SPECULA IN ROMANIA – Premierul Ciuca a fost informat. Masurile (Document)
Specula in Romania, este documentul care s-a aflat joi, 22 aprilie 2022, pe masa premierului Nicolae Ciuca, in cadrul sedintei de Guvern. Este vorba despre o nota intocmita de ministerul de Finante.
Astfe, se doreste initierea unui act normativ care sa combata specula din comert. Propunerea de sanctionare pentru aceasta contraventie este amenda de la 0,1% - 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii, dar nu mai putin de 10.000 lei pentru contraventiile savarsite de intreprinderi.
Potrivit Notei luata in discutie, masurile de combatere a fenomenelor speculative pot avea caracter contraventional ori administrativ, in anumite conditii, pe perioade determinate de timp, in vederea asigurarii bunei functionalitati a pietei produselor si serviciilor si a unui nivel adecvat de protectie a consumatorilor cu privire la practicile comerciale care pot aduce atingere intereselor economice ale acestora.
Si asta in vederea garantarii existentei unui mecanism care sa asigure posibilitatea combaterii practicilor de majorare nejustificata a preturilor din partea operatorilor economici in situatii exceptionale, cum ar fi starea de urgenta, stare de alerta, starea de mobilizare partiala sau totala a fortelore armate, stare de razboi, stare de asediu sau alte situatii de criza identificate explicit printr-un act normativ.
Concurenta neloiala
In document se arata ca este definita drept fapta de concurenta neloiala "practicarea unor preturi nejustificat de mari, limitarea productiei sau a vanzarilor, acumularea de marfuri de pe piata interna in scopul crearii unui deficit pe piata si revanzarii lor ulterioare la un pret crescut in mod artificial in perioadele in care sunt identificate situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, pentru listele de produse identificate ca fiind in situatie de risc speculativ prin act normativ la nivel de hotarare emis de Guvernul Romaniei. Autoritatile abilitate vor stabili, prin instructiuni, procedura rapida pentru instrumentarea contraventiei”.
Sanctiunile
Propunerea de sanctionare este amenda de la 0,1% - 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii, dar nu mai putin de 10. 000 lei pentru contraventiile savarsite de intreprinderi:
"ANAF va pune la dispozitie, in vederea definitivarii proiectului de act normativ,o analiza a evolutiei preturilor, cu titlu de exemplu, pentru masti si ulei, plecand de la producator, pana la consumatorul final. Facem precizarea ca o prima forma a proiectului elaborat de catre Consiliul Concurentei a fost inaintat Ministerului Finantelor si Ministerului Economiei, in vederea analizarii acestuia, urmand ca cele trei institutii initiatoare ale acestui act normativ sa se puna de acord asupra variantei finale si sa prezinte in proxima sedinta a Guvernului forma consolidata si insusita de catre initiatori a proiectului de ordonanta de urgenta privind combaterea actiunilor speculative si modificarea unor acte normative-in prima lectura”, se mai arata in document.