Grid star
eveniment

SOLUTIA LUI ZAMFIR – Lege pentru plafonarea preturilor la gaze si electricitate pentru consumatorii casnici. Senatorul Daniel Zamfir: “O astfel de escaladare abrupta a tarifelor nu poate fi explicata din punct de vedere tehnic, fiind mai degraba preturi s

Se intrevede o solutie pentru romanii disperati de gandul ca peste cateva luni nu isi vor mai putea achita facturile la utilitati. Vineri, 17 septembrie 2021, senatorul PSD Daniel Zamfir (foto) a depus la Senat proiectul Legii pentru plafonarea preturilor la energie electrica si gaze pentru consumatorii casnici. Initiativa prevede limitarea timp de cel putin 6 luni a preturilor la cele doua utilitati pentru consumatorii casnici, la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021.

In acelasi timp, proiectul legislativ infiinteaza Fondul national pentru compensarea pierderilor la furnizori si a compensarii cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Fondul va fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si – foarte important – din taxarea cu 50% a profitului inregistrat de producatorii de energie electrica si gaze naturale.

Iata proiectul de lege (vezi facsimil):

Art. 1 - (1) Avand in vedere cresterea exagerata a preturilor la energie electrica si la gaze naturale, care afecteaza un numar foarte mare de consumatori, preturile la energie electrica si la gaze naturale se plafoneaza la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioada de sase luni, pentru consumatorii casnici.

(2) Plafonarea se aplica pentru consumatorii casnici si se stabileste prin Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. 2 — (1) Se constituie Fondul national pentru compensarea pierderilor la furnizori si a compensarii cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

(2) Finantarea Fondului se asigura din taxarea cu 50% a profitului inregistrat de producatorii de energie electrica si gaze naturale, precum si de la bugetul de stat.

Art. 3 - Ministerul Energiei controleaza, prin personalul imputernicit, aplicarea prevederilor prezentei legi privind pierderile rezultate la furnizor si constituirea Fondului national pentru compensarea pierderilor.

Art. 4 - Prezenta lege se va aplica pe o perioada de 6 luni de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

Prezentam si expunerea de motive:

Avand in vedere cresterea exploziva a preturilor la energie electrica si la gaze naturale, care afecteaza un numar foarte mare de consumatori (la finele anului 2020 numarul total de clienti casnici in cazul energiei electrice era de 8.936.407, in vreme ce pentru gaze naturale totaliza 3.942.928 clienti casnici), devine obligatorie interventia legislativa, in sensul identificarii unor masuri de reglementare, cu aplicare imediata, astfel incat facturile romanilor la energie si gaze naturale sa revina la un nivel comparabil cu cel inregistrat la finele anului 2020.

In urma liberalizarii preturilor, atat la energie electrica cat si la gaze naturale, preturile au inregistrat cresteri importante.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, pretul energiei electrice la consumatorul final a crescut in primele 6 luni ale acestui an cu aproximativ 24%. In ultimele 2 luni insa, ritmul de crestere s-a accentuat astfel incat, in prezent, exista furnizori care au crescut pretul cu pana la 65%, existand situatii punctuale in care facturile s-au dublat printr-o simpla notificare a clientilor in acest sens. In ceea ce priveste evolutia pretului gazelor naturale la consumatorul final, potrivit INS, in primele 6 luni ale anului, a fost inregistrata o crestere de 20%. Insa, la fel ca si in cazul energiei electrice, ultimele doua luni au consemnat o crestere galopanta, astfel incat ofertele unora dintre furnizori au inregistrat cresteri de pana la 100%.

O astfel de escaladare abrupta a tarifelor nu poate fi explicata din punct de vedere tehnic, fiind mai degraba preturi speculative rezultate ca urmare a unor manipulari ale pietei.

In ceea ce priveste impactul acestor majorari in nivelul de trai al romanilor acesta este urias. Indiferent de nivelul veniturilor inregistrate, cresterea facturilor a afectat serios bugetul consumatorului casnic. In actualul context, cel mai expus segment la riscul saraciei energetice este reprezentat de persoanele cu venituri scazute (cei cu salariul minim pe economie si pensionarii). In Romania, o treime dintre angajati (1.6 milioane de contracte de munca dintr-un total de 5,5 milioane) sunt platiti cu salariul minim pe economie (1.386 de lei net) in vreme ce pensia medie lunara a celor circa 5.085.000 de pensionari este estimata la 1.661 lei (peste 900.000 de pensionari incaseaza lunar pensia minima de circa 800 de lei).

In conditiile in care pretul mediu al cantitatilor de energie electrica tranzactionate a cunoscut o crestere spectaculoasa, de la 120.24 lei/MWh, media lunii mai 2020 (reprezentand totodata si minimul inregistrat anul trecut), la 284,32 lei/MWh in decembrie 2020 (reprezentand maximul inregistrat anul trecut), in primele 6 luni ale acestui an preturile au continuat sa creasca galopant, astfel incat pretul mediul al lunii iunie s-a situat la 378,82 lei/MWh.

Cresterea abrupta de pret survenita in primele 6 luni ale anului s-a accentuat in lunile iulie si august. In prezent, energia electrica se tranzactioneaza la preturi mult mai mari decat media de pana acum, inregistrandu-se tranzactii care pentru luna august si trimestru IV din 2021 ajung la preturi record de peste 500 de lei/MWh. Mai mult decat atat, in actualul context de piata, pretul mediu al cantitatilor de energie electrica tranzactionate pe pietele la termen pentru livrare in anul 2022 se inscrie in acelasi trend, preturile situandu-se intre 400 lei/Mwh si 500 lei/MWh.

In ceea ce priveste gazele naturale, incepand cu data de 1 iulie 2020 preturile reglementate la clientii casnici au fost eliminate. Incepand cu aceasta data, evolutia pretului gazelor naturale tranzactionate pe pietele centralizate a fost una crescatoare, pretul mediu ponderat crescand in anul 2021 cu circa 88.6% fata de 2020. Astfel, in intervalul iulie 2020- august 2021 pretul mediu ponderat a crescut de 3.6 ori.

Unul dintre factorii decisivi in cresterea pretului gazelor naturale din Romania il reprezinta evolutia preturilor inregistrate pe platforma CEGH Austria, cea mai mare platforma bursiera de gaze naturale apropiata geografic de Romania. Incepand cu luna ianuarie 2021, preturile tranzactionate pe aceasta platforma bursiera au crescut constant, astfel incat pretul inregistrat in luna iulie 2021 era cu 86% mai mare decat cel din ianuarie. Ritmul ascendent s-a mentinut si in luna august 2021, platformele bursiere inregistrand cele mai mari preturi din ultimele 24 de luni (de exemplu, pe 18 august s-a inregistrat pretul record de 239,43 lei/MWh).

Escaladarea preturilor la energie si gaze naturale sunt de natura sa produca mari dezechilibre in veniturile populatiei. Media anuala a cheltuielilor cu utilitatile in gospodariile din Romania este de aproximativ 417 lei/luna, respectiv 5004 lei anual. In aceste conditii, pentru angajatii platiti cu salariul minim pe economie, efortul suplimentar determinat de dublarea facturilor la energie si gaze va putea fi suportat prin alocarea a 4 salarii lunare doar pentru utilitati! In cazul pensionarilor, dublarea facturilor genereaza un efort suplimentar estimat la 377 lei/luna, respectiv 4524 lei/an, ceea ce reprezinta echivalentul a 3 pensii lunare (pensia medie neta de asigurari sociale de stat totalizeaza 1604 lei lunar). In conditiile in care, la nivel national, circa 2.92 milioane de pensionari incaseaza o pensie lunara mai mica de 1600 lei iar 1.57 milioane de pensionari incaseaza o pensie de sub 1000 de lei/luna, explozia preturilor la energie si gaze naturale ii condamna la saracie energetica.

In aceste conditii, avand in vedere cresterile galopante de pret inregistrate atat la energia electrica cat si la gaze, precum si impactul urias pe care aceste cresteri il genereaza in totalul veniturilor pentru majoritatea consumatorilor casnici, tot mai multi romani intampina dificultati la plata facturilor, fiind expusi riscului de saracie energetica. Solutiile legislative vizeaza tocmai reducerea poverii unor facturi rezultate printr-o crestere artificiala a preturilor. Principalele interventii vizeaza introducerea plafonarii acestor preturi, pentru o perioada de sase luni, pentru consumatorii casnici, la nivelul mediu al ultimelor sase luni anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi. Plafonarea se va stabili prin Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, urmand sa fie aplicata pentru o perioada fixa, de 6 luni. Totodata, in vederea asigurarii resurselor financiare necesare compensarii pierderilor inregistrate la furnizori, cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Finantarea Fondului se asigura din taxarea cu 50% a profitului inregistrat de producatorii de energie electrica si gaze naturale precum si de la bugetul de stat”.

Redam mesajul lui Zamfir de pe Facebook:

Plafonarea preturilor la energie electrica si gaze, in regim de urgenta!

Astazi, am depus in numele parlamentarilor PSD proiectul de lege privind plafonarea preturilor la energie electrica si gaze!

Nu acceptam praful in ochi aruncat oamenilor de guvernul #dedreapta care protejeaza in continuare profiturile uriase ale producatorilor si furnizorilor de energie!

Varianta lor nu opreste cresterea preturilor, iar compensarea, care e tot din banii nostri, e una nesemnificativa!

Vrem plafonarea preturilor pe o perioada de cel putin 6 luni, compensand facturile romanilor din supraimpozitarea profiturilor uriase ale producatorilor de energie!

#tinemcuRomania”.

Proiectul de lege a fost anuntat pe Facebook inca de miercuri, 15 septembrie 2021, atat de catre Daniel Zamfir, cat si de senatoarea PSD Gabriela Firea si consilierul general Aurelian Badulescu (fost viceprimar general al Capitalei). De altfel, Badulescu a publicat facsimilul de mai sus, cu textul initiativei de act normativ.

Prezentam postarea Gabrielei Firea:

Disperarea oamenilor obisnuiti in privinta scumpirilor de nesuportat se loveste de geamurile Palatului Victoria. Puterea de dreapta nu vede, nu aude. Totul e bine in tara, romanii o duc wow!

Adevarul este insa cel pe care il stie toata tara. Cel pe care il simt romanii cand merg la cumparaturi sau platesc facturi.

Partidul Social Democrat are gata proiectul de lege care presupune plafonarea preturilor la energia electrica si la gaze. Propunem masuri care sa-i protejeze pe toti romanii in fata acestor scumpiri exagerate. Asta face un partid responsabil. Oamenii sunt satui de circ si de lupte politice cu interese meschine.

Ce propunem prin acest proiect:

1. Oprirea facturilor exagerate prin plafonarea pretului la gaze si energie electrica – pentru urmatoarele sase luni, dupa intrarea in vigoare a legii, pretul sa fie plafonat la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021.

2. Acordarea unui ajutor financiar – statul va suporta pana la jumatate din diferenta de pret pentru consumatorul final.

3. Taxarea profiturilor producatorilor de gaze si energie – jumatate din profiturile companiilor producatoare sa mearga in Fondul National pentru compensarea pierderilor la furnizori.

Acest proiect de lege trebuie sustinut de toate formatiunile politice din Romania, iar parlamentarii PSD vor discuta cu toate grupurile politice inaintea votului. Doar niste politicieni iresponsabili vor putea respinge o asemenea initiativa menita opreasca aceste cresteri de pret, multe de nesuportat pentru bugetul unei familii obisnuite din Romania.

Am ajuns aici pentru ca guvernul condus de PNL s-a grabit cu liberalizarea pietei energiei. Au facut asta pe genunchi, fara sa ia toate masurile de siguranta pentru romani. Dublarea facturilor inseamna aproape 1.200 de euro in plus pe an pentru fiecare familie.

Din ce sa mai traiasca o familie cu venituri reduse sau un pensionar daca venituri pentru 4 sau 6 luni se vor duce doar pe utilitati? Si, oricum, scumpirile sunt in lant. Cresterea pretului la gaze si energie electrica inseamna pana si scumpirea painii.

Nu putem sa ne jucam cu vietile oamenilor!

Este o perioada in care statul trebuie sa intinda o mana de ajutor. Plafonarea temporara a preturilor si determinarea companiile furnizoare sa participe cu o parte din profiturile extraordinare la sustinerea consumatorilor sunt singurele solutii, momentan”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani