SOC PENTRU MEDIUL DE AFACERI - Mihai Daraban: Votul Austriei impotriva aderarii Romaniei la zona Schengen poate afecta ireversibil comunitatea de afaceri romaneasca
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) isi exprima consternarea cu privire la votul Austriei impotriva aderarii Romaniei la zona Schengen, pozitia acestui stat reprezentand un adevarat soc pentru mediul de business din tara noastra, dar si pentru partenerii de afaceri ai antreprenorilor romani din Uniunea Europeana.
Intre Romania si Austria exista o stransa colaborare in plan economic, legaturile de lunga durata dintre cele doua state fiind consolidate in mod constant prin parteneriate transparente si durabile, bazate pe respect reciproc. Astfel, includerea Romaniei in zona Schengen ar fi adus un beneficiu enorm atat pentru economia nationala, cat si pentru cea a membrilor UE, mai ales in contextul in care lanturile de aprovizionare au fost grav afectate de pandemia COVID-19 si, mai recent, de agresiunea armata a Federatiei Ruse in Ucraina.
"Votul Austriei impotriva aderarii Romaniei la zona Schengen va afecta, poate ireversibil, comunitatea de afaceri romaneasca si, in general, reputatia tarii noastre. Companiile romanesti vor fi obligate sa concureze pe o piata fara frontiere libere, ceea ce, mai ales in contextul geopolitic actual, reprezinta un mare impediment pentru dezvoltarea economiei la nivel european. Romania are nevoie urgenta de investitii, dar faptul ca nu suntem in spatiul Schengen devine un minus pentru marile companii care isi doresc sa deschida linii de productie aici. Este una dintre cauzele pentru care producatori importanti, din domeniul auto de exemplu, au ales statele vecine. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca industria transportului rutier genereaza aproximativ 5% din Produsul Intern Brut si ofera peste 350 de mii de locuri de munca, chiar si in actualele conditii in care timpii de asteptare pentru trecerea granitei pot depasi sase ore.
CCIR a subliniat in repetate randuri, cu ocazia misiunilor economice sau a forumurilor de afaceri, cat de necesar este in plan socio-economic ca Romania sa adere la spatiul Schengen, mai ales daca tinem cont de eforturile facute in timp pentru indeplinirea tuturor criteriilor cerute de forurile europene. Suntem convinsi insa ca o Uniune Europeana puternica trebuie sa fie construita pe incredere reciproca si masuri echitabile de care sa beneficieze in mod egal toti membrii sai. Mediul de afaceri din Romania va continua sa imbratiseze principiile solide ale transparentei, concurentei loiale si echitatii si nu poate decat sa spere ca va primi un raspuns similar din partea comunitatii de afaceri europene”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.