SOCIETATEA CIVILA VREA SA STIE CAT CHELTUIESC DEMNITARII – Avizul dat pentru legea care l-ar obliga pe Iohannis sa scoata factura pentru deplasari. Pozitia patronatelor (Document)

764

sursa foto: facebook: Klaus Iohannis

Aviz pozitiv venit de la sindicate si societatea civila pentru ca demnitarii sa faca publice cheltuielile. Asta il include si pe presedintele Klaus Iohannis, dar si Administratia Prezidentiala, care nu vor mai putea invoca regimul informatiilor clasificate, sau alte motive, atunci cand presa solicita nota de plata pentru deplasarile facute.

Daca proiectul de lege va fi adoptat, presedintele Klaus Iohannis, Administratia Prezidentiala, nu vor mai putea invoca regimul informatiilor clasificate, sau alte motive, atunci cand presa solicita nota de plata pentru deplasarile facute. Asa cum s-a intamplat recent dupa vizita in Asia, cand s-a refuzat sa se puna la dispozitia opiniei publice informatiile privind calatoria, desii banii vin de la contribuabili

Consiliul Economic si Social anunta ca reprezentantii parti sindicale si reprezentantii asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale ale societatii civile au votat pentru avizarea favorabila a proiectului de act normativ.

Opozitie

„In schimb, reprezentantii partii patronale au votat pentru avizarea nefavorabila a proiectului de act normativ, cu urmatoarea motivare:

-nu este justificata masura publicarii tuturor cheltuielilor prilejuite de deplasrile demnitarilor si ale salariatilor institutiilor publice”.

Legea transparentei

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de lege se urmareste instituirea obligativitatii autoritatilor si institutiilor publice de a publica, din oficiu, informatiile complete privind cuantumul cheltuielilor de cazare, masa, transport intern si extern, diurna, cadouri, actiuni de reprezentare si protocol, precum si sursele de finantare utilizate pentru acestea, in termen de 20 zile de la efectuarea fiecarei cheltuieli.
Initiativa se aplica deplasarilor efectuate de demnitari si salariati ai autoritatilor si institutiilor publice, in interes de serviciu si inclusiv deplasarilor efectuate in interes privat daca acestea se realizeaza, total sau partial, prin intermediul unei autoritati sau institutii publice.

​ Cheltuieli din banii romanilor

Din aceste considerente, pentru a facilita publicarea informatiilor mentionate anterior, consideram necesara adaptarea cadrului legal aplicabil cu scopul de a publica cheltuielile in format online, pe pagina web oficiala a autoritatilor si institutiilor publice.
Astfel, aceste documente vor cuprinde detalii precum costurile de transport (bilete de avion, tren, autobuz etc.), si costuri precum: cazare, diurna, inchiriere de vehicule, cheltuieli cu masa, taxe si alte costuri asociate deplasarii.
Prin accesul la aceste informatii, cetatenii pot evalua daca cheltuielile sunt justificate si adecvate, si pot sesiza eventualele abuzuri sau nereguli. Astfel, publicarea documentelor faciliteaza controlul democratic si implicarea activa a societatii civile.
In ansamblu, transparenta cheltuielilor din fonduri publice realizate de catre persoanele care ocupa o functie publica sau care sunt angajate intr-o institutie publica aduce beneficii esentiale, precum responsabilitatea, combaterea coruptiei, increderea si legitimitatea, precum si participarea civica activa. Aceste beneficii contribuie la o guvernare mai responsabila, mai eficienta si mai democratica”, se arata in expunerea de motive.

Iata avizul CES

 

Iata proiectul de lege

 

Ultimele articole