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta, respectiv 2019;
-in situatia in care nu se inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia in calcul diminuarea productiei realizate in luna pentru care se solicita aplicarea masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a productiei din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta.

41,5% din castigul salarial mediu brut

De asemenea, in scopul diminuarii riscului de excluziune sociala a celor care sunt activi economic, dar aflati si in situatia de a-si inceta activitatea, actul normativ mai prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale pentru profesionistii prevazuti de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, potrivit Legii nr. 8/1996, si pentru persoanele cu conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005>

1 comentariu la “SPRIJIN FINANCIAR PENTRU ANGAJATORI SI ANGAJATI – Ordonanta a fost aprobata de Guvern. Se aplica pana la sfarsitul anului. Iata ce prevede

  1. Pai asta cam înseamnă că privațiisteaini(ca pentru ei e asta) care au luat gratis sau pe nimic de la stat(„investitorii” lui Dragu)după ce ca primesc „ajutor” de la stat , statul le mai plătește și muncitorii(un fel de bugetari).Pai pentru cei care muncesc pentru tara asta nu sunt bai dar sunt pt strainii care nu plates taxe și scot banii afara.Noi suntem normali sa acceptam asta ?(pana nu ne baga ăștia și politie străină-uxrainiana care sa dea în noi fără mila-).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole