Grid star
business capital

SPECIALISTII II TAIE ARIPILE LUI CITU – Revenirea in V anuntata de Citu, privita cu scepticism de analistii economici

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat pe primele noua luni ale anului 2020 cu un deficit de 67,27 miliarde de lei (6.36% din PIB in 2020 fata de 2,55% in aceeasi perioada a anului trecut), a anuntat marti, 27 octombrie, Florin Citu, ministrul de Finante. Deficitul lunar pe septembrie este cel mai mare din 2020 si posibil din toata istoria Romaniei, asta in ciuda faptului ca veniturile totale pe luna trecuta au fost de circa 26,4 miliarde de lei, mai mari cu 7,6% fata de septembrie 2019. Deficitul bugetar estimat pentru finalul anului este de 91 miliarde de lei, aproximativ 8,9% din PIB.

Romania trece alaturi de economia globala prin cea mai mare criza din ultimii 100 de ani. Nu o spun eu, o spun toti cei care se uita azi la economiile globale. Si totusi, tot ei spun, si din ce in ce mai multi vin si confirma, Romania va trece peste aceasta perioada cu o situatie mult mai buna decat o estimau toti analistii, Comisia Europeana si altii. Si scenariul de baza, revenirea in V, este un scenariu care va fi confirmat si este confirmat de date. Dupa 9 luni de zile, executia bugetara arata un deficit de 6,36% din PIB, sau daca vreti in cifre 67,27 miliarde lei”, a declarat ministrul Citu citat de Agerpres.

Deficitul vine pe fondul crizei economice Covid care a lovit incasarile si a dus la cheltuirea mai multor bani de catre stat si ca sprijin pentru economie.

Sunt multe semne de intrebare si parerea mea este ca toata lumea vrea sa fie optimista si vrea sa spuna ca am depasit perioada cea mai grea, dar cred ca trebuie sa fim cu picioarele pe pamant si sa intelegem ca nici din punctul de vedere al pandemiei inca nu vedem imbunatatiri. Nu as putea fi extrem de optimist sa spun ca avem o revenire.“,a declarat pentru Ziarul Financiar Aurelian Dochia, analist politic.

E clar ca e V, problema este cat de repede revenim la activitatea economica dinainte de criza. Am avut o cadere brutala si ar fi o catastrofa sa ai revenire in alta forma decat V“, a spus si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, citat de Ziarul Financiar.

Mai mult de jumatate din deficitul inregistrat in primele noua luni ale anului, respectiv 37,12 miliarde de lei (3,51% din PIB), reprezinta facilitati fiscale, investitii si cheltuieli exceptionale pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, potrivit Ministerului Finantelor.

Circa 16,15 miliarde de lei din deficit (1,6%) vine din amanarea platii taxelor de catre contribuabili.

Tot mai multe semne de intrebare

In pofida optimismului ministrului de Finante, analistii economici cred ca apar mai multe semne de intrebare in privinta revenirii economice, in conditiile in care situatia medicala s-a inrautatit:

Jumatate, 3,51% din PIB sau 37,12 miliarde lei sunt sume care au ramas la agentii economici. Nu au ajuns la buget dar sunt la companii sa le foloseasca dupa cum doresc. Au ramas acolo prin facilitati fiscale, investitii, cheltuieli exceptionale pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19. Avem 16,15 miliarde lei ca urmare a amanarii platilor unor obligatii fiscale. 3,22 miliarde lei sunt TVA restituiti mai mult decat anul trecut”, a spus Citu, intr-o declaratie de presa.

Practic, incasarile din primele 9 luni ale anului au fost in suma de 227,72 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de 294,99 miliarde de lei (plus de 38,9 miliarde fata de cheltuielile la 8 luni 2020). Din acestea, cheltuielile cu salarii in sistemul public (80,99 miliarde de lei) si asistenta sociala (104,01 miliarde de lei) s-au ridicat la 185 miliarde de lei, 72,07 miliarde de lei, plus 6% fata de perioada similara din 2019) si asistenta sociala (91,14 miliarde de lei, plus 22%) s-au ridicat la 163,21 miliarde de lei, 81% din toate incasarile, inclusiv sumele intrate de la UE, de 16,04 miliarde de lei (plus 44,2% fata de primele 9 luni din 2019). Mare parte din platile cu asistenta sociala sunt pensiile.

Mai detaliat, potrivit MFP, cresterea deficitul bugetar aferent primelor noua luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata, pe partea venituri, de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in perioada martie-septembrie datorita crizei, precum si ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada crizei (16,15 miliarde lei), de cresterea cu 3,22 miliarde lei a restituirilor de TVA, fata de nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2019, pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat, precum si de bonificatiile acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit si a celui pe veniturile microintreprinderilor, in valoare de 0,57 miliarde lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 6,83 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 10,35 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 294,99 miliarde lei au crescut in termeni nominali cu 15,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 3,8 puncte procentuale de la 24,1% din PIB 2019 la 27,9% din PIB in 2020.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani