Grid star
antreprenoriat

SOLUTII URGENTE PENTRU SALVAREA HORECA -TransilvaniaFoodSummit 2021, 8-10 decembrie, Cluj

TransilvaniaFoodSummit 2021 are loc la Cluj in perioada 8-10 decembrie. Foodbiz.ro si Agrostandard.ro publica declaratiile mai multor specialisti, printre care se numara presedinte HoReCa Cluj-Napoca, Stefan Gadola, presedintele Federatia Industriei Hoteliere din Romania, si altii, care au vorbit despre industria ospitalitatii.

Clujul este la nivelul anului 1994 in materie de turisti, a declarat Stefan Gadola. Potrivit acestuia, in Cluj, au ajuns anul trecut doar 804 turisti straini, desi orasul este si centru de afaceri. Presedintele HoReCa Cluj a amintit ca si domeniul festivalurilor are de suferit.

Iata declaratiile facute:

Cornel Catoi, rector USAMV Cluj-Napoca:

“Eu cred ca cel putin jumatate dintre angajatii ANPC Cluj sunt absolventi ai USAMV. Chiar seful agentiei locale de la Cluj, cred ca este absolvent de Medicina Veterinara. Din pacate, toti debutantii au salarii mici, 2.000-2.500 lei, dar care vor creste pe masura vechimii. Orice absolvent poate alege sa obtina un echilibru intre volumul de munca si salarizare. Universitatile pot veni in intampinarea cererii de resursa umana la solicitarea oricarui partener.”

Stefan Gadola, presedinte HoReCa Cluj-Napoca:

Clujul este la nivelul anului 1994 in materie de turisti. In Cluj, au ajuns anul trecut doar 804 turisti straini, desi Clujul este si centru de afaceri, este incredibil! Si domeniul festivalurilor are de suferit. Sunt multi artisti care au avut de suferit in ultimii 2 ani.
In strainatate lucrurile sunt cu totul altfel in domeniul restaurantelor. Probabil ca in Romania gradul de vaccinare a afectat activitatea restaurantelor. Daca va plimbati prin Cluj, dupa ora 9 vedeti orasul gol, este straniu. Inchiderea restaurantelor la ora noua a afectat foarte mult activitatea restaurantelor. Speram sa revenim la o normalitate. Cat priveste forta de munca, multi angajati din Horeca au plecat in alte domenii unde exista stabilitate. Am fost in Delta si la hotel toti angajatii erau din alta tara, vietnamezi, thailandezi. Si in alte domenii criza fortei de munca este prezenta, mai ales pentru personal calificat. Simt ca nu mai avem scoli, cel putin in Horeca. In primul rand, nu avem pregatirea profesionala, apoi din pacate avem o concurenta neloiala din partea statului. Salariile de la stat concureaza cu cele pe care le dau privatii in functie de posibilitatile afacerii. Acest lucru nu este foarte bun.Ceea ce putem face este sa le oferim un salariu decent, dar sa aiba o pregatire profesionala buna care sa aduca plus valoare”.

Calin Ile, presedinte Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR):

“Toate tarile trec prin ceea ce trecem noi. Perspectivele sunt insa promitatoare pentru zona Clujului. Exista o incredere fata de aceasta zona. Venim dupa 2 ani de lupta la baioneta ca sa salvam industria aceasta. Cred ca am iesit din asta mai uniti, mai eficienti. Va dura foarte mult pentru a reda clientilor increderea de a consuma. Trebuie sa facem fata crizei energetice si a fortei de munca. Daca criza energetica este temporar, la criza fortei de munca trebuie noi sa fim mai atractivi pentru tineri. Digitalizarea si sustenabilitatea sunt cele doua directii catre care se indreapta industria noastra. Noi nu vindem camere sau farfurii, ci o stare de bine.
De aceea suntem o industrie a zambetelor. (…)Tocmai am lansat un ghid al intreprinderilor hoteliere, o analiza pentru cei care vor sa investeasca in industria noastra. Romanii care sunt in structura board-urilor europene foarte rar se ofera sa gazduiasca ei evenimente internationale. Aceste evenimente trebuie sa aiba si un aspect de show. Nu e doar conferinta in sine. Promovarea trebuie facuta uniti, nu disparati in mai multe proiecte. Trebuie sa promovam sub o umbrela mare Romania. Mai este lipsa acelor persoane care sa faca un pas in fata. Avem nevoie de oameni curajosi pentru a promova Romania. Stau si ma intreb acum care vor fi rezultatele prezentei Romaniei la targul de la Dubai. Nu cred ca exista o strategie nationala de promovare”.

Adrian Oros, senator, fost ministru al Agriculturii:

"Asa este peste tot. Varfurile trag caruta, unii se fac ca imping, iar cei mai multi stau in caruta. Concluzia este ca si in Romania se poate. Avem oameni valorosi pe care trebuie sa-i gasim si sa-i punem laolalta. Avem nevoie de seriozitate si, mai ales, de incredere pentru a ne regasi speranta”.

Valeriu Tabara, presedinte ASAS:


“Horeca exprima o stare a societatii, daca ai terasele goale inseamna ca sistemele sociale sunt blocate. Horeca este expresia starii societatii. Polonezii finanteaza de la stat transportul carnii de pasare. Noi avem cele mai performante sisteme de productie a carnii de pasare. Si la ce ne-a folosit?”.

Radu Hanga, presedinte Consiliul de Administratie BVB:

Ne dorim sa iesim din zone care stiu ce inseamna piata de capital si sa mergem catre zone care au nevoie de Bursa de Valori Bucuresti. Lumea incet. incet se schimba. Dispar meserii, apar meserii, ajungem sa traim mai multe vieti intr-una. Este putin probabil sa mai putem folosi la 60 de ani ceea ce am invatat la 22. Pentru a vedea produse romanesti pe rafturi, este nevoie de trei elemente – educatia, pentru ca trebuie sa stim sa le facem, doi – finantarea, iar aici banca te intreaba cati bani ai tu. Deci companiile trebuie sa fie inainte capitalizate. Al treilea lucru pe care il stim cu totii este promovarea. Si aici intervine o zona neglijata a pietei de capital. Cand te listezi la bursa, te urci pe o scena. Bursa, mai ales in vestul Europei, este o oglinda a economiei. Sunt companii din sectoare cu un avantaj economic pentru Romania, precum agricultura, pe care ne asteptam sa le vedem listate la bursa”.


Andrei Oltean, director de dezvoltare Irum:

‘’Avem o fabrica integrata, de la turnatorie, la asamblare are toate procesele tehnice ca sa produca un utilaj. Trendul este invers fata de cel de la nivel international, unde marii producatori opteaza pentru externalizare. In 2010, am intrat pe piata utilajelor agricole, practic in alta liga. Am cautat o colaborare, astfel incat produsul sa fie si vandabil. Initial,, am inceput colaborarea cu o companie din Belarus. Primele prototipuri au fost niste esecuri. Ne- am dat seama ca avem un centru de cercetare si dezvoltare. Am lansat in 2015 acest centru de cercetare si dezvoltare. Am reusit sa repatriem cativa ingineri romani care lucrau in Italia si Germania. Dupa doi ani am reusit sa finalizam primul nostru model. Vrem sa ne dezvoltam pas cu pas, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. La utilaje forestiere, suntem unii dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial. In zona agricola, avem o productie de 500-600 tractoare, iar pe silvic 200-250 utilaje pe an’’.

Cristina Lorent, TVR International:

“In promovare, se investeste foarte putin. Un produs de foarte buna calitate cu o promovare slaba poate creste foarte greu. Nu ne promovam pentru ca nu stim sa ne promovam. Nu exista oameni care sa vorbeasca in public si nu sunt scoliti pentru aceasta. Numarul evenimentelor cu prezenta fizica le numaram pe degetele de la o mana”.

Stefan Padure, APAR:

“Exista o concurenta neloiala, dar nu neaparat din zona statului, cat din zona gri. Bacsisul, o componenta esentiala in industria noastra, in UE este reglementat, in Romania nu este reglementat, ceea ce din start ne creaza un handicap. Din pacate, avem doar 9 produse protejate la nivel european in timp ce tari precum Italia, Franta au jumatate dintre produsele inregistrate la nivel national. Ei finanteaza costul de 35% rezultat in urma drumului de la fabrica la raft. Astfel, se produc dezechilibre in piata. Singura tara care nu finanteaza acest segment este Romania.Masa uriasa de oameni din spatele ministrilor distruge sistemul. Mi-e frica de interventiile personalului public care blocheaza. Nu poti face absolut nimic cu acest personal care blocheaza. Eu cred ca putem face o discutie cu colegii din Austria, Italia, Spania. Vom face o intalnire cu Copa-Cogeca prin martie-aprilie, este un eveniment extrem de important unde este necesara prezenta fizica.”

Marcelus Suciu – CEO Grupul Marty Restaurants

‘’Situatia este dezastruoasa la firul ierbii, cu comisii, agentii, bani blocati. Ma cuprinde o lehamite. Inotam intr-o mare de incertitudine cand vine vorba de fonduri guvernamentale. Ne confruntam cu criza fortei de munca, cresterea pretului produselor. Ne pierdem intr-o zona de vorbe frumoase, dar nu inteleg care e zona pragmatica. Vreau sa vad niste lucruri pragmatice: 1, 2, 3. Avem lanturi mari de productie, unde este dezastru. Am vrea sa redam demnitate, valoare fermierului roman.
Avem produse minunate care ar trebui sa fie platite corect. Nu stiu daca business-ul vechi de a face ospitalitate va mai fi de actualitate. Vor fi operatori care vor satisface nevoia de a umple stomacul. Dar partea de ospitalitate, de restaurant pentru suflet trup si minte, acele restaurante trebuie sa ofere altceva si anume experienta. Omul vine cu banii lui munciti din greu si mi-i da mie pentru ridicare sufleteasca intr o lume sumbra, nu este vorba doar despre mancare’’.

Narcis Pintea, Nar-cheese:

“Avem ferma noastra proprie, cu 45 de bivolite si 30 de vaci. Am inceput in 2019 sa facem telemea, branza, branzeturi maturate. Am bagat recent si iaurtul in produs finit. Toate produsele sunt din lapte amestecat de bivolita si vaca. Suntem micuti, suntem in crestere.Nu pot sa zic ca avem un trai foarte bun, pentru ca tot ce facem reinvestim. Cum zic elvetienii, orice business are nevoie de cinci ani de zile ca sa poata produce beneficii.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani