SPANIA INVESTESTE MASIV IN REVIGORAREA TURISMULUI – Guvernul spaniol a pregatit un pachet de peste 4 miliarde euro pentru revirimentul sectorului turistic, puternic lovit de criza COVID-19
Autoritatile din Romania ar trebui sa ia exemplu de la cele din Spania, care deja au pus deoparte o suma consistenta pentru revigorarea turismului – un sector puternic lovit de criza economica provocata de pandemia COVID-19.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez (foto) a anuntat joi, 18 iunie 2020, un pachet de 4,25 miliarde euro gandit sa impulsioneze turismul.
„Vestea buna este ca, datorita evolutiei pandemiei, am putut sa facem progrese in materie de deschidere a granitelor”, a afirmat Sanchez, citat de Bloomberg, cu referire la ziua de duminica, 21 iunie 2020, cand circulatia de la frontierele Spaniei va fi din nou complet libera.
Alt sector economic pe care guvernantii de la Madrid se straduiesc sa il ajute este cel auto. Premierul Sanchez a anuntat deja zilele trecute un pachet de 3,75 miliarde euro pentru industria automobilelor.
Cu toate acestea, directorii din turism si din segmentul auto nu sunt multumiti, aratand ca desi programul guvernamental de garantare a imprumuturilor (in valoare de 100 de miliarde de euro) a fost vital pana acum, mai este nevoie de ajutor pentru muncitorii pe care patronii au fost nevoiti sa-i trimita in somaj tehnic.
Pachetul de 4,25 miliarde de euro include o transa anuntata anterior de 2,5 miliarde de euro din programul guvernamental de garantare a creditelor, care poate fi utilizat exclusiv de companii din industria turismului. Noile masuri includ 200.000 de euro pentru recomandari privind curatenia si alte masuri de siguranta si 859 de milioane de euro constand in imprumuturi pentru consolidarea digitalizarii companiilor de turism, utilizarea energiei regenerabile si modernizarea instalatiilor.
Pachetul include, de asemenea, un moratoriu privind plata imprumuturilor ipotecare pentru unele companii turistice.
Asociatia Hostelurilor din Spania s-a aratat nemultumita de anuntul Executivului, deoarece, printre altele, ajutorul guvernamental nu include bonuri turistice pentru a incuraja spaniolii sa isi cheltuiasca banii la restaurante si hoteluri din propria tara.
Peste 80 de milioane de turisti au vizitat Spania anul trecut, ceea ce o face una dintre cele mai populare destinatii de calatorie din lume. Lovitura pentru un sector atat de crucial din partea pandemiei este unul dintre motivele pentru care economia Spaniei se va contracta mai mult decat majoritatea vecinilor ei europeni. In cel mai rau scenariu, banca centrala spaniola prognozeaza un declin de pana la 15% in acest an.